Ga naar de inhoud

Barbecue schoonmaken, met 10 tips voor onderhoud

Barbecue schoonmaken tips

Een barbecue schoonmaken. Hoe pak je dat handig aan als je, na een gezellig avondje barbecueën, het rooster niet meteen schoonmaakt? En waarom gaan die aangekoekte vlees- en visresten er niet gemakkelijk vanaf? Met deze adviezen en handige tips maak je je barbecue in een handomdraai schoon.

Maak je barbecue schoon met een staalborstel

Het schoonmaken van een barbecue is een vak apart. Maak het rooster schoon met een staalborstel. Houd er rekening mee dat een staalborstel echt hard en stekelig is. Als je een borstel gebruikt is het raadzaam om er voorzichtig mee over het rooster te vegen. Niemand wil tijdens een volgend tuinfeestje staalsplinters terugvinden in een stukje vlees of vis.  

Maak barbecue schoon met aluminiumfolie

Wanneer je je barbecue schoonmaakt met aluminiumfolie, hoef je je geen zorgen te maken over het achterlaten van resten. Neem een propje aluminiumfolie en wrijf ermee over het vuile barbecue rooster. Zo komen de voedselresten er gemakkelijk af.

Aluminiumfolie preventief gebruiken: leg folie het rooster en trek het – na afloop van het grillen – er weer vanaf. Geen vies rooster! Houd er wel rekening mee dat je het folie goed geleid. Je kunt daarom je handen het best beschermen door een paar ovenwanten te dragen.

Schoonmaken op hoge of lage temperatuur 

Het schoonmaken van de barbecue doe je op een hoge temperatuur. Betekent dit gewoon na het laatste stukje vlees? Ja, dan is de barbecue nog warm. Nog beter is om bij een gas- of elektrische barbecue eerst de grote etensresten te verwijderen. Daarna de deksel te sluiten en de barbecue nog 15 minuten op de hoogste stand te zetten. Je zult zien dat het schoonmaken van het rooster nog nooit zo eenvoudig was.

Sommige mensen beweren dat het net zo makkelijk is om je barbecuerooster na gebruik in het gras te leggen. Niet direct, want dan maak je een schroeiplek in je gazon. Wanneer het rooster wat is afgekoeld leg je het rooster (in het dauw) van het gras. Zo zorg je ervoor dat het vuil sneller loslaat. De volgende ochtend wrijf je het er dan (als het goed is) zo vanaf.

Extra grondige reiniging

De barbecue extra grondig reinigen? Meng 3 eetlepels schoonmaaksoda met een eetlepel water. Breng dit mengsel aan op het rooster en laat dit even intrekken, en maak het rooster schoon met een spons. Werkt dit niet voldoende? Laat het rooster dan een nachtje weken in een sopje van warm water en schoonmaaksoda. Doe eerst de soda in een ruime teil en giet daarna het water erbij, zodat de soda goed oplost in het water (en niet gaat klonteren).

De volgende dag haal je de restanten vuil en viezigheid makkelijk weg met een (schuur)sponsje. Even wassen, droogmaken en het rooster is klaar voor de grill. Pak je barbecue daarna in met een barbecue-hoes.

Top 10 tips voor barbecue onderhoud:

  1. Smeer vooraf zonnebloem- of olijfolie op het rooster
  2. Maak schoon als het rooster warm is
  3. Maak schoon met staalborstel
  4. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen
  5. Verwijder koolresten uit de asla
  6. Wrijf een halve citroen over het rooster
  7. Wikkel het rooster in een natte krant 
  8. Leg het (afgekoelde) rooster in vochtig gras 
  9. Haal een zachte doek over de barbecue
  10. Gebruik een barbecue-hoes

Weten of je de komende dagen lekker buiten kan eten? Volg de laatste weersverwachtingen op weer.nl.

Bekijk hier de video van Allerhande met Jord Althuizen van Smookey Goodness en lees daarna verder >>

Opruimen van kolenresten

Heb je een houtskoolbarbecue met asla? Dan hergebruik je de kolen eenvoudig. Haal een aspook door de kolen heen, zodat deze afbrokkelen en in de asla terechtkomen. Vervolgens ga je met de as pook in de asla en schuif je het restant zo op een blik. Hoewel je het rooster het best schoonmaakt als de barbecue nog warm is, is dat met een asla niet het geval.

Doe dit niet op de dag zelf, maar ruim het op voordat je weer gaat barbecueën.

Meer over: