Ben jij een bierdrinker? Dan hebben we goed nieuws voor je! In deze alcoholische versnapering zit een ingrediënt dat de hersencellen beschermt tegen beschadigingen. Bovendien vertraagt het waarschijnlijk de ontwikkeling van Alzheimer en Parkinson. Dit blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek. Lees alles over de relatie van bierhop en Alzheimer in dit artikel.
Bestandsdeel in hop met gezondheidsvoordelen
In het Journal of Agricultural and Food Chemistry was een paar jaar geleden al te lezen dat er in hop een bijzonder bestandsdeel is gevonden. Het gaat om xanthohumol. Uit eerder onderzoek blijkt dat xanthohumol ons lichaam beschermt tegen tumorcellen. Echter is de hoeveelheid xanthohumol in bier te laag om bescherming te bieden tegen kanker. Er zit 0,01 tot 0,2 mg xanthohumol in 1 liter bier. Dit stofje proef je overigens niet.
Nieuwe ontdekking over xanthohumol
Recent is er een nieuwe ontdekking gedaan door de Universiteit van Milaan-Bicocca met de Staatsuniversiteit van Milaan en het Instituut voor Farmacologisch Onderzoek Mario Negri. Xanthohumol activeert ook onze Nrf2-enzymen. Dit eiwit beschermt onze hersencellen tegen stress en neurotoxiciteit. Een zeer belangrijke ontdekking, want de voorraad van onze zenuwcellen zijn niet onuitputtelijk. Daarom moeten deze cellen beschermd worden. Het onderzoek lijkt te bevestigen dat als dit niet gebeurt ziekten als Alzheimer of Parkinson veroorzaakt kunenn worden. Het drinken van een glas bier kan daarom de ontwikkeling van deze ziekten tegengaan.
In deze bieren zit veel hop: bierhop Alzheimer
Hoe meer hop, hoe meer xanthohumol. De bieren met een hoog percentage hop zijn het beste om te drinken. Denk aan Engelse bitters en Belgische speciaal bieren. Het is echter geen slim idee om elke dag een grote hoeveelheid bier te drinken. Overmatig alcoholgebruik vergroot de kans op stress, waardoor de gezondheidsvoordelen van xanthohumol direct weer worden opgeheven. Drink daarom met mate!