Ga naar de inhoud

Bestaanszekerheid voor middeninkomens onzeker

Bestaanszekerheid voor middeninkomens onzeker

Bestaanszekerheid was het modewoord tijdens de verkiezingen van vorig jaar. Nu is het tijd om dit begrip, een bestaan met voldoende en voorspelbaar inkomen, een woning, toegang tot onderwijs en zorg en een buffer voor onverwachte uitgaven, voor de middeninkomens te herdefiniëren.

Belang van bestaanszekerheid

Het concept van bestaanszekerheid heeft in de politiek altijd veel aandacht gekregen. Het biedt de garantie dat mensen hun basisbehoeften kunnen blijven vervullen. Tijdens de verkiezingen zagen veel politieke partijen deze bestaanszekerheid als een oplossing voor de lage inkomens.

Echter, de nadruk ligt vaak op herverdelend beleid, waarbij lage inkomens relatief meer ontvangen, terwijl middeninkomens minder profiteren, en de hoogste inkomens het minst.

Lees ook: de Prinsjesdag-plannen wat betekent het voor 60-plussers.

Noodzaak voor balans

De focus op lage inkomens is begrijpelijk, maar middeninkomens mogen niet uit het oog worden verloren. Middeninkomens vormen de ruggengraat van de arbeidsmarkt en dragen aanzienlijk bij aan de economie. Wanneer middeninkomens zich onzeker voelen over hun financiële toekomst, beïnvloedt dit niet alleen hun persoonlijke welvaart maar ook het algemene economische welzijn.

Het is daarom van groot belang om een balans te vinden in beleidsvoering die de bestaanszekerheid voor zowel lage als middeninkomens waarborgt.

Verandering in beleid

Er bestaat een groeiende consensus dat bestaanszekerheid opnieuw moet worden gedefinieerd. Deze herdefiniëring moet zich richten op het creëren van meer zekerheid voor de middeninkomens.

Hoe veranderen?

Dit kan bereikt worden door beleid te ontwikkelen dat niet alleen de laagste inkomens ondersteunt, maar ook de middeninkomens beschermt tegen economische onzekerheden zoals inflatie en stijgende woonlasten.

Een evenwichtiger beleid kan bijdragen aan een stabielere samenleving waarin meer mensen zich verzekerd voelen van hun financiële toekomst.

Concrete maatregelen

Er zijn verschillende maatregelen die genomen kunnen worden om de bestaanszekerheid voor middeninkomens te verbeteren.

  • Ten eerste kan de belastingdruk op middeninkomens worden verminderd. Dit geeft hen meer beschikbare inkomsten om te sparen of uit te geven, wat de economie ten goede komt.
    Lees ook: extra belasting voor superrijken.
  • Daarnaast kunnen beleidsmakers investeren in betaalbare huisvesting en ondersteuning bieden bij het verkrijgen van hypotheken.
  • Ook kan het aanbod van kwalitatief goed onderwijs en zorg toegankelijk blijven, zodat middeninkomens niet onevenredig zwaar worden belast door privé-uitgaven in deze sectoren.

Lees ook: vaste lasten blok aan het been voor ruim helft bevolking.

Integratie van beleidsvoorstellen

Om de bestaanszekerheid van middeninkomens te waarborgen, is het essentieel dat beleidsvoorstellen eenvoudig en toegankelijk blijven.

Minister Eddy van Hijum heeft aangekondigd dat ze ingewikkelde toeslagen en regelingen gaan vereenvoudigden. Dit zorgt ervoor dat zowel burgers als uitvoeringsorganisaties makkelijker hun weg vinden in het systeem en dat middeninkomens niet de dupe worden van bureaucratische rompslomp.

Staatssecretaris Jurgen Nobel onderstreept bovendien het belang van werkzekerheid als basis van bestaanszekerheid, waarbij goede arbeidsvoorwaarden en bescherming voor flexwerkers en zelfstandigen centraal staan.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Verstevigen van de financiële basis

Een evenwichtige financiële basis is onmisbaar voor het verkrijgen van bestaanszekerheid voor middeninkomens. Het kabinet heeft daarom plannen aangekondigd om de koopkracht van middeninkomens te versterken door gerichte belastingverlagingen en verhogingen van de huurtoeslag en het kindgebonden budget.

Stabielere toekomst

Deze maatregelen, gecombineerd met de invoering van hoge inkomensonafhankelijke vergoedingen voor kinderopvang, moeten ervoor zorgen dat middeninkomens meer financiële ruimte krijgen. Zo kunnen ze beter inspelen op onverwachte uitgaven en economische onzekerheden, wat bijdraagt aan een stabielere toekomst.

TIP: 40 manieren om te besparen.

Bestaanszekerheid: hét woord van de verkiezingscampagne

Verkiezingsprogramma’s politieke partijen in strijd tegen armoede

Bron: Telegraaf

Meer over: