België schakelt over naar code oranje door een heftige griepgolf die het land teistert. Terwijl de ziekenhuizen overbelast raken, adviseren de autoriteiten opnieuw mondkapjes te dragen. Wat betekent dit voor Nederland? En waarom deze plotselinge terugkeer van voorzorgsmaatregelen?
Wat betekent code oranje voor je gezondheid?
Het waarschuwingsniveau voor luchtweginfecties in België is verhoogd van code geel naar code oranje. Dit betekent dat de overheid nu sterker aandringt op maatregelen tegen de verspreiding van wintergriep en andere virussen. Dit is het op één na hoogste waarschuwingsniveau, en het komt op het moment dat de griepgolf een piek bereikt.
Hoewel mondkapjes niet verplicht zijn, wordt het sterk aanbevolen om ze te dragen op drukke plekken zoals het openbaar vervoer en bij contact met kwetsbare groepen.
Waarom zijn mondkapjes terug?
De Belgische gezondheidszorg verkeert in een crisis door de toegenomen griepgevallen. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt, en ook in woonzorgcentra worden steeds meer sterfgevallen gemeld.
Gerlant Van Berlaer, chief medical officer bij de FOD Volksgezondheid, benadrukt het belang van mondmaskers voor mensen die symptomen vertonen. Zelfs als je je beter voelt, is het raadzaam om minimaal 5 dagen na het begin van de symptomen een mondmasker te dragen om verdere verspreiding te voorkomen.
De tekst gaat onder de video verder >>
Hoe reageren de Belgen?
De bevolking is verdeeld. Sommigen accepteren de aanbeveling, terwijl anderen hun twijfels uitspreken. Toch benadrukken de autoriteiten dat het belangrijk is om zorg te dragen voor zowel ieders persoonlijke gezondheid als die van medeburgers.
Welk advies krijgen ze nog meer?
Handen wassen, hoesten in je elleboog, en goed ventileren zijn weer belangrijker dan ooit. De autoriteiten raden aan om ruimtes goed te verluchten, vooral op werkplekken en bij grote evenementen, om de luchtkwaliteit te verbeteren en de verspreiding van virussen te beperken.
Het is ook cruciaal om de CO2-concentratie laag te houden, bij voorkeur onder de 900 ppm, om het risico op besmetting te verminderen.
Impact op de gezondheidszorg
De druk op ziekenhuizen in België neemt flink toe. Dit heeft invloed op de capaciteit van de zorgsector, die zich nu voorbereidt op de verwachte piek in de komende weken. Extra maatregelen worden genomen, zoals het inzetten van CO₂-meters in zorginstellingen en het verhogen van personeel in ziekenhuizen.
De tekst gaat onder het bericht verder >>
Mondkapjes zijn ingevoerd als gedragsinterventie en zelfs als gedragsinterventie werken ze niet. Een belgenmop is hier niet gepast. https://t.co/VPX7XGsKPH
— Wendy Mittemeijer (@MittemeijerOote) January 9, 2025
Code oranje in Europa: België niet alleen in strijd tegen griep
De situatie is niet uniek voor België. In Frankrijk is zelfs al code rood afgekondigd, met ziekenhuizen die het crisisplan hebben ingeschakeld vanwege een ongekend aantal opnames.
- In Nederland stijgt het aantal griepgevallen ook snel, en het RIVM waarschuwt dat de piek van de epidemie nog niet bereikt is.
Hoewel we hoopten dat de pandemie achter ons lag, laat de huidige griepgolf zien dat voorzorgsmaatregelen nooit zullen verdwijnen. Mondkapjes, goede hygiëne, en ventilatie blijven de sleutel in de strijd tegen de verspreiding van virussen.
Lees ook: Hoesten of snotterig, blijf je nou thuis of niet? Mondkapjes verplicht in Frankrijk
Bronnen:
VRT, RIVM I Hoofdfoto: Canva