Ga naar de inhoud

Het leven van Bassie en Adriaan in een documentaire: de reis achter de lach

Bassie en Adriaan documentaire

Regisseur Jelmer Hoekstra heeft een hartverwarmende documentaire geproduceerd over het iconische clown- en acrobaten-duo Bassie en Adriaan. Ontdek meer over dit geliefde duo in deze meeslepende verfilming van hun persoonlijke reis.

Door middel van interviews, achtergrondverhalen en archiefbeelden dompelt Hoekstra ons onder in het buitengewone leven van de broers Van Toor, waarbij hij hun reis van acrobaat tot geliefde kindertelevisiesterren volgt.

Het maken van een documentaire: een persoonlijke reis

Hoewel Hoekstra als kind geen grote fan was van Bassie en Adriaan, herinnert hij zich wel van hen dat ze voor avontuur en escapisme stonden. Tijdens het maken van de documentaire krijgt Hoekstra een diepere waardering voor hun werk, ondanks of misschien wel dankzij de uitdagingen waarmee hij te maken kreeg.

Een bijzonder aspect van de documentaire is dat het dicht bij de persoonlijkheden van Bassie en Adriaan komt. We zien interviews met zowel Aad van Toor, die nu 81 jaar oud en woonachtig in Spanje is, als zijn broer Bas van Toor, die op 88-jarige leeftijd ernstig ziek is en in een rolstoel zit.

Bekende mensen zoals Mart Hoogkamer, Paul de Leeuw, Gert Verhulst en Hans Beijer, die in de series de rol van boef B100 vertolkte, geven ook hun inzichten en ervaringen met het dynamische duo in het programma.

Uitdagingen op een pad naar bekendheid

De documentaire werpt licht op de transformatie van de broers Van Toor van acrobatenact The Crocksons tot succesvolle kindertelevisiesterren. We zien hun opwaartse traject en de tegenslagen die ze overwonnen hebben om Bassie en Adriaan te worden.

Het pad van roem is echter niet altijd gemakkelijk geweest voor de broers Van Toor. Zo wordt ook hun broederlijke liefde, die in recente jaren wat minder zichtbaar is, onder de loep genomen en bevraagd in de documentaire. De laatste scènes van de documentaire zijn het meest ontroerend, met een persoonlijke boodschap van Aad aan Bas. Deze boodschap plaatst eventuele onvermijdelijke negativiteit in perspectief, waardoor ze begrijpelijk worden voor het publiek.

De documentaire over Bassie en Adriaan is een leerzame en interessante reis die je niet wilt missen. Daarom zou je zeker een bezoek moeten brengen aan een van de Pathé bioscopen, waar de documentaire exclusief wordt vertoond.

Video documentaire Bassie en Adriaan

Bassie en Adriaan: documentaire

Lees ook: onlangs bevestigde het management van Frans Bauer de komst van een nieuwe reallifesoap.

Bron: lc
Foto: nationaalarchief

Meer over: