
In 2024 groeide de Nederlandse bevolking met 103 duizend mensen en bereikte een totaal van 18,05 miljoen inwoners. Net als in de voorgaande jaren was buitenlandse migratie de enige factor achter deze groei. Door een lichte daling in immigratie en een stijging in emigratie viel de groei ruim 30 duizend lager uit dan in 2023. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.
Groeitempo neemt na stijging af
Het CBS voorspelt op basis van de Bevolkingsprognose dat een kwart van de Nederlandse bevolking in 2040 65 jaar of ouder is. Na een stijgende groei de komende jaren neemt het groeitempo af.
- Vanaf 2026 wordt een groei van 100.000 per jaar verwacht.
- De verwachtte groei in 2022 ten opzichte van 2021 is 227 duizend mensen, 11.000 meer dan in 2021.
- In 2056 heeft Nederland naar verwachting 20 miljoen inwoners.
- In 2070 ligt het aantal bewoners met grote waarschijnlijkheid tussen de 19 en 22,4 miljoen inwoners.
Lees verder onder de video >>
Uitdagingen bevolkingsgroei
Nederland kampt met een hoge bevolkingsdichtheid, maar er wordt niet gewaarschuwd voor een klassieke “overbevolking” in de komende jaren. Wel staat ons een aantal uitdagingen te wachten vanwege de bevolkingsgroei.
Landelijke gebieden blijven qua bevolkingsdichtheid vaak stabiel of krimpen zelfs. Stedelijke gebieden zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht kennen een sterkere druk.
Wat staat ons te wachten?
Om alle mensen op dat kleine stukje Nederland de ruimte en kansen te geven moeten we kijken naar:
- De woningmarkt: Deze zit al op slot en het tekort aan woningen in ons land is schrijnend. Woningzoekenden raken steeds verder in de knel.
- Mobiliteit: De druk op het openbaar vervoer wordt groter en daarmee de bereikbaarheid van voorzieningen.
- Inrichting steden: Slimme stedenbouw, met meer aandacht voor duurzame mobiliteit en efficiënte benutting van bestaande infrastructuur.
- Milieu en klimaat: Door de lage ligging van Nederland en de impact van klimaatverandering komt door een groeiende bevolking het waterbeheer en de noodzaak voor duurzame energievoorzieningen extra onder druk te staan.
- Groene ruimtes: De zoektocht naar een balans tussen bevolkingsgroei, economische ontwikkeling en het behoud van natuur en leefomgeving moet worden aangescherpt.
De tekst gaat onder het bericht verder >>
hebben al sinds stuk voor Beatrix flink huizen tekort, 10% huizendruk door migratie..
— Pear (@Pear78tv) February 17, 2025
Die 5% bevolkingsgroei is nodig, zeker nu we vergrijzen. en economisch dus. Het is loze afleiding, nog 90% geen huis.. verdeel en heers, gewoon meer bouwen. voor iedereen. rijk zat hier. keuzes. pic.twitter.com/VoNaJZgGmC
Minder minder .. Polen, Bulgaren, Fransen en Duitsers
Buitenlandse migratie heeft de afgelopen jaren voor de meeste groei gezorgd.
- In vergelijking met de voorgaande jaren kwamen er in 2024 minder mensen bij met als herkomst een land uit de Europese Unie (EU), waar vrij verkeer van personen geldt.
- De immigratie uit deze landen daalde naar 106 duizend, terwijl de emigratie opliep naar 87 duizend.
- Per saldo nam de bevolking in 2024 met 19 duizend toe door EU-migratie.
- In 2023 waren dat er nog 33 duizend, in 2022 44 duizend.
- Er kwamen vooral minder Polen, Bulgaren, Fransen en Duitsers naar Nederland.
Oorzaak woningtekort is dat de bevolking sneller groeit dan de woning voorraad.
— RAH (@lescitoyen) February 19, 2025
Volgens het CBS is de bevolkingsgroei volledig toe te schrijven aan migratie.
Dusss—, @pdewind8662534 ? https://t.co/qhkNyx6p3e
Sterkste groei onder Syriërs
Van mensen buiten de EU nam het aantal Syriërs het sterkst toe. Bij Syriërs gaat het vooral om vluchtelingen die hier asiel zoeken. Er kwamen in 2024 per saldo bijna 24 duizend Syriërs bij, meer dan in 2023 (18 duizend).
Ook het aantal mensen uit Irak, Somalië en Eritrea nam iets toe, terwijl de immigratie van Afghanen sterk daalde. Ook uit deze landen kwamen vooral asielmigranten.
Lees ook: hoge terugkeerpremie voor Syrische asielzoekers.
13 duizend Oekraïense vluchtelingen
Daarnaast kwamen er in 2024 per saldo 13 duizend Oekraïense vluchtelingen bij. 29 duizend Oekraïners vestigden zich in Nederland, terwijl er 16 duizend vertrokken. In 2022, het jaar dat de Russische invasie begon, kwamen er per saldo 83 duizend Oekraïense vluchtelingen naar Nederland.
Afname arbeidsmigratie
Uit India, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten kwamen in de afgelopen 2 jaar per saldo juist steeds minder mensen. Bij deze landen betreft het vooral arbeidsmigratie.
Ook de immigratie van Russen nam sinds 2022 sterk af.
Meer mensen overleden dan baby’s geboren
Er werden in 2024 ruim 165 duizend baby’s geboren, iets meer dan in 2023. Het gemiddeld kindertal per vrouw bleef echter laag en komt in de eerste raming voor 2024 uit op 1,42 kinderen per vrouw, vergelijkbaar met 2023 toen het 1,43 was.
Er overleden bijna 172 duizend mensen, ruim 2 duizend meer dan in 2023. De toegenomen sterfte ten opzichte van 2023 is het gevolg van de vergrijzing: er zijn steeds meer mensen in de oudste leeftijdsgroepen.
Bron:
CBS I Foto Canva