Ga naar de inhoud

Beatrix’ 2e halfzus Alexia Grinda leidt rustig en teruggetrokken leven

Update:
prinses Beatrix en prins Bernhard

Naast Irene, Margriet, Christina en Alicia de Bielefeld heeft Beatrix nog een 2e halfzus: Alexia Grinda (57). Zij was de buitenechtelijke dochter van prins Bernhard die hij verwekte bij zijn Franse minnares Hélène Grinda. Hoe zit het daarmee?

Ditjes en Datjes publiceerde onlangs een foto van de jongste halfzus van Beatrix: Alexia. Zij haalden via haar Facebook pagina boven water dat ze studeerde aan het Lycée Janson-de-Sailly, een school in Parijs. Daarmee leren we de halfzus van onze voormalige koningin een beetje kennen. 

Deze foto’s vonden wij zelf op Facebook. Lees na de berichten verder >>

Familiale band met het koningshuis

Ze groeide op in Frankrijk en heeft nooit een officiële rol gehad binnen het Nederlandse koningshuis. Ondanks haar familiale band met het Nederlandse koningshuis, heeft Alexia ervoor gekozen om een privéleven te leiden, buiten de publieke aandacht die het koningshuis doorgaans krijgt.

Halfzus Alexia maakt geen aanspraak op titel

Er is weinig bekend over haar persoonlijke leven, carrière of interesses, aangezien ze niet publiekelijk optreedt en de media haar doorgaans met rust laat. Net als haar halfzus Alicia de Bielefeld, heeft Alexia nooit aanspraak gemaakt op enige vorm van titel of rol binnen het koninklijk huis van Nederland.

Moeder Hélène een beeldschone jongedame

Française Hélène Grinda (80) was in 1964 amper 20, werkte als model en schnabbelde bij als de woordvoerder van haar broer, Franse tenniskampioen Jean Noël Grinda. Ze was ook de dochter van de rugchirurg van prins Bernhard, die destijds 33 was. Hélène was een beeldschone, vrije jongedame die al wat oudere minnaars had gehad. 

Lees verder onder het bericht >>

Opname in Bernhards kliniek

Ze vertelde destijds aan Privé haar verhaal. “Onze liefde is gegroeid toen bij mij de ziekte Non-Hodgkin werd ontdekt. Prins Bernhard kende een specialist op het gebied van deze ziekte en regelde dat ik in diens kliniek in Nederland kon worden opgenomen. Daar kwam hij me bijna dagelijks opzoeken, omdat hij wist dat mijn familie en vrienden ver weg in Frankrijk woonden. Zo is onze band gegroeid.”

‘Bernhard was een knappe, goed verzorgde man’

Toen moeder Hélène de kliniek mocht verlaten, was haar band met Bernard band zo sterk dat je van liefde kon praten. “Natuurlijk was er een groot leeftijdsverschil. Maar Bernhard was een knappe, goed verzorgde man.”

“Ik wist dat hij getrouwd was, dat maakte het ook spannend. Vaak zorgde hij dat er een vriend bij was die dan moest doen of hij míjn vriend was. Ik werd als een soort golddigger gezien, terwijl niemand die term toen kende. Mijn familie moest ook erg wennen aan het idee, maar uiteindelijk waren ze Bernhard dankbaar omdat hij mijn leven had gered.”

Hoe verging het halfzus Alexia

Alexia’s halfbroer Cyril Lejeune zegt tegen een journalist van De Telegraaf: “Alexia heeft altijd kunnen rekenen op de warme aandacht van haar vader. De prins was een goed mens, zowel voor Alexia als voor mijn moeder. Hij zocht hen vaak op en heeft goed voor hen gezorgd.” Zijn overlijden in 2004 bezorgde dochter en moeder veel verdriet, vertelt Lejeune.

Volgens Lejeune werd Alexia met groot respect ontvangen toen ze op Paleis Soestdijk afscheid nam van haar vader. “Alexia hield zielsveel van Bernhard. Ze was kapot van zijn dood. Voor haar was hij altijd een lieve vader, dat hij toevallig ook prins was deed er niet toe.”

Op de vlucht voor de media

Na haar bezoek aan Soestdijk dook Alexia met haar moeder onder in het buitenland. De nieuwe media-aandacht voor Bernhards buitenechtelijke dochter en de speculaties over de rol die ze kon gaan spelen werden haar teveel. Als het aan Alexia had gelegen, zou niemand nog van haar horen. “Alle verhalen dat ze haar plaats wilde opeisen zijn klinkklare onzin. Alexia wilde maar 1 ding: met rust worden gelaten”, aldus Cyril Lejeune.

Halfzus niet welkom op begrafenis

Dat Alexia niet welkom was op de begrafenis van Bernard, raakte haar niet. Lejeune: “Ze had daar alle begrip voor. Haar aanwezigheid zou wellicht een grote media-aandacht en veel onrust veroorzaken. Dat is het laatste wat Bernhard en Alexia wilden.” 

Bronnen: Ditjes en Datjes, Beaumonde, Nouveau, Privé

Meer over: