
Basilicum is de aanvoerder van de kruiden in veel gerechten. Je kent hem van de Italiaanse keuken en zijn heerlijke geur. Het teleurstellende feit dat hij alweer slap gaat hangen na 1 of 2 keer knippen is wel jammer. Toch geen zorgen, met deze 5 slimme tips zorg je ervoor dat je het hele jaar door verse basilicum in huis, of tuin, hebt.
6 tips om je basilicum vers te houden
1. De basilicumplant kan binnen en buiten
Hoe hou ik een basilicumplantje in leven? Basilicum is een echte zonliefhebber. In de zomer kun je hem buiten zetten. Alleen zodra de temperaturen onder de 15°C duiken, blijft hij liever binnen, bij de kachel.
Geef hem een zonnig plekje op de vensterbank en je beloont ze met groene, geurige blaadjes.
2. De basilicum knippen is groeien
Denk je dat knippen zielig is? Integendeel! Door regelmatig de toppen van je basilicumplant te snoeien (boven een setje blaadjes), stimuleer je nieuwe groei. Zo voorkom je een slungelige, verwilderde plant en houd je hem lekker vol en bossig.
3. Basilicum houdt van vochtige grond
Basilicum houdt van vochtige grond. Niet van een moeras. Geef hem alleen water zodra de bovenste laag van de aarde droog aanvoelt. En let op: geen natte voeten! Een pot met een afvoergat voorkomt wortelrot.
4. Basilicum vermeerderen in een glas water
Heb je een gezonde basilicumplant? Knip wat takjes af en steek het in een glas water, wacht tot er wortels groeien en voilà: nieuwe planten! Gratis en voor niets.
5. Invriezen voor de wintermaanden
Hak verse blaadjes basilicum fijn, doe ze in een ijsblokjesvorm met olijfolie en vries ze in. Perfect om je winterse pastasaus mee op te peppen!
6. Basilicum het beste zelf zaaien
De basilciumplantjes die je in de supermarkt koopt gaan snel dood. Dat is eigenlijk expres gedaan, omdat supermarkten verwachten dat je de plant in 1 of 2 keer opknipt. Het is slimmer om zelf basilicum te zaaien, daar heb je veel langer plezier van en het blijft beter nieuw blad aanmaken.
Bekijk deze video met tips voor het zelf zaaien van basilicum >>
Met deze tips hoeft jouw basilicum nooit meer een jonge dood te sterven, die zoveel supermarktplanten wel te wachten staat. Geniet het hele jaar door van deze geurige smaakmaker en laat je pasta nooit meer zonder zitten!
Ben je overenthousiast? Lees dan ook onze tips om je eigen moestuin te beginnen.