Ga naar de inhoud

Is bankhangen echt zo slecht? Dit zijn 3 voordelen


Bankhangen heeft een nogal slechte reputatie. Het zou niet goed voor je zijn, omdat je niet beweegt en omdat je je tijd niet nuttig besteedt. Af en toe bankhangen kan best goed voor je zijn. Dat is nog eens goed nieuws!

Bankhangen slecht?

Dat bankhangen als ‘slecht’ gezien wordt, komt doordat we als maatschappij enorm gericht zijn op productiviteit. Tijd doorbrengen op een nutteloze manier, zoals bankhangen, wordt dan ook gezien als iets negatiefs. Daarom kun je die tegenstand zelf ook best voelen, wanneer je een luie dag hebt. Je hebt het gevoel dat je eigenlijk van alles ‘moet’ en de tijd nu aan het verspillen bent. Boodschappen doen, stofzuigen, je (schoon)moeder bellen, een boek lezen. Dit kan een schuldgevoel geven en je onrustig maken, waardoor bankhangen je een slecht gevoel geeft.

3 voordelen van bankhangen

Als je dat schuldgevoel los kunt laten, is bankhangen helemaal zo slecht nog niet. Het kan mentaal allerlei voordelen hebben:

1. Tijd waarvan je geniet is geen verspilde tijd

We noemen iets verspilde tijd wanneer we niets nuttigs of productiefs in die tijd gedaan hebben. Waarom eigenlijk? Tijd is niet iets dat je kunt ‘verspillen’, want morgen is er weer een dag. Bovendien is het nooit verspilde tijd wanneer je iets doet waar je van geniet. Of dat nu hardlopen in het park is, of een welverdiende dag hangen op jouw bank.

2. Het is ontspanning voor je brein

De hele dag krijgt ons brein ontzettend veel prikkels te verwerken. Meer dan ooit tevoren: wij krijgen tegenwoordig in één dag meer prikkels te verwerken dan iemand in 1800 in zijn hele leven te verwerken kreeg! Smartphones zijn daar een groot onderdeel van. Ons brein kan die prikkels niet genoeg verwerken en daarom krijgen veel mensen tegenwoordig een burn-out, depressie of andere breinziekten. Het is essentieel om je brein af en toe rust te gunnen en tijd te geven om prikkels te verwerken. Dit doe je door lekker te ‘lummelen’: niksen op de bank, uit het raam staren, een beetje tekenen op een kladblok.

Let op: op je telefoon zitten of een televisieserie kijken terwijl je op de bank hangt geeft je brein die rust niet.

3. Verveling verhoogt je creativiteit

Wanneer we druk zijn, wordt een deel van onze hersenen ‘uitgeschakeld’, zodat we kunnen multi-tasken. We functioneren dan grotendeels op de automatische piloot, en er is weinig ruimte voor nieuwe ideeën en creativiteit. Wanneer we even helemaal niets doen, wordt dit gedeelte van het brein weer aangezet en komen de beste ideeën naar boven. Daarom krijg je vaak ook van die goede ideeën in de douche of op vakantie: dat is ook zo’n moment dat we even helemaal niets doen.

Maar: beweeg genoeg

Toch moeten we er een kleine kanttekening bij plaatsen. Af en toe bankhangen is namelijk alleen goed voor je als je het ook afwisselt met dagelijkse beweging. Dat heeft je lichaam immers nodig! Zo kun je bijvoorbeeld het beste een halfuur bankhangen, om vervolgens lekker een halfuur te gaan wandelen (of andersom). Dit helpt je brein namelijk nog meer ontspannen, naast dat wandelen natuurlijk nog veel meer gezondheidsvoordelen heeft

Meer over: