Het scheepswrak bij Texel bracht al een 17e-eeuwse jurk aan het licht en nu ontdekken archeologen nog meer schatten. De bijzondere vondsten bij het Palmhoutwrak ‘halen de geschiedenis naar boven’. Wat onthult dit wrak nog meer?
Archeologen duiken opnieuw naar het wrak
Donderdagochtend doken maritiem archeologen opnieuw in het Palmhoutwrak bij Texel in een poging om meer historische objecten boven water te halen. Maritiem archeoloog Thijs Coenen legt op het werkschip uit dat 10 duikers, verdeeld in 3 groepen, graven op verschillende plekken in het wrak.
Ze onderzoeken het achterschip, middenschip en voorschip om te begrijpen hoe het schip ligt en hoe diep het bewaard is gebleven. “Zo krijgen we een idee van welke waardevolle spullen er nog in het wrak liggen”, zegt Coenen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Ontdekking van het scheepswrak was jaren eerder
Bekijk de beelden hieronder en lees verder >>
Kijk mee met de berging van een historisch scheepswrak ➡️ Bij Paal 26 op het Texelse strand is een groot stuk van een scheepswrak uit de 17e- of 18e-eeuw gevonden. Lees er meer over op de website: https://t.co/S4CsKVKQyB #Texel #ReedevanTexel pic.twitter.com/dBlnRhooLl
— Museum Kaap Skil (@MuseumKaapSkil) November 12, 2021
Nog meer onderzoek voor meer inzicht
De archeologen verrichten 5 weken lang onderzoek naar het wrak. Woensdag vonden ze al een duig van een ton. Dit soort vondsten geeft inzicht in de handelswaren die het schip vervoerde. “Door deze objecten mee te nemen, leren we meer over het schip en hoe goederen werden vervoerd. Het biedt een kijkje in de historische handelsstromen,” vertelt Coenen.
Geen geschreven bronnen
Omdat schepen zoals het Palmhoutwrak in mysterie gehuld zijn door het ontbreken van geschreven bronnen, biedt het zorgvuldig bekijken van de constructie waardevolle informatie. “We leren meer over hoe deze schepen waren gebouwd en hoe ze functioneerden, wat bijdraagt aan onze kennis over de Nederlandse maritieme geschiedenis,” zegt Coenen.
Bijzondere vondsten bij het scheepswrak
Bij het achterschip, nabij de hut van de kapitein, vonden de duikers onder andere een baardmankruik uit de 17e eeuw, waarvan de kurk er nog in zit. Coenen geeft aan dat de inhoud mogelijk bewaard is gebleven, wat tevens een historische bron van informatie kan zijn. “Dit soort vondsten vertellen het verhaal van het leven aan boord.”
Vondst van een astrolabium
Duiker Arend Vos vond een astrolabium, een eeuwenoud navigatie-instrument. Volgens Vos werd dit instrument gebruikt om de breedtegraad op aarde te bepalen, wat cruciaal was voor navigatie. “Omdat het instrument destijds zeer kostbaar was, verwacht ik dat de maker zijn initialen en een jaartal erop heeft gezet. Het is een schitterende vondst.”
Meer historische objecten omhoog gehaald uit scheepswrak
Maritiem archeoloog Nicole Schouten bracht een tonnetje naar het aardoppervlak waarvan de inhoud is bemonsterd. Deze vondst kan mogelijk inzicht bieden in de eigenaar of maker van het tonnetje, evenals op welk schip het is geweest. Schouten nam ook aardewerk mee dat afkomstig is uit het Mediterraanse gebied.
Onderzoek naar de Palmhoutwrak gaat verder
Het schip was uitgerust met meerdere kanonnen en was een bewapend handelsschip, geen oorlogsschip. “Deze zogeheten straatvaarders handelden in het Middellandse Zeegebied en waren bewapend vanwege de gevaren zoals vijandige staten en piraten,” legt Coenen uit.
De onderzoekers hopen in de komende weken het schip te kunnen identificeren en herenigen met haar echte naam.
Lees ook: magneetvissers speuren in de Amsterdamse grachten naar bijzondere vondsten.
Texels scheepswrak uit zeventiende eeuw boordevol schatten
Bekijk hieronder het interview >>
Texels #scheepswrak uit zeventiende eeuw boordevol schatten: 'Halen de geschiedenis naar boven' https://t.co/LPXlu5EsaB #WNL
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) June 20, 2024
Bron: wnl