Wist jij dat troongerechtigde leden van het Belgische Koningshuis niet mogen trouwen met leden van het Nederlandse Koningshuis? Wat nu als Prins Gabriël verliefd is op Prinses Alexia en met haar in het huwelijksbootje stapt?
In dit artikel lees je wat hij (of zijn broer) ermee op het spel zet.
Koninghuizen en hun huwelijksallianties
In de geschiedenis van monarchieën zijn huwelijksallianties (huwelijks verbonden) altijd van groot belang. Ze konden de kracht van een dynastie vergroten, territoriale aanspraken versterken en politieke bondgenootschappen bevestigen. Maar er zijn ook huwelijksverboden ingevoerd om juist te voorkomen dat bepaalde dynastieën te groot worden.
Een voorbeeld van zo’n verbod zien we in de relatie tussen het Belgische koningshuis en het Nederlandse koningshuis. Lees verder.
Nederlandse Oranjes van macht en gezag uitgesloten
In 1830 verklaarde België zich onafhankelijk van Nederland na een periode van toenemende spanningen. Deze onafhankelijkheid was niet alleen bedoeld om politieke autonomie te verkrijgen, maar ook om te voorkomen dat het Nederlandse koningshuis opnieuw invloed zou uitoefenen over België. Als reactie hierop vaardigde het Belgisch Nationaal Congres op 24 november 1830 van dat jaar een decreet uit.
“Den volksraad verklaart dat de leden van het Huis van Oranje-Nassau voor altijd uit alle macht of gezag in België uitgesloten zijn.” staat er in het decreet.
Dit houdt tot de dag van vadaag stand en dit houdt in dat de Belgische prins Gabriël (2003) wel met prinses Alexia (2005) mag trouwen en zijn broer Emmanuel (2005) bijvoorbeeld ook met prinses Ariane (2007), maar dat zij hierdoor wel hun recht op de Belgische troon verliezen. En de bijbehorende titels.
Wanneer de heren hun aanspraak op de troon begeren, is het dus slim dat ze uit de buurt van de (huwbare) Oranje prinsessen blijven.
Discriminatie en in strijd met mensenrechtenwetgeving?
De leden van het Huis van Oranje-Nassau zijn dus permanent uitgesloten van enige macht of gezag in België. Prins Gabriël of prins Emmanuel verliezen dus hun aanspraken op de Belgische troon en titels als ze trouwen met een prinses van Oranje. Dit roept ethische en juridische vragen op, zoals is te lezen in het onderstaande bericht.
De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>
Houdt dit verbod stand in het licht van moderne mensenrechtenwetgeving? Zou het Europese Hof voor de Rechten van de Mens een dergelijke wetgeving als discriminerend beschouwen, wanneer een Belgische prins of Nederlandse prinses naar de rechter stapt? Daar krijgen we snel genoeg een antwoord op wanneer ze met elkaar daten.
Naast verbod op huwelijken ook omstreden huwelijken
Koninklijke huwelijken zien er door het oog van de toeschouwer via de tv sprookjesachtig uit en toch zijn ze complex en vaak politiek geladen.
Er zijn nogal wat koninklijke huwelijken omstreden. 1 voorbeeld is dat van Prinses Christina met Jorge Guillermo in 1975 (zie bovenstaande foto). Jorge Guillermo was een rooms-katholieke, Cubaans-Amerikaanse jazzpianist en dat was geen gebruikelijk huwelijksmateriaal voor een lid van een Europees koningshuis.
Bovendien werd het huwelijk zonder toestemming van de Nederlandse regering gesloten. Dit leidde tot het verlies van de plaats in de lijn van troonopvolging voor Prinses Christina en haar nakomelingen. Dit veroorzaakte enige opschudding binnen de koninklijke kringen en in de media.
En er zijn veel meer omstreden huwelijken van de Royals.
Dit zijn 5 omstreden huwelijken die het meest zijn bijgebleven:
- Het huwelijk van Koningin Juliana en Prins Bernhard van Nederland in 1937 werd met enige argwaan ontvangen vanwege Prins Bernhards Duitse afkomst en zijn lidmaatschap van een Duitse elitecavalerie-eenheid. Zijn extravagante levensstijl en latere schandalen droegen bij aan de controverses rondom het paar.
- Het huwelijk van Koningin Beatrix en Prins Claus (zie hoofdfoto) van Nederland in 1966 veroorzaakte aanvankelijk enige controverse, ook weer vanwege de Duitse afkomst en Claus’ zijn verleden als lid van de Duitse Wehrmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ondanks aanvankelijke scepsis verdiende Prins Claus later veel respect vanwege zijn inzet voor sociale en milieukwesties.
- Het huwelijk van Prins Charles en Lady Diana Spencer kreeg aanvankelijk veel lof als een sprookjeshuwelijk, maar later ontstonden er spanningen en problemen tussen het paar, wat resulteerde in een echtscheiding. De dramatische wending van hun relatie zorgde voor veel kritiek en controverse die te zien is in de serie The Crown op Netflix.
- Het huwelijk van Koning Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta in 2002 bracht aanvankelijk ook enige controverse met zich mee vanwege de achtergrond van Máxima’s vader, die een omstreden figuur was tijdens het autoritaire regime in Argentinië. Dit leidde tot debat en kritiek over haar familieachtergrond en de betrokkenheid van haar vader bij een controversiële periode in de Argentijnse geschiedenis.
- Het huwelijk van Prins Harry en Meghan Markle trok veel aandacht vanwege het moderniseren van de koninklijke familie. Echter, spanningen tussen het paar en de Britse koninklijke familie, leidden tot hun aftreden als senior leden van het koningshuis, wat veel controverse veroorzaakte.
Bekijk de beelden nog maar eens terug van de omstreden huwelijksvoltrekking van de Charles en Diana in 1981 >>
Foto’s: Nationaal Archief/Fotocollectie Anefo.