Ga naar de inhoud

1 op de 5 Nederlanders kiest verkeerde autoverzekering

Autoverzekering, WA-verzekering, allriskverzekering, WA+

Met bijna 100 verschillende autoverzekeringen op de markt, kan het kiezen van de juiste autoverzekering een uitdaging zijn. En toch is het makkelijker dan we dachten: de sleutel tot een eenvoudige beslissing ligt in de dagwaarde van je auto en de dekking die je daadwerkelijk nodig hebt.

Wanneer je auto ‘oud’ genoeg is kun je het beste overstappen naar alleen een WA-verzekering. Waarom dit slim is lees je in dit artikel.

Is je auto ‘oud’ genoeg om over te stappen naar een WA-verzekering?

Uit een recent onderzoek blijkt dat 20% procent van de Nederlanders, die vorig jaar een autoverzekering afsloot, een dekking koos die niet overeenkomt met de waarde van hun voertuig. 9% van deze groep betaalde te veel voor hun verzekering, terwijl 11% juist te weinig betaalde.

De prijsverschillen tussen autoverzekeringen verschillen daarnaast ook enorm, met allriskverzekeringen die oplopen tot wel 209 euro per maand. Terwijl het meestal niet aan te raden is om een auto van 10 jaar of ouder allrisk te verzekeren. De kosten van zo’n verzekering staat veelal niet in verhouding tot de waarde van het voertuig.

Helaas kijkt niet iedereen naar de waarde van zijn of haar auto bij het afsluiten van een verzekering. Of kent de verschillende soorten verzekeringen niet.

1 op de 5 Nederlanders kiest de verkeerde verzekering.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

Oververzekeren versus onder verzekeren

Vorig jaar sloot 9% procent van de autobezitters een allriskverzekering af voor een auto ouder dan 10 jaar. Voor deze mensen was een WA of WA + beperkt casco een betere keuze. Daarnaast koos 11% procent van de autobezitters voor een verzekering die te laag was voor de waarde van hun auto. Hoewel dit kosten bespaart op jaarbasis, kan het financieel nadelig zijn als er een schadeclaim is en de uitkering lager is dan de werkelijke waarde van de auto.

Het is daarom verstandig om periodiek te controleren of de autoverzekering nog steeds aansluit bij de leeftijd van de auto en je persoonlijke situatie. Veel mensen herzien hun zorgverzekering jaarlijks. Slechts weinigen doen dit voor hun autoverzekering. Vaak sluiten mensen een verzekering af bij de aanschaf van de auto en kijken er daarna niet meer naar om.

Wanneer volstaat een WA-verzekering?

Het startpunt voor het verzekeren van je auto is altijd de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA). De WA-verzekering dekt de schade die je aan anderen in het verkeer toebrengt.

Zonder WA-verzekering ben je na slechts een meter rijden al strafbaar. Een WA-verzekering is daarom ook voor iedereen die in een auto aan het verkeer deelneemt verplicht. Belangrijk om te weten: ook de auto die je langs de openbare weg parkeert en waar je niet dagelijks in rijdt, moet verzekerd zijn.

Wanneer volstaat alleen een WA-verzekering voor de auto?

Een WA-verzekering is voldoende voor auto’s ouder dan 12 jaar, omdat hun dagwaarde meestal laag is. Het betaalt zich niet uit om meer premie te betalen voor een uitgebreidere dekking. Tenzij je niet zonder je auto kan en geen spaargeld hebt voor reparaties of een vervangend vervoermiddel.

  • Voor auto’s tussen de 6 en 13 jaar oud is het advies de WA+-verzekering, ook wel WA beperkt casco genaamd. Deze verzekering dekt ook bepaalde schade aan de eigen auto, zoals die door brand, inbraak, of natuurkrachten.

De keuze voor nieuwe auto’s: kies een allriskverzekering

Is de auto niet ouder dan 6 jaar, is het verstandig om een allriskverzekering af te sluiten. Dit vanwege de hoge dagwaarde van het rijtuig. De allriskdekking omvat vrijwel alle soorten schade, inclusief zelf veroorzaakte schade en vandalisme.

Toch betekent allrisk niet dat echt alles gedekt is: voor schade door zelf rijden onder invloed van drugs of alcohol, nalatigheid of het rijden zonder geldig rijbewijs krijgen bestuurders geen schadevergoeding.

De Telegraaf publiceerde onlangs een onderzoek naar keuzes autoverzekeringen.

Iedereen verdient de beste autoverzekering

Het is verstandig om de verzekeraar te kiezen die jouw auto optimaal verzekert. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en je kan er vaak op jaarbasis tot wel 850 euro mee besparen. Bezoek vergelijkingssites en mogelijk kan je direct een nieuwe verzekering afsluiten of overstappen. Zo rij je binnen 5 minuten optimaal verzekerd over de weg.

Controleer sowieso jaarlijks of de polis nog past bij de dagwaarde van je auto. En kies daarbij het eigen risico dat aansluit op jouw portemonnee, want ook de hoogte van het eigen risico speelt een belangrijke rol in de hoogte van je premie.

Bron: Pricewise
Foto’s: Canva

Meer over: