Vissen is een leuke hobby waarbij je lekker buiten bent. Vissen is niet moeilijk om aan te leren, maar je moet wel op een paar dingen letten. Een vergunning bijvoorbeeld, anders mag je niet vissen. Om te zorgen dat je je nieuwe hobby met zoveel mogelijk plezier kunt beoefenen, zetten we wat tips voor je op een rijtje. Waar kan je het beste beginnen en wat heb je allemaal nodig?
1. Is vissen wat voor jou?
Vissen klinkt leuk, maar is zeker niet voor iedereen weggelegd. Omdat je voor deze hobby relatief veel aan moet schaffen, is het eerst aan te raden om te kijken of vissen echt wel wat voor je is. Je kunt helaas niet zomaar een dagje met iemand meegaan. Om met iemand mee te kunnen vissen, dien je een ‘meeVIStoestemming nodig’. Hiermee kun je 1 keer voor 1 dag met iemand mee om te kijken of het wat voor je is.
2. VISpas is verplicht
Is vissen wat voor jou? Dan heb je een eigen VISpas nodig om te kunnen vissen in de meeste Nederlandse binnenwateren. Dit is een vergunning die 1 jaar geldig is. Je hebt verschillende VISpassen. Welke pas je nodig hebt, hangt onder andere af van je leeftijd, het aantal hengels waarmee je vist en het aas dat je gebruikt. Met de VISpas-check kun je bepalen welke pas je nodig hebt. De meeste passen krijg je door lid te worden van een hengelsportvereniging. De VISpas en JeugdVISpas kun je ook online bestellen bij Sportvisserij Nederland.
3. Weet waar je mag hengelen
Je mag helaas niet overal vissen. Bij alle VISpassen hoort een lijst met wateren waar je met de gekozen pas mag vissen. Schrik niet, gelukkig kan en mag je in 90% van het Nederlandse water vissen. Omdat er nieuwe wateren bijkomen, wordt dit percentage steeds groter. Zorg dat je alleen vist op de toegestane plekken. Je riskeert anders een enorme boete. Waar je precies mag vissen, verschilt ook per soort VISpas. Op welke plekken het toegestaan is om je hengeltje uit te gooien kun je digitaal opzoeken op de website of app van Visplanner.
4. Kies voor de juiste benodigdheden
Je hebt verschillende soorten hengels. Het is aan te raden om te beginnen met een vaste hengel. Dit is een hengel zonder werpmolen. Hiermee kan je het makkelijkst en snelst vissen vangen. Met deze hengel leer je eerst alles over het juiste aas en voer, het hebben van geduld en het onthaken van een vis. Daarnaast is deze hengel voor beginners ook veel goedkoper. Voor een paar tientjes heb je al een goede beginners set onm te vissen. Naast de juiste hengel, heb je nog meer visspullen nodig.
We zetten het voor je op een rijtje.
- Hengel;
- Vislijn;
- Dobber;
- Vishaken
- Aas;
- Lokvoer;
- Schepnet;
- Lood;
- Stoeltje;
- Bij warm weer een petje en zonnebrand.
5. Zoek een juiste plek
Als je voor de eerste eropuit trekt, is het slim om te beginnen in een vijver of heel langzaam stromend water. Daar blijft je dobber op zijn plekje liggen, dit is wel zo fijn. Je zult zien dat het moeilijker is dan je denkt. Plekken bij bruggen, steigers en waterplanten, zijn ook vaak plekken waar veel vissen te vinden zijn. Vissen vinden hier vaak zelf voedsel of schuilen voor grotere roofvissen. Helemaal in het begin is het belangrijk dat je een juiste plek kiest, anders is het vaak lastig om je eerste vis te vangen en dan gaat beginnersgeluk niet op.
6. Begin met witvis
Als beginner is het verstandig om te beginnen met het vissen op witvis. Dit is leuk en erg leerzaam. Je leert deze sport namelijk zo het snelst oppakken. Bij witvissen heb je alleen een hengel nodig en geen vismolen. De belangrijkste witvissoorten zijn blankvoorn, rietvoorn, brasem, bittervoorn, winde, roofblei, kolblei, kopvoorn, sneep, alver en serpeling. Je kunt deze vissoorten vangen met wormen, maden en kleine visjes. Als beginner raden we je aan om met maden te beginnen. Dit aas is goedkoop en verkrijgbaar in bijna elke dierenwinkel. Als ‘echte visser’ ben je natuurlijk niet bang voor een paar vieze handen, want die krijg je wel als je de maden aan je haakje gaat rijgen of de gevangen vis voorzichtig van het haakje af haalt. Daar kun je ook een hakensteker voor gebruiken.
7. Heb geduld en geniet
Geduld is een schone zaak. Met name als je vist, want als visser moet je langdurig geconcentreerd naar je dobber staren. Op de ene dag zal je heel veel vis vangen – en de andere dag helemaal niks. Jammer, maar probeer te genieten van de natuur, rust en de omgeving hoort er ook bij. Tussendoor wel even controleren of je aas nog aan je haakje zit.
Vissen kan ontzettend ontspannend zijn. Heb je dit artikel braaf uitgelezen maar ga je liever voor meer beweging en actie? Ga het dan eens op zee proberen. Liever helemaal geen hengel gebruiken, vanwege bijvoorbeeld het dierenwelzijn? Dan is een ontspannen fietstocht een betere optie.