Ga naar de inhoud

Kramp in je benen? Alles over beenkrampen

Update:
beenkrampen

Beenkrampen zijn meer dan een ongemak – ze verstoren je slaap en beïnvloeden je dagelijks leven. Deze plotselinge, pijnlijke samentrekkingen van de beenspieren ontstaan vaak ’s nachts, waarbij de krampen je abrupt uit je slaap rukken. Hoewel ze meestal vanzelf weer verdwijnen, veroorzaken ze frustratie en ongemak.

Lees hier wat beenkrampen precies zijn, waarom ze optreden, en wat je doet om ze te voorkomen.

Wat zijn beenkrampen?

Beenkrampen ontstaan door pijnlijke, langdurige samentrekkingen van de beenspieren. Vaak komen deze krampen voor in de kuitspieren, maar soms ook in de voet- of dijspieren. Ze ontstaan vooral ’s nachts of bij het ontwaken, en variëren in intensiteit van een lichte irritatie tot ernstige pijn. Gedurende een kramp voelt de spier hard en strak aan, waardoor het moeilijk of zelfs onmogelijk is om de spier te gebruiken totdat de kramp afneemt.

Wat veroorzaakt beenkrampen?

Verschillende factoren veroorzaken beenkrampen, hoewel het vaak lastig is om een specifieke oorzaak aan te wijzen. Enkele bekende triggers zijn:

  1. Tekort aan natrium: Natrium is een essentieel mineraal dat helpt bij het reguleren van de vochtbalans in het lichaam. Een tekort aan natrium, vaak veroorzaakt door overmatig zweten of uitdroging, leidt tot spierkrampen.
  2. Zuurstofgebrek in de spieren: Bij intensieve inspanningen krijgen spieren soms onvoldoende zuurstof, wat krampen veroorzaakt.
  3. Plotselinge bewegingen na rust: Langdurige rust gevolgd door een plotselinge beweging overbelast de spieren, wat krampen uitlokt.
  4. Uitdroging: Onvoldoende vochtinname verstoort de elektrolytenbalans in het lichaam, wat leidt tot krampen.
  5. Medicatie: Sommige medicijnen, zoals vochtafdrijvende middelen en cholesterolverlagers (statines), dragen bij aan het ontstaan van krampen.
  6. Zwangerschap: Tijdens de zwangerschap komt vochtophoping in de benen (oedeem) vaak voor, wat leidt tot beenkrampen.
  7. Zenuwaandoeningen: Aandoeningen van de zenuwen die de benen aansturen, dragen ook bij aan het ontstaan van krampen.

Lees ook: Restless legs, de symptomen, oorzaken en behandeling.

Lees verder onder de video >>

Wie heeft last van beenkrampen en hoe herken je ze?

  • Beenkrampen treffen mensen van alle leeftijden, maar komen vooral voor bij ouderen. Vrouwen hebben vaker last van krampen dan mannen, met name tijdens de zwangerschap. Hoewel de exacte reden hiervoor niet altijd duidelijk is, spelen hormonale veranderingen (zwangerschap, overgang) en de extra belasting op de benen tijdens de zwangerschap een rol.
  • Beenkrampen herken je eenvoudig door de plotselinge, intense pijn die ermee gepaard gaat. De spier trekt pijnlijk samen en voelt hard aan, en tijdelijk kun je hem niet gebruiken. Vaak verdwijnt de kramp na een paar minuten, maar de spier blijft nog een tijdje gevoelig.

Wat doe je tegen beenkrampen?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de pijn van een beenkramp te verlichten en krampen in de toekomst te voorkomen:

1. Stretchen

Bij een kramp stretch je de spier door bijvoorbeeld je gewicht op het betreffende been te plaatsen en je knie te buigen. Als je in bed ligt, trek je je tenen naar je toe om je kuitspier op te rekken.

Lees verder onder deze Instagrampost >>

2. Voldoende hydratatie

Drink voldoende water gedurende de dag, vooral bij warm weer of intensieve inspanning. Voeg bij zware inspanning eventueel wat zout en suiker toe aan het water, of gebruik een isotone drank.

3. Voorkom uitdroging

Overweeg het gebruik van ORS (oral rehydration solution) als je merkt dat je veel zweet of uitgedroogd raakt. Dit helpt om de balans van zouten en suikers in je lichaam te behouden.

4. Warm of koud kompres

Breng een warm kompres aan op de verkrampte spier om deze te helpen ontspannen, of gebruik een koud kompres om pijn en ontsteking te verminderen.

Koop hier een goed kompres.

5. Verander je slaappositie

Pas je slaaphouding aan als je vaak last hebt van krampen ’s nachts. Liggen met gestrekte benen helpt soms. Of op je zij met opgetrokken benen of je benen iets verhoogd plaatsen.

Wanneer raadpleeg je een arts?

Bij regelmatig terugkerende, pijnlijke krampen die je nachtrust verstoren, is het verstandig om een arts te raadplegen. De arts onderzoekt of er onderliggende oorzaken zijn, zoals een tekort aan bepaalde mineralen of een medische aandoening, en adviseert de juiste behandeling.

De arts behandelt eventuele onderliggende oorzaken, zoals een tekort aan natrium of een medische aandoening. Hoewel medicijnen tegen spierkrampen beschikbaar zijn, veroorzaken ze vaak bijwerkingen en bieden ze niet altijd een oplossing. Magnesiumsupplementen worden soms aanbevolen, maar hun effect is niet eenduidig bewezen.

Lees ook: zo ontdek je een magnesium tekort.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: