Ga naar de inhoud

Automatisch sparen met hulp van de bank

Update:
automatisch sparen

Geld opzij zetten kan een uitdaging zijn, toch is het een waardevolle gewoonte voor financiële stabiliteit. Gelukkig helpen moderne technologieën en bankdiensten ons om dit proces eenvoudiger te maken. Lees hoe je met hulp van de bank steeds spaart.

Transacties automatisch afronden naar boven

De ING-app biedt bijvoorbeeld een handige functie genaamd ‘Rond af & spaar’. Het enige wat je hoeft te doen, is deze functie inschakelen in de Mobiel Bankieren-app. Vervolgens wordt bij elke betaling met jouw pinpas, mobiele telefoon, iDeal of Apple Pay automatisch een klein bedrag naar jouw ING-spaarrekening overgeboekt.

Stel, je doet boodschappen bij de supermarkt ter waarde van 35,20 euro en je hebt de ‘Rond af & spaar’-functie ingeschakeld in de ING-app. Bij het afrekenen wordt het bedrag naar boven afgerond, waarbij het extra geld automatisch naar je spaarrekening gaat.

  • Boodschappenbedrag: 35,20 euro
  • Afgerond bedrag met ‘Rond af & spaar’: 36,00 euro

In dit geval gaat er automatisch 0,80 euro naar je ING-spaarrekening. Dit lijkt wellicht een klein bedrag, maar het is een eenvoudige manier om ongemerkt en gestaag te sparen. Door dit regelmatig te doen bij verschillende transacties, bouw je geleidelijk aan een spaarpotje op zonder dat het grote impact heeft op je dagelijkse uitgaven.

Met de flexibiliteit van de ING-app kun jij ook gebruikmaken van de ‘Spaarversneller’. Hiermee heb jij de mogelijkheid om het afgeronde bedrag naar een veelvoud van bijvoorbeeld €5 te laten afronden. Zo kun je jouw spaarbedrag per transactie aanpassen aan jouw specifieke financiële doelen en mogelijkheden. Het geeft jou de regie over hoe snel jij jouw spaardoelen wilt bereiken en biedt een gepersonaliseerde aanpak voor jouw financiële planning.

Automatisch sparen bij andere banken

Naast ING bieden ook andere banken handige manieren om automatisch geld te sparen. Bij ABN Amro kun je sinds dit jaar geen gebruik meer maken van slimme betaalregels, maar je kunt wel periodieke overboekingen instellen. De Rabobank maakt gebruik van slimme overboekingen, waarbij extra geld automatisch naar je spaarrekening gaat als je betaalrekening een vooraf bepaald saldo overschrijdt.

Laten we aannemen dat je bij de Rabobank hebt ingesteld dat er automatisch geld naar je spaarrekening wordt overgeboekt zodra het saldo op je betaalrekening boven de €1500 komt. Alles boven dit bedrag helpt de bank je met automatisch geld sparen. 

Online banken zoals Bunq en Knab bieden ook mogelijkheden voor automatisch sparen. Daarnaast zijn er innovatieve diensten zoals TijdslotSparen (Rabobank) en Spaargeldslot (ABN Amro), die specifieke tijdsperioden instellen voor spaartransacties.

Uiteraard kun je al deze handige regels ook in de bank-apps weer stopzetten, wanneer het je niet meer uitkomt of als je ze wilt veranderen.

Nibud: praktische tips voor verantwoord sparen

Het Nibud adviseert maandelijks 10% van je netto-inkomen opzij te zetten. Hoewel dit niet altijd haalbaar is, biedt de website van Nibud praktische tips om op een verantwoorde manier te sparen. Het is essentieel om realistische doelen te stellen die passen bij uw financiële situatie.

Stel, je hebt een netto-inkomen van 2100 euro per maand en je wilt volgens het advies van het Nibud 10% daarvan opzij zetten voor spaarplannen. Hier is een eenvoudig voorbeeld van hoe je dit in de praktijk zou kunnen toepassen:

Netto-inkomen: 2100 per maand

10% van 2100: 0,10 * 2100 = 210 euro

Volgens het Nibud-advies zou je dus elke maand 210 euro moeten reserveren voor spaardoelen in dit voorbeeld. Hierbij is het belangrijk om realistische doelen te stellen die passen bij jouw specifieke financiële situatie en verplichtingen. Dit kan bijvoorbeeld gaan naar een noodfonds, een vakantie, het aflossen van schulden of het sparen voor een specifieke aankoop. Door consistent en verantwoordelijk te sparen, vergroot je jouw financiële stabiliteit en werk je toe naar het behalen van jouw persoonlijke doelen.

Tips voor automatisch sparen

Automatisch sparen werkt echt! Zonder dat je het doorhebt, een kapitaal opbouwen door een gedeelte van je inkomen opzijt te zetten. Hier zijn nog wat meer tips:

  1. Regelmatig controleren: controleer regelmatig jouw spaarinstellingen en pas ze aan indien nodig. Het is belangrijk om te weten waar je geld naartoe gaat en of het spaarproces effectief is.
  2. Start klein: begin met kleine bedragen om te wennen aan het automatisch sparen. Je kunt het bedrag later altijd verhogen als je financiële situatie dat toelaat.
  3. Bepaal je doelen: stel spaardoelen op, zoals een noodfonds, vakantie of een grote aankoop. Dit helpt om gemotiveerd te blijven en het spaarproces te zien als een stap naar het realiseren van je financiële doelen. Voor sommige mensen helpt het om plaatjes uit te knippen en te bewaren op een zichtbare plaats. Of om op een A4-papier de doelen op te schrijven, zoals een nieuwe auto of vakantie. En plaats deze vervolgens met een magneet op de deur van je koelkast, zodat het in je zicht blijft!
  4. Financieel advies: Als je moeite hebt met sparen, overweeg dan financieel advies in te winnen. Sommige banken bieden gratis adviesgesprekken aan om te helpen bij het plannen van je financiële toekomst.

Gewoon ergens beginnen, ook al zijn het kleine bedragen

Kortom, door gebruik te maken van de slimme functies van moderne bank-apps en strategieën zoals automatische overboekingen, wordt geld sparen een moeiteloze gewoonte die kan bijdragen aan een financieel gezonde toekomst. Ontdek de mogelijkheden die je bank biedt en zet vandaag de 1e stap richting een gestructureerde en doelgerichte spaaraanpak.

Meer over: