Vaste kijker van Heel Holland Bakt en de British Bake-Off? Draai je moeiteloos een appeltaart in elkaar, of een klassieke cake? Je zou het niet verwachten, maar: bakken is goed voor je. Waarom? Het is goed tegen stress, zorgt voor een goed humeur en baksels uit je eigen keuken zijn (meestal) ook nog eens gezonder.
1. Bakken is stressverlagend
Opvallend dat afgelopen jaar veel mensen gingen bakken. Bloem vloog de winkel uit, bakpoeder was nauwelijks meer te krijgen en op Instagram en Facebook kwam het ene na het andere bananenbrood voorbij. Niet alleen omdat mensen zich ineens in huis moesten vermaken, ook omdat bakken bijzonder ontspannend werkt.
John Waite, winnaar van de Great British Bake Off in 2012, zegt dat bakken voor hem geweldig werkt als hij erg gestresst is en een beetje rustig wil worden. ‘Van bakken word ik kalm, zonder dat ik weet hoe dat komt. Fijn dat zoiets als een gewone cake bakken er voor kan zorgen dat je je beter voelt, als je stress hebt. En als je die cake dan ook nog versiert, heb je helemaal eer van je werk.’
2. Bakken werkt als een meditatie
Mindfullness is meer dan op een kussen zitten en ademhalen, ook gewone huishoudelijke klusjes kunnen een mindfullness-oefening zijn. Zoals bakken. Zorgvuldig alle ingrediënten afwegen, zorgen dat de boter precies zacht genoeg is maar nog niet helemaal gesmolten, voorzichtig de eieren breken en de bloem zeven: allemaal handelingen waar je je volledige aandacht bij moet houden.
Wil je bakken gebruiken om helemaal los te komen van gepieker? Neem er dan ruimschoots de tijd voor, zodat je niet hoeft te haasten, en zet al je zintuigen aan het werk: ruik de chocolade, proef het beslag en voel hoe de suiker langzaam oplost in het koekjesdeeg. Het resultaat: lekkere warme koekjes en een opgefrist brein.
3. Wat je zelf bakt, smaakt lekkerder
Een taart die je zelf hebt gebakken, smaakt tien keer zo goed als een taart uit de supermarkt of van de gewone bakker. Omdat je er zoveel tijd en moeite in investeert, en omdat je keuken langzaam steeds meer naar kruimelvlaai of cake gaat ruiken, gaat dat eerste puntje of plakje in gedachten steeds lekkerder smaken. Onderschat ook niet het effect van ‘uitgesteld genot’. Krijg je trek in iets zoets, dan kun je er als thuisbakker niet meteen je tanden in zetten. Nee, eerst moet je aan de slag: wegen, mixen, uitrollen, vullen. Pas na zeker een half uur – als je soesjes bakt – tot anderhalf uur – als je een appeltaart in de oven schuift – krijg je waar je zo naar verlangde. Niets smaakt zo lekker!
4. Bakken is iets sociaals
Bakken is bij uitstek een activiteit om samen met met je partner, een vriend of vriendin, met je kinderen of zelfs kleinkinderen te doen. Tijdens het bakken kun je gezellig kletsen, liedjes meezingen met de radio en je bak-kennis overdragen op een volgende generatie. Heb je niemand om mee te bakken? Ga dan evengoed aan de slag en deel je baksels met de buren, met collega’s of met vrienden. Niemand zegt nee tegen lekkere verse koekjes of een stukje kwarktaart, en dat geeft jou ook weer een goed gevoel.
Bak je regelmatig dan is het een idee om lid te worden van speciale Facebookgroepen voor baksel, zodat je met ‘lotgenoten’ de resultaten en tips kunt delen en bewonderen.
5. Wat je zelf bakt, is gezonder
Je kunt het je bijna niet voorstellen als je denkt aan alle calorieën die erin zitten. Zeker, boter, suiker en eieren zijn niet mager, maar denk ook aan alle ingrediënten die je juist niet in je baksel stopt. Kant en klare taarten en koekjes bevatten meestal conserveringsmiddelen, kleurstoffen, smaakverbeteraars en nog veel meer toevoegingen die ervoor zorgen dat het lang vers blijft en er mooi uit blijft zien. Als je zelf bakt, kun je ook kiezen voor gezonde alternatieven : minder suiker in de vulling van de vlaai, ongezoute roomboter of een deel van de bloem vervangen door volkorenbloem.
Lees ook
- Ben je niet zo’n bakker en zoek je een andere hobby om je gedachten te verzetten, denk dan eens aan haken of breien.
- Maak je je toch zorgen over de calorieën die je bij elkaar bakt: met wandelen verbrand je meer calorieën dan verwacht.