Ga naar de inhoud

Bas Dost kampt met ontstoken hartspier en houdt voetballerij eventjes voor gezien 

Ontstoken hartspier

Bas Dost, de 34-jarige aanvaller van NEC die tijdens de wedstrijd tegen AZ op het veld in elkaar zakte, houdt de voetballerij eventjes voor gezien. Dost kampt met een ontstoken hartspier. Hij werd op het veld gereanimeerd en verliet even later per brancard de grasmat.

Op de website van NEC zegt Dost: “Ik heb geluk gehad. Er kunnen diverse redenen zijn waardoor een hartspier ontstoken raakt en de gevolgen kunnen best groot zijn.” Dat hij op het veld direct succesvol werd gereanimeerd is volgens hem zijn redding geweest.

‘Ik reken even nergens op’

Hij hoopt dat iedereen respecteert dat hij het voetbalveld even links laat liggen. “Ik meld me de komende maanden vanzelf weer in het Goffertstadion. Ik reken even nergens op, alleen op mijn herstel te midden van mijn gezin en familie.” Hij wil daarna ook een keer zijn verhaal doen. Vooral om de sportwereld te helpen en te leren van wat hem is overkomen en waardoor hij het nog kan navertellen. Dost benadrukt dat zijn ontsteking niets met vaccinaties te maken heeft. 

Tekst gaat onder de video verder >>

Pompfunctie hart neemt af

Een ontstoken hartspier ofwel Myocarditis kan levensbedreigend zijn. De ontsteking kan iedereen treffen: zowel sporters als niet actieve mensen. De ontsteking kan het gevolg zijn van een virale infectie, bacteriële infectie, auto-immuunziekte of een allergische reactie. Wanneer het hart ontstoken raakt, pompt het minder efficiënt bloed. Dat leidt tot symptomen zoals vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst en hartritmestoornissen.

Sporters zijn vatbaar voor myocarditis

Sporters zijn vatbaar voor myocarditis om verschillende redenen. Intensieve lichamelijke inspanning veroorzaakt tijdelijke veranderingen in het immuunsysteem, waardoor het risico op infecties en ontstekingen toeneemt. Langdurige en intensieve training leidt tot overbelasting van het hart, wat op zijn beurt de kans op myocarditis vergroot. De kans op het ontwikkelen van deze aandoening is afhankelijk van de individuele gezondheidstoestand, trainingsintensiteit en andere factoren.

De gevolgen voor sporters

De gevolgen van myocarditis voor sporters variëren van mild tot ernstig:

1.Verminderde sportprestaties

Sporters ervaren een afname in hun prestatieniveau, omdat het ontstoken hart minder efficiënt bloed rond pompt en zuurstof naar de spieren transporteert. Dit leidt tot vermoeidheid en een verminderd uithoudingsvermogen.

2. Risico op hartritmestoornissen

Myocarditis veroorzaakt hartritmestoornissen, zoals ventriculaire tachycardie of ventriculaire fibrillatie. Deze ritmestoornissen zijn levensbedreigend en vragen om onmiddellijke medische behandeling.

3. Langdurige complicaties

In sommige gevallen leidt de ontsteking tot blijvende schade en chronisch hartfalen. Dit beperkt sporters in hun vermogen om op hoog niveau te presteren.

Tijdelijke rust en behandeling

Bij myocarditis raden artsen aan om tijdelijk te stoppen met sporten om het hart te laten herstellen. De behandeling kan bestaan uit medicatie, rust en het vermijden van intensieve lichamelijke activiteit.

Houd je hart in de gaten

Sporters wordt aangeraden de conditie van hun hart hart in de gaten te houden en te beschermen. Dit doe je door overmatige trainen te vermijden, medische adviezen op te volgen en voorzorgsmaatregelen te nemen om infecties te voorkomen. Laat je hart om de zoveel tijd controleren.

Foto: Science Photo Library

Meer over: