10-tallen organisaties, waaronder Natuur & Milieu, de Parkinson Vereniging en vakbond FNV, roepen de overheid op om strenger op te treden tegen bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor gezondheid en milieu.
In een gezamenlijk manifest pleiten ze voor betere bescherming en het toepassen van het voorzorgsprincipe bij de toelating van bestrijdingsmiddelen. Ook vragen ze om een Europees verbod op glyfosaat, een omstreden onkruidverdelger die wordt geassocieerd met bijensterfte en gezondheidsrisico’s. Lees in dit artikel waarom de bescherming tegen bestrijding aangepakt moet worden.
Bescherming van bestrijdingsmiddelen moet beter
De organisaties dringen er bij de overheid op aan om strenger op te treden tegen mogelijk schadelijke bestrijdingsmiddelen voor gezondheid en milieu. Een middel mag alleen toegestaan worden als er geen twijfel bestaat over de mogelijke schadelijke gevolgen. Het intensieve gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen blijkt volgens de organisaties onvoorziene negatieve effecten te hebben en wetenschappelijke studies wijzen op een verband tussen blootstelling aan pesticiden en de ziekte van Parkinson. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) pleitte eerder al voor aanscherping van de toelatingseisen voor bestrijdingsmiddelen in de landbouw.
Ook pleiten ze voor een Europees verbod op glyfosaat, beter bekend als Roundup, vanwege gezondheidsrisico’s en bijensterfte. Het International Agency for Research on Cancer (IARC) beschouwt glyfosaat al jaren als kankerverwekkend, terwijl Europese instanties voor voedselveiligheid en chemicaliën dit oordeel nog niet delen. Een nieuwe beoordeling van het middel door deze instanties komt in juli uit. Het manifest wordt gesteund door nog 33 andere organisaties.
Wat is er schadelijk aan bestrijdingsmiddelen?
Bestrijdingsmiddelen worden gebruikt om ongewenste organismen, zoals insecten, schimmels en onkruiden, te bestrijden in de landbouw en tuinbouw. Deze middelen kunnen echter ook schadelijke effecten hebben op de gezondheid van mensen en dieren en op het milieu. Zo zijn er aanwijzingen dat langdurige blootstelling aan bepaalde bestrijdingsmiddelen leidt tot neurologische aandoeningen. Denk aan de ziekte van Parkinson en Alzheimer. Ook zijn deze middelen schadelijk voor bijen en andere insecten, die een belangrijke rol spelen in de bestuiving van gewassen.
Sommige bestrijdingsmiddelen bevatten stoffen die als ‘giftig’ worden beschouwd, zoals organofosfaten en neonicotinoïden. Deze stoffen kunnen schade aanrichten aan het zenuwstelsel en de hormoonhuishouding van mens en dier. Glyfosaat, de werkzame stof in het veelgebruikte onkruidverdelgingsmiddel Roundup, is ook omstreden. Dit vanwege de mogelijke gezondheidsrisico’s en de schadelijke effecten op het milieu.
Om deze redenen pleiten diverse organisaties voor strengere regels en voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Ze willen dat alleen middelen worden toegestaan als er geen twijfels zijn over mogelijke schadelijke gevolgen.