Op 7 december 2003 werd Nederland verwelkomd met het stralende licht van een toekomstige koningin: Prinses Catharina-Amalia. Nu, 20 jaar later, heeft de kroonprinses niet alleen de harten van Nederland veroverd, maar ook haar eigen pad uitgestippeld. Wat is er de afgelopen jaren allemaal gebeurd in het leven van de prinses? 20 jaar Amalia.
2003: de geboorte van Prinses Amalia
Op 7 december 2003, om 17.01 uur, kwam Prinses Amalia ter wereld in het Bronovo ziekenhuis. Bij haar geboorte kreeg Prinses Catharina-Amalia de titels Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau. Het eerste kindje van Maxima en Willem Alexander!
2004: Amalia werd gedoopt
Haar doop, een viering in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag op 12 juni 2004, markeerde een belangrijk moment in haar jonge leven. De prinses werd door dominee C.A. ter Linden gedoopt in de Grote of St. Jacobskerk in Den Haag. Haar doopgetuigen waren royals Prins Constantijn, Kroonprinses Victoria van Zweden, mr. H.D. Tjeenk Willink, Samantha Deane, Martín Zorreguieta en Marc ter Haar.
2005: Amalia krijgt een zusje: Alexia!
Op 26 juni 2005 werd krijgt Amalia een zusje. Prinses Alexia is geboren. Hoe snel de tijd ook gaat: Alexia is alweer 18 jaar. En wat een plaatje.
2006: Nieuwsgierige Amalia
Het derde levensjaar van de prinses werd gekenmerkt door haar groeiende persoonlijkheid en nieuwsgierigheid. Haar deelname aan meer publieke evenementen, zij het in de schaduw van haar ouders, gaf een glimp van de toekomstige rol die haar te wachten stond. Ze had het ondertussen onwijs naar haar zin op de peuterspeelzaal.
2007: Amalia voor het eerst naar school
In 2007 kreeg Amalia nog een zusje: Prinses Ariane werd geboren op 10 april 2007. Een paar maanden laten, in december 2007, begon een nieuwe fase voor Prinses Amalia toen ze haar eerste stap zette op de Bloemcampschool in Wassenaar. Het was een memorabel moment, aangezien ze op 10 december van dat jaar deelnam aan groep 1 van de basisschool. Kijk hoe schattig ze is!
Ook was het moment daar daar dat ze met haar zussen mocht zwaaien. Weet je dit moment nog?
2008: Een super schattige fotoshoot
In 2008 vond haar familie het tijd voor een fotoshoot. Het resultaat mag er wezen.
2009: Amalia 6 jaar
Op haar zesde verjaardag zat de prinses op de tribune tijdens het Europees Kampioenschap schaatsen.
2010: Haar zevende levensjaar
Tijdens de zomerse fotosessie in 2010 kwam prinses Amalia naar buiten met haar oranje Vuvuzela! Het plastic blaasinstrument was in 2010 hét symbool voor het WK in Zuid-Afrika. Het was een actieve fotosessie, waarin er naast het spelen met de Vuvuzela ook werd gevoetbald. Kun jij je die beelden nog voor je halen?
2011: Dollen met haar zussen
Terwijl Prinses Amalia opgroeide, werd haar groeiende betrokkenheid bij koninklijke evenementen steeds duidelijker zichtbaar. Haar deelname aan verschillende publieke gelegenheden gaf een glimp van haar toekomstige rol als een belangrijk lid van het Koninklijk Huis. Maar al dat deftige gedoe hoefde totaal nog niet van Amalia. Ze was liever aan het spelen in de tuin met haar kleine zusjes. Ook ging ze op reis met haar familie naar Italië, een geliefd vakantieland van de koninklijke familie.
2012: Beugelbekkie Amalia
Het negende levensjaar van de prinses was een periode van toenemende aanwezigheid en verantwoordelijkheid. Haar deelname aan officiële aangelegenheden en publieke optredens begon de aandacht te trekken, terwijl ze nog steeds haar jeugdige onschuld behield. Ook kreeg ze een beugel. Benieuwd hoe dat eruit zag? Zie hieronder.
2013: Amalia straalt!
Bij haar 10e verjaardag begon Prinses Amalia een nieuwe fase van haar leven. Haar groeiende volwassenheid en haar rol binnen het Koninklijk Huis werden steeds duidelijker zichtbaar, terwijl ze haar jeugdige energie behield. Kijk haar stralen!
2014: De slimme Amalia sloeg een klas over
Als 11-jarige begon de prinses meer verantwoordelijkheid op zich te nemen in haar rol als lid van de koninklijke familie. Haar deelname aan verschillende evenementen en ceremonies toonde haar groeiende betrokkenheid bij het Koninklijk Huis. Ze deed het ook erg goed op school. Ze is zelf zo’n goede leerling, dat ze door haar prestaties een jaar overgeslagen heeft.
2015: Amalia naar het Christelijk Gymnasium Sorghvliet
Vanaf het schooljaar 2015/2016 begon een nieuwe etappe voor Prinses Amalia toen ze haar onderwijs voortzette aan het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Deze stap markeerde niet alleen haar voortdurende toewijding aan haar studies maar ook haar integratie in de academische wereld van de stad. Haar keuze voor deze school benadrukte haar streven naar kennis en haar voorbereiding op een toekomstige rol als Prinses van Oranje.
2016: een rustig jaar voor de prinses
Haar 13e verjaardag! In dit jaar gebeurde niet heel veel. Gelukkig kon ze wel skiën. Wist je al dat ze het onwijs goed kan? Kan ook haast niet anders, aangezien ze bijna elk jaar met haar familie gaat skiën.
2017: Amalia werd steeds meer volwassen
Het 14e levensjaar van de prinses markeerde een periode van verdere volwassenheid en verantwoordelijkheid. Ze was volgens haar ouders ook lekker aan het puberen. Dat kan ook niet anders op die leeftijd.
2018: Amalia genoot toen al van haar jaarlijkse ski-trip
Op 15-jarige leeftijd begon Prinses Amalia haar eerste stappen te zetten naar een meer onafhankelijke rol binnen het Koninklijk Huis. Haar deelname aan koninklijke evenementen en haar groeiende betrokkenheid bij maatschappelijke kwesties waren een teken van haar toekomstige verantwoordelijkheden. Het was verder een rustig jaar voor de prinses. Wel ging ze gezellig met haar familie op vakantie.
2019: Amalia verhuisde van Wassenaar naar Den Haag
Prinses Amalia beleefde haar vormende jaren grotendeels op landgoed De Horsten in Wassenaar, waar de Eikenhorst, haar thuis, stond. Deze periode van haar jeugd was gevuld met onvergetelijke momenten op dit prachtige landgoed. Echter, in januari 2019 vond er een belangrijke verandering plaats in het leven van de prinses en haar familie. Samen met haar ouders, Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, en haar 2 zussen, Prinses Alexia en Prinses Ariane, verhuisde ze naar het indrukwekkende Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Deze nieuwe stap betekende niet alleen een verandering van residentie, maar ook een nieuwe fase in haar leven als toekomstige koningin van Nederland.
Bij haar allereerste geplande interview op Koningsdag 2019 deelde de toen 15-jarige prinses een opmerkelijke gedachte: “Soms voelt het nog steeds onwerkelijk voor mij om te beseffen dat dit echt mijn leven is.” Deze zeldzame inkijk in haar gedachten gaf een glimp van de complexiteit die gepaard gaat met haar opgroeien in het publieke oog, waar ze zich bewust is van haar bijzondere positie als een toekomstige leidende figuur binnen het Koninklijk Huis.
2020: Toen al veel kritiek op Amalia haar gewicht
Prinses Amalia staat al sinds jonge leeftijd onder een voortdurende stroom van kritiek op haar gewicht. Tijdens publieke vertoningen werd ze dit jaar opnieuw geconfronteerd met harde opmerkingen over haar uiterlijk. Deze constante stroom van negatieve reacties roept de vraag op: hoeveel druk kan zij verdragen? De media hebben zich laten horen met uitspraken als “Amalia is veel te zwaar” en “Amalia heeft varkenspoten”, een kritiek die onmiskenbaar scherp klinkt.
Het benadrukken van iemands lichaam op zo’n jonge leeftijd is verre van onschuldig, benadrukt bodypositivity-coach Kelly Sacré. “We moeten niet vergeten dat Amalia nog maar 17 jaar oud is”, benadrukt Sacré. “Meisjes van die leeftijd zijn vaak erg kwetsbaar als het gaat om hun uiterlijk.” De mogelijke gevolgen van deze voortdurende kritiek mogen niet onderschat worden. “Kritiek op iemands lichaam kan leiden tot gevoelens van schaamte, een negatief zelfbeeld, en zelfs tot ernstigere zaken zoals depressie, zelfbeschadiging of zelfs suïcidale gedachten,” waarschuwt de bodypositivity-coach.
2021: Amalia 18 jaar; volwassen, een diploma, boek en heel veel geld rijker
Op 10 juni 2021 behaalde Prinses Amalia buitengewone resultaten door met lof te slagen voor haar vwo-eindexamen. Haar uitzonderlijke prestatie onderstreepte niet alleen haar toewijding aan haar studie, maar ook haar vastberadenheid om zichzelf academisch te onderscheiden. Dit succes legde de basis voor haar verdere academische reis en haar voorbereiding op de volgende fase van haar leven.
Dit was een druk jaar voor onze prinses. Voorafgaand aan haar 18e verjaardag behaalde ze haar jachtdiploma. Ze behaalde toen ze 18 was ook haar jachtakte, nadat ze de minimumleeftijd had bereikt voor deze certificeringen.
Bovendien kreeg Prinses Amalia vanaf haar 18e verjaardag recht op een jaarlijks staatsinkomen van 296.000 euro, naast 1.338.000 euro voor personele en materiële ondersteuning. Opmerkelijk was haar besluit om na haar eindexamenuitslag bekend te maken dat ze het inkomensdeel van haar staatsuitkering tot aan het einde van haar studententijd zou terugstorten in de staatskas. Ze gaf aan alleen dat deel van het onkostendeel te behouden als ze er daadwerkelijk gebruik van zou maken. Deze bewuste keuze toonde haar vastberadenheid om financiële verantwoordelijkheid te tonen en haar toewijding aan haar rol als toekomstige koningin.
In dit jaar creëerde Claudia de Breij, op uitnodiging van de Rijksvoorlichtingsdienst, een boekje dat gewijd was aan Prinses Amalia ter ere van haar 18e verjaardag. Deze bijzondere publicatie, genaamd “Amalia,” zag het licht op 11 november 2021. Ter voorbereiding sprak de auteur herhaaldelijk met Prinses Amalia gedurende de zomer van dat jaar, waarbij ze een dieper inzicht kreeg in het leven en de persoonlijkheid van de prinses. Dit boekje was een speciale toevoeging aan de viering van een belangrijk moment in het leven van de toekomstige koningin en bood een zeldzaam inkijkje in haar wereld.
2022: Wonen in een studentenhuis zat er voor Prinses Amalia niet in
Op 5 september 2022 markeerde een bijzonder moment voor Prinses Amalia: haar eerste colleges aan de Universiteit van Amsterdam. Echter, slechts 12 dagen later bracht dagblad De Telegraaf alarmerend nieuws naar buiten. Er waren zorgen geuit over mogelijke bedreigingen vanuit de zogenoemde Mocro Maffia, met vermoedens van het risico op ontvoeringen of aanslagen, waarbij Prinses Amalia een potentieel doelwit zou kunnen zijn. Deze verontrustende onthullingen leidden tot een aanzienlijke toename van de beveiligingsmaatregelen, waardoor de prinses niet langer in haar studentenhuis verbleef, in een poging haar veiligheid te waarborgen. Momenteel studeert de Prinses nog steeds Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam.
2023: Amalia viert 20e verjaardag
Voor nu concentreert de Prinses van Oranje zich op haar universitaire studie. Als haar schema het toelaat, zal ze in haar hoedanigheid als Prinses van Oranje deelnemen aan belangrijke staatsaangelegenheden, zoals Prinsjesdag, officiële bezoeken en ontvangsten die bijdragen aan haar voorbereiding op haar toekomstige rol als staatshoofd. Dit geldt eveneens voor haar aanwezigheid tijdens Koningsdag en de gezinsfotosessies die traditioneel plaatsvinden binnen het Koninklijk Huis.
De prinses wordt op 9 december 2023 20 jaar oud. Deze mijlpaal markeert het begin van een nieuw hoofdstuk in haar leven. Haar groei, ontwikkeling en toewijding aan haar rol als Prinses van Oranje beloven een inspirerende toekomst als een centrale figuur binnen het Nederlandse koningshuis. Hopelijk maakt onze prachtige prinses er een leuke dag van. Het is vast net zo feestelijk als in Saba.