Een primeur voor de wereld! Het is chirurgen in een ziekenhuis in Turijn gelukt om een deel van de grootste beenzenuw naar een schouder te verplaatsen. Dit betekent dat de geopereerde, die verlamd is geraakt, waarschijnlijk in de toekomst zijn arm weer kan gebruiken.
Komende 5 maanden cruciaal
Deze baanbrekende ingreep, die afgelopen week plaatsvond, is het resultaat van geavanceerde chirurgische technieken. Het unieke aspect van de operatie is de verplaatsing van een deel van de grote beenzenuw naar de plexus brachialis. Dit zenuwnetwerk is verantwoordelijk voor de bediening van de armzenuwen. Dit ingrijpende proces is een medische doorbraak die de potentie heeft om de toekomst van zenuwtransplantaties te veranderen.
Over de verwachtingen na de operatie zijn de zorgprofessionals hoopvol maar voorzichtig. De komende 5 maanden zijn cruciaal voor het herstel van de patiënt. Tijdens deze periode zal hij een intensief revalidatieprogramma ondergaan om te bepalen of de operatie succesvol is geweest.
Patiënt in afwachting van resultaten
Na een scooterongeluk is de patiënt verlamd geraakt aan zijn arm. Tevens moest zijn been worden geamputeerd, de zenuw die gebruikt is kwam uit zijn eigen been. Terwijl de chirurgen opgewonden zijn over de baanbrekende prestatie, was de patiënt zich niet bewust van de medische primeur die de operatie vertegenwoordigde. Deze 55-jarige patiënt had maar 1 ding aan zijn hoofd: de mogelijkheid om straks weer zijn hand te kunnen bewegen.
10 andere baanbrekende medische ingrepen uit de geschiedenis
- Eerste harttransplantatie: In 1967 voerde Dr. Christiaan Barnard de allereerste succesvolle harttransplantatie uit, een mijlpaal in de geschiedenis van transplantatiechirurgie.
- Laparoscopische chirurgie (jaren 80): Deze ‘kleine incisie, grote impact’-techniek vermindert hersteltijd en complicaties door gebruik van kleine incisies en camera’s.
- In-vitrofertilisatie (IVF) (jaren 70): Louise Brown werd geboren dankzij de eerste succesvolle IVF-procedure, die sindsdien miljoenen paren heeft geholpen zwanger te worden.
- CRISPR-Cas9 genoombewerking: Deze technologie biedt hoop voor het corrigeren van genetische afwijkingen en behandelen van ziekten als sikkelcelanemie.
- Robotica in de chirurgie (jaren 00): Operatierobots verbeteren precisie en controle, waardoor complexe ingrepen nauwkeuriger kunnen worden uitgevoerd.
- Stamceltherapie (jaren 90): De ontwikkeling van stamceltherapie opent mogelijkheden voor de behandeling van diverse aandoeningen, van hartproblemen tot neurologische ziekten.
- Immuuntherapie tegen kanker (2010): Behandelingen zoals checkpointremmers versterken het immuunsysteem om kanker te bestrijden en bieden hoop aan patiënten met vergevorderde vormen van de ziekte.
- Gezichtstransplantatie (2005): De eerste geslaagde gezichtstransplantatie bood een nieuw leven voor mensen met ernstige gezichtsverminkingen door ongevallen of ziekten.
- Deep Brain Stimulation (DBS): DBS helpt bij de behandeling van neurologische aandoeningen zoals Parkinson door het reguleren van abnormale hersenactiviteit met geïmplanteerde elektroden.
- 3D-geprinte organen: Hoewel nog in experimentele fasen, belooft 3D-printen van organen en weefsels een toekomst zonder lange wachtlijsten voor orgaantransplantaties.
Bron: NU. Foto: Kzenon by Canva