Ga naar de inhoud

Bezuinigingen op ouderenzorg voorlopig geschrapt, wat betekent dat?

Update:
Ouderenzorg

De bezuinigingen op de ouderenzorg gaan voorlopig niet door. Het ging voor 2025 om 600 miljoen. Voorlopig blijft alles bij het oude, maar hoe de ouderenzorg er daarna uit komt te zien, is hoogst onzeker. 

Vergrijzing stuwt zorgkosten omhoog

Vanaf 2026 moeten nog steeds grote besparingen worden doorgevoerd om de zorg betaalbaar te houden. Daarvoor moet de ouderenzorg verder gedigitaliseerd worden, wat de arbeidsproductiviteit verhoogt en daarmee de zorg voor ouderen goedkoper maakt. Dat is hard nodig want er staat ons een enorme vergrijzing te wachten, terwijl de zorgkosten stijgen.

Lees verder onder bericht >>

Salariskosten verminderen

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) had voor 2025 ondermeer het plan om de verplichte norm van 2 verzorgenden per 8 bewoners in verpleeghuizen los te laten om salariskosten te verminderen. De bezuinigingen hebben betrekking op uitgaven die vallen onder de Wet langdurige zorg (Wlz).  

Wachtlijsten voor verpleeghuis

De wet is bedoeld is voor mensen die blijvend en intensief zorg nodig hebben. Dit betreft voornamelijk ouderen: ongeveer 123.000 van hen wonen in een verpleeghuis. Daarnaast ontvangen 73.000 ouderen thuis intensieve zorg, volgens cijfers van brancheorganisatie Actiz.

Van de thuiswonende ouderen staan bijna 24.000 op een wachtlijst voor een verpleeghuis. De Wlz dekt ook zorg voor mensen met een beperking en mensen met een psychische aandoening die intensieve zorg nodig hebben.

Lees ook: Raad van Ouderen concludeert: schrijnende situatie ouderenzorg.

Bezuinigingen ouderenzorg stuiten op verzet

Bezuinigingen op ouderenzorg stuiten op veel verzet en liggen politiek erg gevoelig leiden tot felle debatten en meningsverschillen. De afgelopen jaren was er regelmatig een meerderheid in de Tweede Kamer te vinden die zich tegen de bezuinigingen uitsprak. Eerder dit jaar werd bijvoorbeeld bijna 200 miljoen aan andere bezuinigingen op ouderenzorg voor 2024 weggestemd.

Lees verder onder video >>

Wat doet nieuwe zorgminister Agema?

Een opvallende rol in de discussie speelt Fleur Agema, de nieuwe PVV-minister van VWS. Ze stond als Tweede Kamerlid altijd vooraan om bezuinigingen op ouderenzorg tegen te houden. Nu heeft ze als minister te maken met de harde cijfers. Doordat meer ouderen steeds ouder worden, lopen de zorgkosten hoger op. Dat maakt het moeilijk om te bezuinigen zonder de kwaliteit van zorg aan te tasten. 

Veel zorgorganisaties houden de hand op de knip houden vanwege de onzekerheid. De branchevereniging van zorgorganisaties, ActiZ, bekritiseert de bezuinigingen en het gebrek aan visie voor de zorg voor ouderen.

Bron: NRC. Foto: Sarcifilippo (Canva).

Meer over: