Ga naar de inhoud

Steeds meer kinderen vallen uit het raam, wat is er aan de hand?

Update:
Vallen van balkon, ongelukken

In Nederland neemt het aantal ongevallen met kinderen die van een balkon of uit een raam vallen verontrustend toe. Jaarlijks belanden duizenden kinderen op de eerste hulp na een val van grote of minder grote hoogte. Daarbij lopen kinderen ernstig letsel op, zoals deze week in Helmond. Schokkend.

Meer valpartijen: een zorgwekkende trend

In de zomermaanden stijgt het aantal kinderen dat uit het raam valt aanzienlijk vergeleken met de winter. Vooral kinderen onder de 10 jaar zijn vaak het slachtoffer. Zo vielen er recent in de regio Rotterdam 5 kinderen uit het raam in slechts 1 maand tijd. Hoewel ze het allemaal hebben overleefd, raakten sommigen ernstig gewond. Mariëlle Hermans, expert kinderveiligheid bij VeiligheidNL, noemt deze incidenten opmerkelijk.

Gevaren van open ramen en onveilige balkons

Recentelijk zijn er meerdere tragische ongevallen in het nieuws gekomen die de gevaren van open ramen en onveilige balkons onderstrepen. De stad Helmond is nog in shock na de val van een 1-jarig kind uit een raam afgelopen woensdag. Bezoekers van een vol terras in het centrum van de stad zagen het drama voor hun ogen gebeuren.

Tom van Keizerswaard van restaurant De Waard aan de Markt in Helmond hoorde, terwijl hij eten serveerde op het terras, een doffe knal. Aanvankelijk dacht hij dat er een paar meter verderop een kussen naar beneden was gevallen.

Tot zijn grote schrik zag hij echter dat het om een kindje ging. Mensen op het terras waren verbijsterd en konden nauwelijks bevatten wat er zojuist was gebeurd.

De tekst gaat verder onder de beelden >>

Omstanders in shock

De situatie veroorzaakte een grote schok onder de mensen die op het terras zaten. Ze staarden er vol ongeloof naar en voelden een diep gevoel van onmacht en verdriet. De snelle reactie van de aanwezige mensen hielp de ernst van de situatie meteen in te schatten. Tranen en bezorgdheid overheersten het tafereel, terwijl de hulpdiensten al onderweg waren.

De gevolgen van de val

De val van het meisje had niet alleen een enorme impact op de directe omstanders, ook op de medewerkers van het restaurant en voorbijgangers. De betrokkenheid en emotionele reacties van de mensen toonden de ernst van de situatie aan. Veel mensen bleven achter, verward en in shock, en probeerden te begrijpen hoe dit ongeval precies kon gebeuren.

Snelle hulpverlening

De hulpdiensten arriveerden snel ter plaatse om eerste hulp te verlenen aan het meisje. Hun professionaliteit en snelle reacties zorgden ervoor dat het meisje zo snel mogelijk de noodzakelijke medische zorg kreeg. De aandacht en zorg van de hulpverleners gaven enige geruststelling aan de geschokte toeschouwers.

Het incident en de nasleep

Volgens de politie viel het meisje van anderhalf jaar oud van de derde verdieping naar beneden. Het vermoeden bestaat dat ze eerst op de vensterbank is geklommen. Het kindje viel op dat moment onder de zorg van haar oma, terwijl de ouders in het buitenland verbleven. De schok en verdriet onder de omstanders waren enorm groot. Het dramatische incident vond plaats in het centrum van Helmond, een druk bezochte locatie met veel voetgangers en volle terrassen, wat de emotionele impact verder vergrootte.

Medische interventie en ondersteuning

Direct na de val werd het zwaargewonde meisje in een traumahelikopter naar het ziekenhuis in Nijmegen gebracht. De hele omgeving werd kort afgesloten om een snelle en veilige medische evacuatie mogelijk te maken. Daarnaast heeft de politie slachtofferhulp ingeschakeld voor de getuigen die de gruwelijke gebeurtenis hebben zien gebeuren.

Bekende incidenten en ongevallen uit verleden

Michael Jackson liet zijn baby ‘bungelen’ over balkon

Het beeld van Michael Jackson die in 2002 zijn baby, Prince Michael II, over de rand van een balkon hield om hem aan het publiek te tonen, staat nog steeds in het collectieve geheugen gegrift. 

Dit gebeurde vanaf de 4e verdieping van een hotel in Berlijn, en het veroorzaakte wereldwijd verontwaardiging. Hoewel Jacksons intenties onschuldig waren, was de actie roekeloos en gevaarlijk. Dit incident toont aan hoe zelfs een kort moment van onoplettendheid of inschattingsfout fatale gevolgen kan hebben. Gelukkig liep dit incident goed af.

Bekijk hier de beelden en lees onder de video verder >>

Eric Clapton verloor zijn zoon van 4

Een ander hartverscheurend voorbeeld van de gevaren van open ramen is het tragische verhaal van de muzikant Eric Clapton. In 1991 verloor hij zijn 4-jarige zoontje Conor, die van de 53e verdieping van een New Yorks appartement viel nadat een raam per ongeluk open stond.

Dit tragische verlies inspireerde Clapton om het beroemde nummer ‘Tears in Heaven’ te schrijven, een emotioneel lied waarin hij het onbeschrijfelijke verdriet verwerkte dat hij voelde na het verlies van zijn zoon.

Beluister hier het nummer en bekijkn het verhaal (Engels gesproken) van Eric Clapton en lees onder de video verder >>

Veiligheidstips voor ouders en verzorgers

Het voorkomen van deze tragische ongevallen begint bij het bewustzijn van de gevaren. Hier zijn 4 tips voor ouders, grootouders en verzorgers om kinderen te beschermen tegen vallen:

  1. Beveilig ramen en balkondeuren: Installeer raambeveiligers of raamklemmen die voorkomen dat ramen volledig geopend kunnen worden. Zorg ervoor dat balkondeuren altijd goed afgesloten zijn.
  2. Blijf steeds oplettend: Vooral bij balkons, ramen of trappen. Een klein moment van afleiding kan grote gevolgen hebben.
  3. Plaats geen meubels bij ramen: Kinderen gebruiken vaak meubels zoals stoelen of banken om bij een raam te komen. Verplaats deze weg van ramen en balkonranden.
  4. Investeer in kinderveilige sloten: Deze zijn aan te brengen op ramen en balkondeuren om te voorkomen dat kinderen ze zelf openen.
  5. Leer kinderen over het gevaar van hoogtes: Hoewel jonge kinderen vaak nog niet volledig de gevolgen van hun acties begrijpen, kan het helpen om hen bewust te maken van het gevaar van klimmen op vensterbanken of balkonranden.

De tekst gaat verder onder het X-bericht >>

En wat voor kinderen geldt, geldt ook voor huisdieren. Hoe vaak die niet van het balkon vallen, of uit het raam.

Het is van cruciaal belang om preventieve maatregelen te nemen en waakzaam te blijven, zodat jouw kind of kleinkind en huisdier veilig kan spelen in en om je huis.

Bronnen: NOS, Dit is Helmond, Brabants Dagblad.

Meer over: