Een frisgewassen dekbedovertrek is heerlijk om onder te slapen. Hoe was en droog je jouw wasgoed eigenlijk op de juiste manier? Van het sorteren van je wasgoed tot het kiezen van het juiste wasprogramma. Zo blijft je kleding en ander woontextiel niet alleen schoon, het gaat hij ook langer mee. Lees snel verder, het is heel eenvoudig, zoals je ziet: een kind kan de was doen.
Tip 1. Was je textiel altijd gelijk na aankoop
Voordat je je nieuw textiel gebruikt, is het verstandig om het eerst te wassen. Was bij voorkeur op 40 of 60 graden, afhankelijk van de was-instructies op het label. Zo blijft de stof mooi en neemt het beter vocht op.
Tip 2. Sorteer je wasgoed
Sorteer je wasgoed altijd op kleur en wasvoorschrift. Zo weet je zeker dat je wasgoed de juiste behandeling krijgt in de machine. Was donkere en bonte kleuren apart.
3. Was binnenstebuiten
Was je textiel bij voorkeur binnenstebuiten. Zo blijft de kleur van bijvoorbeeld beddengoed beter beschermd en voorkom je dat de kleuren vaal worden.
4. Laad de wasmachine niet te vol
Als de wasmachine te vol zit, wordt je beddengoed niet goed schoon en kan de stof gaan pillen doordat hij te veel tegen elkaar schuurt. Zorg er dus voor dat er altijd een deel ruimte overblijft om was goed te laten draaien en te laten vermengen met het water en het wasmiddel.
5. Kies het juiste wasprogramma
Om ervoor te zorgen dat je wasgoed schoon wordt en de stof niet beschadigt, is het belangrijk om het juiste wasprogramma te kiezen. Bekijk daarom het waslabel van je dekbedovertrek om te zien welk programma het meest geschikt is.
Meestal wordt een kreukherstellend of fijn wasprogramma aangeraden. Was nooit hoger dan de aangegeven temperatuur op het waslabel, maar lager mag wel. Wassen op lagere temperaturen zorgt ervoor dat het beddengoed langer meegaat en het bespaart bovendien energie.
6. Op welke temperatuur moet je beddengoed wassen?
Als er geen wasvoorschrift te vinden is dan bepaal jezelf op welke temperatuur je het beddengoed wast. Afhankelijk van het materiaal, wordt 60 graden geadviseerd. Daarmee dood je huisstofmijt, schimmels en bacteriën.
7. Voorkom dat was in elkaar draait
Heb jij ook wel eens het probleem dat bijvoorbeeld jouw beddengoed helemaal in elkaar is gedraaid na het wassen? Vervelend, want het zorgt voor een langere droogtijd en slijtage. Vooral tijdens het centrifugeren of drogen kan het gebeuren dat je beddengoed in de trommel in de knoop komt. Gelukkig zijn er een aantal simpele oplossingen om dit probleem te voorkomen.
Handige tips om te voorkomen dat je wasgoed in elkaar draait tijdens het wassen:
- Gebruik elastiekjes en sokkenknijpers: Om te voorkomen dat je beddengoed tijdens het wassen of drogen in elkaar draait, kun je het beste het uiteinde van de stof vastbinden. Dit kan met elastiekjes of sokkenknijpers. Door de opening af te sluiten, kan de stof niet meer in elkaar draaien en één grote prop vormen.
- Maak er een pakketje van: Een andere oplossing is om van je beddengoed een pakketje te maken voordat je het in de trommel stopt. Vouw de opening van je lakens een paar slagen naar binnen en vouw vervolgens de rest van de stof op. Hierdoor zal de stof minder snel in elkaar verstrengelen.
8. Voorkom wrijving
Het is belangrijk om dekbedovertrekken en hoeslakens zo min mogelijk samen te wassen met schurende materialen zoals spijkerstof of handdoeken. Zo voorkom je dat de stof door wrijving met grovere materialen gaat pillen. Pas ook op met het tegelijkertijd wassen van je beddengoed en broeken met ritsen of andere scherpe onderdelen.
9. Gebruik niet te veel en wasmiddel
Kijk voor de juiste dosering op de verpakking van het wasmiddel. Gebruik niet te veel wasmiddel, want dit kan ervoor zorgen dat het wasgoed niet goed schoon wordt en er zeepresten achterblijven. Was je met een uitgestelde start en doe je het wasmiddel in een wasbol? Zet de wasbol dan goed rechtop, zodat het wasmiddel er tijdens de wachttijd niet uitloopt.
- Gebruik deze wasmiddelen, die goed staan aangeschreven. Let op de aanbiedingen. Het beste wasmiddel is niet altijd het duurste wasmiddel.
10. Laat deur van wasmachine op een kier staan
Haal je wasgoed na het wassen direct uit de wasmachine voor een ultieme frisse geur. Laat daarna het deurtje van de wasmachine openstaan tot de nieuwe wasbeurt.
Waarom blijft kleding stinken, zelfs na het wassen? Dit zijn 10 mogelijke redenen.
Lees ook: Hoe vaak moet je verschillende kledingstukken wassen?
Bekijk hier nog de handige instructievideo >>