Ga naar de inhoud

Bacterie in drinkwater Boxtel (E. colibacterie): drink het niet!

Bacterie in drinkwater Boxtel: drink het niet!

Inwoners van Boxtel en omgeving moeten hun drinkwater 3 minuten koken vanwege de E. colibacterie die in het water aangetroffen is. Er geldt een (dringend) kookadvies om de bacterie uit te koken en zo de gezondheid te waarborgen.

Advies van Brabant Water: Kookadvies

Drinkwaterbedrijf Brabant Water heeft alle inwoners van Boxtel, Liempde, Olland en Lennisheuvel geadviseerd om voorlopig hun kraanwater 3 minuten te koken. Dit dringende kookadvies kwam na de ontdekking van kleine sporen van de E. colibacterie tijdens een reguliere watercontrole. Het is nog onduidelijk hoe de bacterie in het drinkwater terecht is gekomen.

Een woordvoerder van Brabant Water vertelde aan Omroep Brabant dat reparatiewerkzaamheden aan het leidingnet de oorzaak kunnen zijn, maar dit is nog niet bevestigd. Het kookadvies blijft van kracht totdat de bacterie niet meer wordt aangetroffen. De verwachting is dat dit enkele dagen kan duren voordat het water volledig gecontroleerd is.

Gebruik van kraanwater

Het kookadvies geldt zowel voor het drinken van kraanwater als voor het tandenpoetsen. Zeker voor het maken van flesvoeding voor baby’s is het aan te raden het water eerst te koken.

In tegenstelling tot wat men misschien zou denken, kunnen inwoners wel gewoon douchen, in bad gaan en de wc doorspoelen zonder het water te koken. Brabant Water heeft benadrukt dat dit geen probleem vormt.

Run op flessenwater

De aankondiging heeft geleid tot een run op flessenwater in de supermarkten van Boxtel en omliggende dorpen. Volgens de regionale omroep Omroep Brabant zijn de schappen met flessenwater in sommige winkels grotendeels leeg. Inwoners willen geen enkel risico nemen en slaan voor de zekerheid extra flessen water in.

Gevaren van de E. Colibacterie

De E. colibacterie is een bekende bacterie die van nature voorkomt in de darmen van mensen en dieren. Hoewel het normaal geen probleem vormt, kan de bacterie bij besmet voedsel of water leiden tot maag- en darmklachten. Dit benadrukt de noodzaak van het kookadvies en waarom het zo belangrijk is dit op te volgen.

Tip: Overweeg probiotica bij darmklachten.

Vergelijkbare incidenten

Incidenten zoals deze zijn helaas niet nieuw. Eerder moesten inwoners van Goor en de Achterhoek ook hun drinkwater koken vanwege verontreinigingen. In West-Brabant kregen circa 25.000 huishoudens een soortgelijk kookadvies na een breuk in een waterleiding. Dergelijke maatregelen zijn noodzakelijk om de gezondheidsrisico’s voor de bevolking te minimaliseren.

Lees ook: PFAS in drinkwater: wat is het en wat doet het?

Oorzaken van de E. colibacterie in drinkwater

Het is nog steeds een raadsel hoe de E. colibacterie precies in het drinkwater van Boxtel terecht is gekomen. De bacterie, die van nature voorkomt in de darmen van mensen en dieren, kan via verschillende routes in het water terechtkomen. Een mogelijke oorzaak kan het doorbreken van rioleringsbuizen of defecten tijdens reparatiewerkzaamheden zijn. Het drinkwaterbedrijf onderzoekt momenteel de exacte bron van de besmetting en neemt preventieve maatregelen om toekomstige incidenten te voorkomen.

Preventieve maatregelen in andere regio’s

Naar aanleiding van de recente besmetting in Boxtel, hebben verschillende andere waterbedrijven in Nederland extra voorzorgsmaatregelen getroffen. Door verhoogde controles en het implementeren van preventieve stappen proberen ze ervoor te zorgen dat soortgelijke incidenten worden vermeden. Dit betekent onder meer dat er vaker watermonsters worden genomen en dat de infrastructuur grondiger wordt gecontroleerd. Deze acties zijn essentieel om de kwaliteit en veiligheid van drinkwater te garanderen.

Tip: Herbruikbare waterfles of drinkbeker: zijn ze echt zo smerig?

Alert: Poepbacterie in drinkwater gevonden

Bekijk de video hieronder >>

Bron: Omroep Brabant

Meer over: