Bijna 1 op de 10 Nederlanders (8%) bezuinigt op zorgkosten. Ze stellen zorg uit en brengen minder vaak een bezoek aan de tandarts, fysiotherapeut of huisarts. Wat zeggen de cijfers?
1 op de 20 mensen geeft aan problemen te hebben met het betalen van de zorgverzekeringspremie. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel onder leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg.
Steeds meer mensen hebben door de inflatie en energiecrisis moeite om rond te komen. In november 2022 is daarom met behulp van een vragenlijst onder 660 leden van het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg onderzocht in hoeverre mensen moeten bezuinigen op zorg of moeite hebben met het betalen van hun zorgpremie als gevolg van de gestegen kosten.
Negatieve gevolgen voor hun gezondheid
De afgelopen tijd werd het vaakst bezuinigd op:
- Energie (55%)
- Een bezoek aan een restaurant of café (48%)
- Boodschappen (46%)
2 op de 10 mensen (21%) bezuinigt niet en bijna 1 op de 10 mensen (8%) gaf aan te bezuinigen op zorg.
Is besparen op zorg zonder risico?
Besparen op zorg heeft gevolgen. Uit eerder onderzoek van het Nivel blijkt dat dit volgens een deel van de mensen een negatieve invloed had voor hun gezondheid.
De meerderheid van de ondervraagden (79%) zegt geen problemen te hebben, of te verwachten met het betalen van één of meer rekeningen. Mensen die hier wel moeite mee hadden, gaven het vaakst aan dat ze de energierekening niet meer konden betalen (7%). Het betalen van de premie van de zorgverzekering volgde als tweede, samen met de contributie voor verenigingen. Zo’n 5% van de mensen had hier moeite mee.
Mensen met schulden en laag inkomen
Niet alle groepen ervaren in dezelfde mate problemen met het betalen van hun zorgkosten. Mensen die schulden moeten maken en mensen die hun gezondheid als slecht ervaren, gaven vaker aan dat ze moeten bezuinigen op zorg of hun zorgverzekering zelfs geheel niet kunnen betalen. Hetzelfde geldt voor mensen van 18 tot 39 jaar en mensen met een laag inkomen.
Video over het Nivel
Bron: Nivel