Ga naar de inhoud

AVROTROS verwijdert programma’s met Ali B

Ali B

Een woordvoerder van AVROTROS bevestigt dat alle programma’s met de veroordeelde rapper Ali B zijn verwijderd. Zowel van de website als van NPO Start. De beslissing volgt na berichtgeving van televisie-expert Tina Nijkamp. De omroep wil ervoor zorgen dat kijkers niet ongevraagd programma’s met Ali B tegenkomen op deze online platforms.

Het gaat onder andere om de 6 seizoenen van ‘Ali B op volle toeren’ en de programma’s ‘Ali B en de 40 wensen’ en ‘Ali B en de Muziekkaravaan’.

Archiveren bij beeld en geluid

Hoewel de programma’s met Ali B niet meer online beschikbaar zijn, blijven ze wel gearchiveerd in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Eerder verwijderde de omroep al een aflevering van ‘Ali B en de Muziekkaravaan’ in Marokko, waar zangeres Ellen ten Damme aan meewerkte. Ten Damme deed melding van verkrachting, wat leidde tot de eerste verwijdering.

Bekijk ook deze uitzending van Shownieuws over het verwijderen van de programma’s met Ali B.

De tekst gaat onder de video verder >>

Veroordeling van Ali B

Ali B werd afgelopen vrijdag veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf. De rechter acht de rapper schuldig aan een verkrachting in 2018 en een poging tot verkrachting in 2014. Deze veroordeling heeft ertoe geleid dat de omroep strengere maatregelen heeft genomen om programma’s waar Ali B aan heeft meegewerkt van hun platforms te halen.

Reacties en gevolgen na veroordeling

De veroordeling van Ali B heeft niet alleen gevolgen gehad voor de omroepwereld. Het heeft ook een bredere maatschappelijke discussie aangewakkerd. Verschillende bekende Nederlanders hebben zich uitgesproken over het belang van het delen van ervaringen met seksueel geweld. Zij hameren ook op de noodzaak van een veilige omgeving in de media-industrie. Organisaties die zich inzetten voor slachtoffers van seksueel geweld prijzen de moed van de vrouwen die naar voren zijn gekomen met hun ervaringen.

Toekomst van de betrokken programma’s

Met het verwijderen van de programma’s waarin Ali B een rol speelde, blijft de vraag wat de toekomst brengt voor deze shows. Er is speculatie dat AVROTROS en andere betrokken partijen wellicht nieuwe versies van de programma’s ontwikkelen met andere presentatoren. Voorlopig blijven de originele afleveringen, ondanks hun culturele impact, beperkt toegankelijk via het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Bron: NOS. Foto: BSR Agency/Getty Images

Meer over: