Ga naar de inhoud

Nu beginnen met beleggen, is dat verstandig?


Veel Nederlanders beleggen. Bijna een miljoen mensen van 45 jaar of ouder doet op een of andere manier iets met beleggen, van een bescheiden beleggingsfonds tot een uitgebreide portefeuille. Het gemiddelde rendement van beleggingen kan flink wisselen, maar bijna altijd hoger dan de spaarrente van de banken. De laatste jaren klom de aandelenbeurs gestaag omhoog, maar met de corona-problemen donderen de beurskoersen hard naar beneden. 

Is dit een goed moment om te beginnen met beleggen? En hoe kun je dat het beste aanpakken?

Door corona duikt de beurs omlaag

Het bedrijfsleven heeft veel last van de corona-maatregelen en dat is op de beurs terug te zien. Zo’n gebeurtenis als deze wereldwijde pandemie wordt een black Swan genoemd, een onvoorziene omstandigheid die er op de beurs flink inhakt. Aandelenkoersen van bedrijven die veel nadeel hebben van de maatregelen gaan omlaag en andere aandelen stijgen juist, bijvoorbeeld van farmaceutische bedrijven en bedrijven die mondkapjes en beschermende kleding maken. Als je je eerder nog niet met beleggen hebt beziggehouden, kun je je afvragen of dit een goed moment is om in te stappen. Immers: als de koers gemiddeld genomen zo laag is, is de kans toch groot dat ze weer gaan stijgen?

Snel veel geld verdienen? Dat is lastig

Beleggen als strategie om snel veel geld te verdienen klinkt heel aantrekkelijk, maar eigenlijk lukt dat vooral mensen die zich al lange tijd met de aandelenhandel bezighouden; veel kennis van de markt hebben én een flinke dosis geluk. Sommige mensen zitten met hun neus de hele dag op de beurskoersen, die kunnen in zo’n sterk wisselende markt als nu besluiten om te gaan shorten. Dat is het verkopen van aandelen die je niet bezit, om ze tegen een lagere koers terug te kopen. Een risicovolle onderneming, maar wel erg spannend!

Buffet: hou het rationeel

Voor beginners is dit misschien een té spannend moment om flink te gaan beleggen. De beurs vliegt alle kanten op en de adviezen van financieel experts, waar je je beslissingen op kunt baseren, lopen flink uit elkaar. Waren Buffet, de steenrijke investeerder uit Amerika, adviseerde jaren geleden al: ‘Beleggen moet rationeel zijn. Als je niet begrijpt waar je mee bezig bent, doe het dan niet. Want financieel risico komt voort uit onkunde.’ Dat zou ervoor pleiten om de beurs zeker in deze tijd maar even links te laten liggen.

Weg met dat economie-katern

Wil je gaan beleggen, bedenk je dan op welke manier je dat wilt doen. De methode die je kiest, hangt bijvoorbeeld af van je interesse in de financiële wereld. Ben je zo iemand die het economische katern uit de krant meteen opzij legt, dan kun je rustig aannemen dat beleggen niet jouw nieuwe hobby wordt. Maar dat betekent niet dat je het moet laten: misschien past een beleggingsfonds dan bij je. Dat is een fonds waarbij experts je inleg beleggen, terwijl jij alleen maar aangeeft hoeveel risico je wilt lopen met je geld. Je kunt eenmalig een bedrag storten waar het fonds mee aan de slag gaat, of elke maand een bedrag overmaken.

Vind je alles wat samenhangt met de wereldwijde economie juist razend interessant? Dan zou je een rekening kunnen openen bij een speciale beleggingsbank. Je kunt dan zelf aandelen, opties en obligaties kopen, tegen een vergoeding. Je hebt het allemaal zelf in de hand, maar kunt wel van aan alle kanten advies inwinnen van beleggingsadviseurs.

Een andere manier om mee te doen op de aandelenbeurs, is het aansluiten bij een beleggingsgroepje. Samen met andere geïnteresseerde kom je bij elkaar om te overleggen welke aankopen jullie kunnen doen en wat verstandig zou zijn om te verkopen. Meestal legt iedere deelnemer een maandelijks bedrag in en kom je gezamenlijk tot beslissingen over de strategie.

Grappig feit: over het algemeen zijn vrouwen beter in beleggen dan mannen, ze halen gemiddeld meer rendement dan mannen, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Dat zou te maken hebben met het feit dat mannen meer risico nemen, en vrouwen sneller advies vragen en zich minder laten leiden door hebzucht, maar vooral kijken naar de langere termijn.

Leeftijd omhoog, risico omlaag

Hoe bepaal je welk risico je loopt met je beleggingen? Ook daar gaf super-investeerder Waren Buffet advies over. Hij vindt dat je niet moet beleggen met geld dat je eigenlijk niet kunt missen. Kijk dus naar je spaarpot en zorg ervoor dat de bodem niet in zicht komt als je beleggingen koopt. Stem bovendien je risicoprofiel af op je leeftijd. Jonge mensen, die nog een tijdje kunnen beleggen, kunnen best wat meer risico lopen, maar veertigers kunnen het beste voor de helft redelijk veilige investeringen doen, zoals; obligaties, en de helft in beleggingen steken. Als de jaren klimmen, bouw je het percentage beleggingen geleidelijk af. Dat geldt natuurlijk ook voor deelnemers aan een beleggingsfonds: zij kiezen op jonge leeftijd voor een profiel met een hoog risico, en verlagen dat in de loop van de tijd.

Samenvatting: is dit een goed moment om te beleggen?

Overweeg het volgende:

  1. Ben je geïnteresseerd in de financiële wereld of heb je je er nog nooit in verdiept?
  2. Wil je veel risico lopen? Heb je stalen zenuwen? Of hou je het liever wat veiliger?
  3. Wat staat er op je spaarrekening? En wat is je leeftijd?
  4. Welke vorm past bij je: zelf beleggen, een beleggingsfonds, een beleggingsgroepje?

Lees ook:

Startpagina geeft tips, we zijn geen financieel adviseur. Raadpleeg een financieel adviseur of deskundige voor financieel advies.

Bronnen: RTLZ, BusinessInsider, Frankwatching, NOS

Meer over: