Ga naar de inhoud

Asielzoekers onrechtmatig in isolatie gezet: Rechter kent schadevergoeding toe

Schadevergoeding voor asielzoeker

In het asielzoekerscentrum (azc) van Hoogeveen zijn de afgelopen jaren zo’n 200 asielzoekers die regels overtraden, in isolatie geplaatst. Dit besluit van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is door de rechter als onrechtmatig beschouwd. Hierdoor hebben de betrokken asielzoekers nu recht op een schadevergoeding.

Dit nieuws blijkt uit een recente publicatie van De Telegraaf. Het COA heeft aangegeven in hoger beroep te gaan tegen deze uitspraak.

De zaak van asielzoeker K. uit Irak

De kwestie kwam aan het licht met de zaak van asielzoeker K. uit Irak. Hij misdroeg zich in het azc in Almere door een prullenbak naar een medebewoner te gooien en een gat in de muur te trappen. Als reactie hierop verplaatste ze hem naar het azc in Hoogeveen. Dit is ingericht in een voormalige gevangenis. Daar ging hij door met gewelddadig gedrag en is tot 3 keer toe in een isolatiecel geplaatst,. Hij had daar weinig contact met de buitenwereld. Volgens de rechter heeft K. recht op een schadevergoeding van 100 euro voor elke dag die hij in de isolatiecel heeft doorgebracht. Dit komt neer op een totaal van 4.200 euro inclusief proceskosten.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Politieke en maatschappelijke reacties

De uitspraak van de rechter heeft gemengde reacties teweeggebracht.

  • VVD-raadslid Ferry van Wijnen noemde de beslissing “een beetje gekkigheid” en benadrukte dat asielzoekers zich behoren te gedragen. Hij riep de Tweede Kamer op om snel te handelen voor een aanpassing van de wet, zodat asielzoekers die zich niet gedragen, gestraft worden.
  • Politiek journalist Victor Pak gaf aan dat de kwestie de complexiteit van de asielproblematiek illustreert en benadrukte het belang van duidelijkheid over wat wel en niet mag volgens de wet.

De discussie hierover is nog lang niet gesloten, maar benadrukt eens te meer hoe belangrijk het is om zorgvuldig om te gaan met de rechten van asielzoekers.

Asielzoekers krijgen schadevergoeding

Bekijk de uitzending hieronder terug >>

Bron: wnl

Meer over: