Ga naar de inhoud

Is Beatles-single Now en Then, echt het laatste lied van de legendarische band?

The Beatles

Bij het horen van het nieuwste en allerlaatste Beatles lied Now And Then liepen bij BBC-recensent Lauren Laverne de tranen over de wangen. “Het is gewoon prachtig.” Maar is Now And Then echt het laatste lied van de legendarische band uit Liverpool?

Lord Of The Rings regisseur Peter Jackson, die nauw betrokken is geweest bij het productie van de single, zegt in The Sunday Times dat hij over materiaal beschikt waarmee het mogelijk is om nog meer nummers te maken.

Kunstmatige intelligentie

Jackson wist in zijn 3-delige Beatles-docuserie Get Back met kunstmatige intelligentie (AI) de instrumenten en stemmen van de zangers te scheiden. Dezelfde techniek is ook gebruikt om Now And Then te maken.

Tekst gaat onder de video verder >>

Demo-opname van Lennon vormt basis

Now and Then is door muziekrecensenten inmiddels goed ontvangen. Op de single spelen alle 4 de bandleden mee. Ook de al overleden John Lennon en George Harrison. Een demo-opname van Lennon uit de jaren 70 vormt de basis voor het nummer, aangevuld met een archiefopname van Harrison en de bas en drums van de 2 nog levende Beatles, Paul McCartney en Ringo Starr.

Met de zegen van Yoko Ono en Sean

In de jaren 90 is ook al geprobeerd het nummer uit te brengen. De matige kwaliteit van Lennons opname maakte dat toen niet mogelijk. Door de AI-techniek die Jackson ontwikkelde voor zijn Beatles-docuserie lukte het uiteindelijk. Now And Then kreeg de zege van de Lennons weduwe Yoko Ono en zoon Sean.

John zou het te gek hebben gevonden

Om geheimhouding te verzekeren kregen de musici niet te horen dat ze aan een gloednieuw Beatles-nummer meewerkten. “Hadden we dit wel moeten doen?”, vraagt McCartney zich af in de minidocumentaire die over het nummer is gemaakt. “Maar telkens dacht ik: wacht even. Als ik John had kunnen vragen ‘Wil je dat wij dit laatste nummer van je afmaken?’, dan weet ik zeker dat zijn antwoord ‘Yeah!’ zou zijn geweest. Hij zou het te gek hebben gevonden.”

Bekijk hieronder de documentaire over Now and Then van The Beatles.

Bronnen: The Sunday Times, NOS. Foto: Dave Porter

Meer over: