Ga naar de inhoud

Batterij snel leeg? 15 tips om de batterijduur te verlengen

Update:
batterij-leeg
In samenwerking met:

Je kent het wel: je bent lekker een dagje weg, genietend van je uitstapje of bezoek, en dan zie je het – die gevreesde melding dat je batterij bijna leeg is. Waar is het dichtstbijzijnde stopcontact? Maar geen zorgen. Met een paar slimme trucs en tips laat je dat schrikbeeld van een lege batterij ver achter je.

15 tips om het meeste uit je batterij te halen en ervoor te zorgen dat de batterijcapaciteit van je telefoon je nooit (meer) in de steek laat, waar je ook bent.

De batterijcapaciteit van je telefoon

Om de technologie achter je batterij te begrijpen is het handig om dit te weten:

De meeste moderne smartphones gebruiken lithium-ion batterijen. Deze batterijen werken door het heen en weer bewegen van positief geladen lithium-ionen tussen de batterijcellen tijdens het opladen en ontladen. Na verloop van tijd kunnen de chemische reacties in de batterij leiden tot slijtage, waardoor de capaciteit om energie vast te houden afneemt.

Goed nieuws

Dit is een normaal proces, maar met de juiste zorg en gebruik kun je zelf de levensduur van je batterij aanzienlijk verlengen.

Meer uit je batterij halen? 15 tips

1. Voorkom extremen in temperatuur

Een van de grootste vijanden van lithium-ion batterijen is extreme temperatuur. Zowel hoge als lage temperaturen verkorten de levensduur van je batterij verkorten. Probeer je telefoon niet bloot te stellen aan direct zonlicht of zeer koude omstandigheden. Houd je apparaat bij voorkeur tussen de 20°C en 25°C voor een optimale batterijduur.

2. Beperk het gebruik van snel opladen

Veel moderne smartphones bieden de mogelijkheid om snel op te laden, wat handig kan zijn als je haast hebt. Echter, frequent gebruik van snel opladen kan de batterij op de lange termijn beschadigen. Als je tijd hebt, gebruik dan een standaard oplader om de stress op de batterij te verminderen.

3. Optimaliseer je laadgewoonten

Het is belangrijk om je batterij regelmatig op te laden, maar het opladen tot 100% of het helemaal leeg laten lopen kan schadelijk zijn. Probeer je batterij tussen de 20% en 80% opgeladen te houden. Dit vermindert de belasting op de batterij en helpt om de levensduur te verlengen. Veel telefoons hebben ook een functie voor ‘geoptimaliseerd opladen’ die helpt om te voorkomen dat je batterij langdurig op 100% blijft.

4. Gebruik de energiebesparingsmodus

De energiebesparingsmodus is een eenvoudige manier om de batterijduur te verlengen. Deze modus schakelt bepaalde functies uit, zoals automatische app-updates, en verlaagt de schermhelderheid. Dit is vooral super handig als je weet dat je lange tijd geen toegang tot een oplader hebt.

Hier is een kort stappenplan om de energiebesparende modus op je telefoon in te schakelen:

Voor Android:

  1. Open de instellingen: Tik op de instellingen-app (tandwieltje).
  2. Ga naar ‘Batterij’ of ‘Batterij & Energie’: Dit vind je meestal in de hoofdlijst.
  3. Selecteer ‘Energiebesparende modus’: Tik hierop om de modus in te schakelen.

Voor iPhone (iOS):

  1. Open de instellingen: Tik op de instellingen-app.
  2. Ga naar ‘Batterij’: Scroll naar beneden en tik op ‘Batterij’.
  3. Schakel ‘Energiebesparende modus’ in: Tik op de schakelaar naast ‘Energiebesparende modus’.

5. Schakel onnodige functies uit

Veel functies van je telefoon, zoals GPS, Bluetooth, en Wi-Fi, verbruiken constant energie, zelfs als je ze niet actief gebruikt. Schakel deze functies uit wanneer je ze niet nodig hebt om batterij te besparen. Dit geldt ook voor de functie ‘Hé, Siri’(Apple telefoonservice), die continu luistert naar je stem en ook constant batterij verbruikt.

6. Vermijd zware apps en achtergrondprocessen

Apps die veel geheugen en data gebruiken, zoals sociale media en games, trekken je batterij heen snel leeg. Sluit apps die je niet gebruikt en overweeg om achtergrondprocessen uit te schakelen. Je controleert dit in de instellingen van je telefoon onder ‘Batterijgebruik per app’. Dit geeft je een duidelijk overzicht van welke apps het meeste energie verbruiken.

7. Beperk meldingen en widgets

Meldingen en widgets zijn handig, maar ze verbruiken ook veel energie omdat ze je telefoon constant in actie brengen. Een widget is een miniscule versie (of een deeltje van) van een website, bijvoorbeeld om direct de weersvoorspelling te raadplegen zonder direct naar de website te gaan Schakel meldingen uit voor apps die niet cruciaal zijn. Beperk ook het aantal widgets dat je op je startscherm hebt staan.

8. Verlaag de schermhelderheid

Het scherm van je telefoon is een van de grootste energieverbruikers. Door de helderheid te verlagen en de tijd tot je scherm automatisch uitschakelt te verkorten, bespaar je aanzienlijk op je batterij. Schakel ook de ‘True Tone’-functie uit, als je die hebt, om extra batterij te sparen.

True Tone* is standaard ingeschakeld en maakt gebruik van geavanceerde sensors om de kleur en intensiteit van het beeldscherm aan te passen aan het omgevingslicht, om beelden natuurlijker te tonen.

9. Gebruik donkere modus en achtergronden

Bij smartphones met een OLED-scherm helpt het gebruik van de donkere modus en zwarte achtergronden om energie te besparen, omdat donkere pixels minder energie verbruiken dan lichte pixels. Dit is vooral ’s avonds een handige manier om de batterijduur te verlengen.

10. Voorkom overmatig trillen

De trillingsfunctie van je telefoon verbruikt meer energie dan je zou denken. Als je geen trilsignalen nodig hebt, schakel deze dan uit. Dit verlengt je batterijduur, vooral als je veel meldingen ontvangt.

11. Pas je e-mailinstellingen aan

Je telefoon controleert voortdurend op nieuwe e-mails, wat veel energie verbruikt. Door de frequentie van e-mail ophalen te verminderen of zelfs handmatig te maken, verminder je de belasting op je batterij.

12. Kalibreer je batterij regelmatig

Als je merkt dat je batterijpercentage plotseling daalt of je telefoon onverwachts uitvalt, is het nuttig om je batterij te kalibreren. Dit doe je door je batterij volledig leeg te laten lopen tot 0% en daarna weer volledig op te laden tot 100%. Dit helpt je telefoon om de batterijcapaciteit nauwkeuriger te meten.

13. Vermijd automatische updates

Automatische updates belasten je telefoon op ongelegen momenten, vooral als je batterij al bijna leeg is. Schakel automatische updates uit en installeer updates alleen wanneer je toegang hebt tot een oplader.

14. Gebruik alleen gecertificeerde opladers

Goedkope opladers kunnen je batterij beschadigen of zelfs gevaarlijk zijn. Gebruik altijd opladers en kabels die gecertificeerd zijn door de fabrikant van je telefoon om ervoor te zorgen dat je batterij veilig wordt opgeladen.

15. Batterijproblemen na software-updates

Na een grote iOS- of Android-update kunnen er soms problemen ontstaan met de batterijduur. Dit komt vaak doordat de software nog bezig is met het optimaliseren van processen op de achtergrond.

Als je merkt dat je batterij na een update snel leegloopt, geef je telefoon dan een paar dagen om zich aan te passen. Blijft het probleem aanhouden, dan kun je overwegen om je telefoon terug te zetten naar fabrieksinstellingen (maak eerst een back-up!) of om te wachten op een oplossing of nieuwe update van de fabrikant.

Wat te doen bij een kapotte batterij?

Heb je alle tips in dit artikel uitgeprobeerd en merk je nog steeds geen verbetering? Dan is de kans groot dat je batterij het echt heeft begeven. Maar geen zorgen, het hoeft niet meteen de aanschaf van een dure telefoon te betekenen. Bij Swappie schaf je een refurbished iPhone met gloednieuwe batterij. Je kunt je oude toestel ook nog eenvoudig verkopen aan ze.

Op zoek naar een iPhone met een langere batterijduur? Swappie biedt iPhones aan die zijn uitgerust met hoogwaardige, nieuwe batterijen die 100% capaciteit hebben. Deze worden professioneel geïnstalleerd door experts. Neem daarom zeker een kijkje bij Swappie en vind het perfecte toestel voor jouw behoeften!

Bovendien krijg je bij Swappie 24 maanden garantie en mag je het toestel gratis verkopen of retourneren.

In samenwerking met:

Meer over: