Biologische sierteelt in Nederland groeit en telers vragen overheidssteun voor verdere ontwikkeling. Er is hard steun nodig om deze sector bloeiende te houden. De vraag is of de overheid dit gaat beantwoorden.
Een petitie voor ondersteuning
Vandaag biedt de vereniging van Nederlandse biologische siertelers een petitie aan in de Tweede Kamer. Martin Heutink van Biologische Sierteelt Nederland zegt dat er veel ruimte is voor groei in de sector, aangezien momenteel nog geen 1 procent biologisch gecertificeerd is. Uit cijfers van Bionext blijkt dat de sierteelt de grootste stijger is in vergelijking met andere sectoren.
De tekst gaat onder het bericht verder >>
Consumenten kopen vaker voeding met een duurzamer keurmerk, zo blijkt uit de Monitor Keurmerken Retail van Circana. Een kwart van alle verkochte voeding heeft nu een duurzamer keurmerk. Opvallend is ook de enorme groei van biologische fruit (+91,3%): https://t.co/jNg7kQdLuP pic.twitter.com/xwKogmTt7o
— Bionext (@BionextTweets) April 4, 2024
De vereniging Biologische Sierteelt Nederland is opgericht. Kies ook (vaker) voor biologisch! Beter voor de insekten, natuur en onze eigen gezondheid. Lees verder https://t.co/UKNebQAfgR
— PAN-NL (@PanNederland) March 13, 2024
Via de website vind je alle verkooppunten en telers bij elkaar! https://t.co/SKXQxQ0m2E pic.twitter.com/GoyDkCcay9
Overheidssteun gewenst
De vereniging wil dat de overheid alle kosten voor het verkrijgen van een biologisch label betaalt, zoals in Denemarken. Dit zou kleinere telers honderden euro’s en grotere telers duizenden euro’s kunnen schelen.
Daarnaast hopen ze op lagere heffingen van het waterschap voor biologische kwekers vanwege hun schone manier van produceren.
Heutink hoopt ook dat de overheid meer biologische producten inkoopt, zodat bijvoorbeeld de bloemen die naast de koning op Prinsjesdag staan biologisch zijn.
Wat is biologische sierteelt?
Onder biologische sierteelt vallen onder andere bloembollen, snijbloemen, kamerplanten, vaste planten, bos- en haagplantsoen en laanbomen. Vooral tulpen zijn veel voorkomende biologische gewassen. Andere soorten zoals krokussen, narcissen en lelies worden ook biologisch geteeld. Daarnaast verbiedt een rechter kwekers in bewoonde gebieden om lelies te verbouwen vanwege gezondheidsrisico’s door bestrijdingsmiddelen.
Uitdagingen en kansen
Erik Stuurbrink van LTO noemt de strenge Nederlandse regels een uitdaging. In Duitsland krijgen kwekers zeven jaar om biologisch te worden, terwijl dit in Nederland slechts twee jaar is. Dit maakt de overstap moeilijk. Toch zijn Heutink en andere kwekers optimistisch. Zo kan kwekerij Sprinklr de vraag naar biologische tuinplanten nauwelijks aan. Het bewustzijn bij consumenten groeit, en daarmee ook de markt voor biologische sierteelt.
De tekst gaat onder het bericht verder >>
24 mei was de raad van @Gem_Dinkelland uitgenodigd om op werkbezoek te komen bij een boomteler dit ivm. spuitvrije zone en beperkingen voor toekomstige boom- en sierteelt. Vanuit @LTONederland was @ErikStuurbrink aanwezig om tekst en uitleg te geven over deze sector. pic.twitter.com/LSxxlaY2t6
— LTO Noord Oost Twente (@LTONOTwente) May 26, 2024
Conclusie
De natuurlijke manier van telen biedt niet alleen een mooie toekomst voor onze bloemen, maar zorgt ook voor een schoner milieu. De biologische sierteeltsector in Nederland blijft groeien, mits de benodigde steun en aanpassingen in regelgeving plaatsvinden.
Bionext is er content mee dat de vakkennis en het ondernemerschap van boeren in het Hoofdlijnenakkoord wordt erkend. Tegelijkertijd maakt Bionext zich ook zorgen:https://t.co/RJ5EzbIw7N pic.twitter.com/gEfdv84qvW
— Bionext (@BionextTweets) May 17, 2024
Bron: nos