Steeds vaker gaan artsen de strijd aan tegen desinformatie over gezondheid die influencers verspreiden. Met acties op platforms als TikTok en andere kanalen proberen ze te voorkomen dat mensen verkeerde medische informatie voor waar aannemen. En tja, wat is nu nog ‘waar’ in een wereld waar men steeds meer gericht is op geld verdienen door informatie te delen.
Het lijkt wel of het influencers en andere BN’ers niet meer uitmaakt of het ‘klopt’, als ze er maar hun brood mee verdienen.
Wat zijn de gevolgen van foutieve online adviezen?
Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid ondersteunt het initiatief van de artsen. Hij gaat zich inspannen om desinformatie effectiever te bestrijden. Ook omdat de verspreiding van onjuiste informatie ernstige gevolgen kan hebben. Zo kan het leiden tot ongewenste zwangerschappen, vreemde bijwerkingen of het onnodig slikken van niet noodzakelijke medicatie.
Zorgen rond de invloed van influencers zijn groot
Veel influencers houden zich meer en bezig met het promoten van hun commerciële belangen, waardoor het lijkt alsof het ze niet uitmaakt of de informatie die ze verspreiden juist is. Dit baart zowel de artsen, als de overheid als (groot)ouders zorgen.
Er wordt nu door de artsen opgeroepen om bij twijfel altijd professioneel advies in te winnen bij mensen met kennis van zaken. Zo wordt geprobeerd om de impact van desinformatie te minimaliseren.
Bekijk hier het interview met secretaris van Ooijen bij de uitzending van WNL >>
Het is natuurlijk goed dat artsen waarschuwen. Maar een verbod op delen van informatie ligt niet binnen de mogelijkheden en is ook niet wenselijk.
Het blijft ten aller tijden nog altijd de verantwoordelijkheid van het individu om kritisch te blijven over alles wat we via onze beeldschermen te zien en te lezen krijgen.
De tekst gaat onder het bericht verder >>
Grijs gebied tussen desinformatie en juiste informatie
Tussen desinformatie en de juiste informatie verkrijgen zat altijd al een groot grijs gebied. Je kan niet voorkomen dat zakkenvullende influencers blijven oppoppen op je beeldscherm met foute tips. Kwakzalvers zijn van alle tijden. En er zijn ook nog steeds artsen die gevaarlijke medicijnen voorschrijven die ronduit slecht voor je zijn. Je moet je kop erbij houden en proberen niet in de informatiefuik te zwemmen.
PS: Hou jij wel van spelletjes en ben je er niet vies van om vreselijk veel geld te verdienen? Ook als het ten koste gaat van de gezondheid van anderen? Speel dan ‘Monopoly, de Medicijn Editie’ en verrijk jezelf aan de andere spelers.
Bron: WNL