Ga naar de inhoud

Belastingen waterschappen fors omhoog

Belastingen waterschappen

Uit een onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat in veel van de 21 waterschappen een aanzienlijke verhoging van wel 10 procent plaatsvindt. Waarom is deze verhoging nodig? En wat is de verwachte stijging van de belasting in jouw regio?

Dit waterschap heeft de meeste verhoging

Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht staat bovenaan de lijst. Hun reserves zijn uitgeput, en het recente linkse bestuur ziet geen andere optie dan de 1,4 miljoen inwoners van steden zoals Amsterdam, Hilversum en een deel van de provincie Utrecht te confronteren met een tariefsverhoging van ongeveer 35 procent.

De meeste waterschappen nemen in november officieel een besluit over de tarieven. De kans dat de voorgenomen verhoging lager uitpakt dan nu gepland, is wel klein, erkent een woordvoerder van waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Verhoging op verhoging

De geplande tariefsverhogingen komen boven op de stijgingen van dit jaar. Ten opzichte van vorig jaar zijn de tarieven in alle waterschappen al gestegen.

Je betaalt straks ruim 100 euro extra per jaar. Als voorbeeld, een gezin met 2 kinderen dat momenteel 375 euro aan waterschapsbelasting betaalt voor hun koophuis, zal in 2024, 500 euro per jaar betalen, wat neerkomt op een toename van 125 euro.

De impact van deze stijgingen op de financiën van burgers en bedrijven is aanzienlijk en zal niet onopgemerkt blijven.

Wat doen de waterschappen? 

In Nederland betalen burgers, boeren, bedrijven en eigenaren van natuurgebieden allemaal mee aan het onderhoud van dijken, het zorgen voor voldoende oppervlaktewater en het zuiveren van rioolwater. De hoogte van de belasting wordt onder meer bepaald door de mate waarin iemand van het werk van het waterschap profiteert. Een boer betaalt daarom gemiddeld ruim 10 keer meer dan een huishouden. En iemand die in zijn eentje in een huurhuis woont, betaalt minder dan een gezin in een koophuis. De tarieven verschillen bovendien nog van waterschap tot waterschap. In het ene gebied moet meer gebeuren dan in het andere. Zo moet het ene waterschap de dijken onderhouden, maar het andere niet. 

Waarom deze verhogingen?

Deze extra inkomsten zijn niet alleen nodig om de financiën in evenwicht te brengen, ook om de gestegen personeels- en materiaalkosten op te vangen. Het waterschap staat voor extra uitdagingen als gevolg van klimaatverandering.

Droogte en vervuild water

Het aanpakken van dijken is noodzakelijk voor het geval dat de zeespiegel stijgt, en er moeten maatregelen worden genomen vanwege periodes van droogte. Daarnaast heeft het waterschap extra werkzaamheden voor het zuiveren van rioolwater dat vervuild is met onder meer medicijnresten. Het waterschap past komende jaren 11 zuiveringsinstallaties aan, wat in totaal 300 miljoen euro kost.

BBB aan de macht

Het verhogen van belastingen is niet alleen voorbehouden aan waterschappen met een linkse coalitie. De BoerBurgerBeweging (BBB) is de grote winnaar van de waterschapsverkiezingen en heeft vertegenwoordigers in maar liefst 16 van de 21 waterschappen. Met bijna een vijfde van alle bestuurders had de BBB een grote invloed bij het sluiten van de bestuursakkoorden, waarin afspraken zijn gemaakt over financiële kwesties, investeringen en financieringsmethoden, zoals het verhogen van belastingen of het gebruik van reserves.

Inflatie doorberekenen

De grote gemene deler voor alle waterschappen is dat ze in elk geval niet de eigen reserves willen gebruiken om de hogere kosten voor personeel en materiaal op te vangen. Die rekening wordt doorgeschoven naar burgers, boeren, bedrijven en eigenaren van natuurterrein, blijkt uit een analyse van de financiële afspraken uit de bestuursakkoorden. In nagenoeg alle akkoorden is afgesproken om de inflatie door te berekenen in de belastingen volgend jaar. Dat betekent ook dat nu nog niet te zeggen is hoe hoog de tarieven volgend jaar zijn, want dat inflatiecijfer is nog niet bekend. Het Centraal Planbureau (CPB) gaat in de meest recente raming uit van 3 procent. 

Hieronder de cijfers per waterschap:

WaterschapBelasting 2024*
Hollands Noorderkwartier362 (+12 euro)
Rijnland374 (+34 euro)
Delfland483 (+14 euro)
Amstel, Gooi en Vecht360 (+126 euro)
Schieland / Krimpenerwaard378 (+11 euro)
Stichtse Rijnlanden251 (+18 euro)
Rivierenland425 (+30 euro)
Hollandse Delta427 (+42 euro)
Scheldestromen451 (+31 euro)
Brabantse Delta359 (+11 euro) 
Vallei en Veluwe303 (+9 euro)
Zuiderzeeland389 (+39 euro)
Fryslan450 (+63 euro)
Noorderzijlvest483 (+34 euro)
Hunze en Aa’s414 (+31 euro)
Drents Overijsselse Delta427 (+56 euro)
Vechtstromen366 (+37 euro)
Rijn en Ijssel360 (+11 euro)
Aa en Maas311 (+19 euro)
De Dommel271 (+30 euro)
Limburg343 (+34 euro)

* De prijsstijging is door RTL Nieuws gebaseerd op beleidsdocumentatie en geraamde inflatiecijfers. De uiteindelijke bedragen kunnen wat afwijken

Belastingen volgend jaar

De komende jaren zullen waterschappen geconfronteerd worden met uitdagingen op het gebied van klimaatverandering en infrastructuur, waarvoor extra investeringen nodig zijn. Hoe deze financiële lasten verdeeld worden onder burgers, boeren, bedrijven en natuurgebieden blijft een cruciale kwestie. Met de geplande belastingverhogingen in het vooruitzicht, moeten waterschappen in Nederland strategieën hanteren om zowel financieel gezond te blijven als te voorzien in hun essentiële taken voor een duurzaam en veilig waterbeheer.

Meer over: