Artrose is een aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten. Het wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd, dat dekt de lading niet helemaal. Bij artrose zijn er nog veel meer dingen aan de hand. Het is daarom lastig om artrose te herkennen. Dit zijn de oorzaken, gevolgen en signalen van artrose.
Wat is artrose?
Artrose, een vorm van reuma, is een aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten. In een gewricht komen 2 botten bij elkaar. Om te zorgen dat een gewricht soepel beweegt, zit er op het uiteinde van de botten een dikke laag veerkrachtig weefsel: kraakbeen. Je gewrichten worden bij elkaar gehouden door banden en een gewrichtskapsel. Aan de binnenkant van dit kapsel zit een bepaalde vloeistof (synoviale vloeistof of synovium) die de botuiteinden smeren.
Als je atrose hebt, maakt je lichaam minder van deze vloeistof aan. Hierdoor schuren je botten over elkaar. Daarnaast gaat de kwaliteit van het kraakbeen snel achteruit. In een verder stadium van artrose kan het kraakbeen helemaal verdwijnen.
Artrose komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën, schouders, nek, onderrug en heupen. Het komt vaker voor dan je denkt, bijna 1,5 miljoen Nederlanders heeft er last van.
Wat zijn de klachten van artrose
- Stijfheid, vooral ‘s ochtends
- Pijn, met name bij beweging
- Krakend gevoel
- Bewegingsbeperking
- Andere lichaamshouding
- Vochtophoping in gewrichten
Wat zijn de gevolgen van artrose?
Stijfheid en pijn zijn de meest voorkomende gevolgen bij artrose. Bijvoorbeeld als je even een kopje koffie hebt gedronken op het terras en daarna weer in beweging komt. Bij de simpelste activiteiten treedt er al pijn op. Die pijn neemt vaak in de loop van de dag toe. Wanneer de artrose verergert, komt de pijn ook voor als je rust en kan je lichaamshouding veranderen. Door het verslijten van je gewrichten, kan de stand van je botten gaan veranderen. Tot slot kan je last krijgen van ontstoken gewrichten. Ze voelen warm aan, zijn rood en licht gezwollen.
Wat zijn de oorzaken van artrose?
Wat artrose veroorzaakt, is niet bekend. Verschillende factoren hebben invloed op het krijgen van artrose. Te beginnen met erfelijkheid. Wanneer een van je ouders ook artrose heeft, is de kans relatief groot dat jij er ook mee te maken krijgt.
Ook geslacht speelt een rol, vrouwen krijgen vaker artrose dan mannen. Als je geboren wordt met een gewrichtsafwijking, is de kans ook groter dat je later artrose krijgt. Hoe meer je weegt, hoe zwaarder je gewrichten worden belast. Hierdoor is de kans relatief groot dat er artrose optreedt.
Ook je leeftijd speelt een rol, hoe ouder je wordt, hoe meer kans je hebt op deze aandoening. Door de jaren heen is het logisch dat je gewrichten slijten. Ga maar eens bij jezelf na, hoeveel stappen heb je in je leven gezet? Wel is dit bij de één natuurlijk meer dan bij de ander. Als je zwaar lichamelijk werk doet, heb je eerder kans op artrose. Dit gaat ook op voor het sporten. Wanneer je te maken krijgt met een blessure of een ongeluk, kan je gewricht beschadigen. Hierdoor is de kans op artrose ook aanzienlijk groter.
Hoe herken je artrose?
Wanneer je jezelf herkent in de bovenstaande alinea, is het verstandig om een arts of specialist in te schakelen. De diagnose wordt namelijk gesteld aan de hand van je verschijnselen en klachten. Niet iedereen met artrose heeft dezelfde klachten. Zo kan de één alleen last hebben van ochtendstijfheid, terwijl de ander niet meer kan lopen van de pijn. Ga naar de huisarts bij twijfel. Soms wordt een röntgenfoto gemaakt, maar dit is niet altijd noodzakelijk. Zo’n foto laat zien hoe groot de afstand is tussen de botdelen. Als deze delen te dicht bij elkaar liggen, is er vaak sprake van dun of geen kraakbeen: een symptoom van artrose.
Je hebt artrose, wat nu?
Van artrose kun je helaas niet genezen. Er zijn verschillende dingen die je wél kunt doen. Begin met een gezonde levensstijl en beweeg op een verstandige manier. Als je je gewrichten niet meer gebruikt, worden ze alleen maar stijver en pijnlijker. Let er wel op dat je de gewrichten niet te veel belast.
De beste kookboeken voor gezonde voeding
Wil je graag bewegen, maar vind je het lastig om te bepalen hoe ver je kan gaan? Vraag dan advies aan een fysiotherapeut of oefentherapeut. Soms is het zelfs verstandig om een andere hobby of beroep te kiezen.
Wanneer je veel pijn hebt, moet je het gewricht een tijdje laten rusten. Helpt dat niet, dan kun je met warme of koude kompressen de pijn wat onderdrukken.
Heb je overgewicht? Dan is het verstandig om af te vallen. Hoe minder je weegt, hoe minder gewicht er op je gewrichten komt te staan. Dit vermindert al snel veel pijnklachten! Als je nu toch bezig bent met je voeding, zorg er dan voor dat je genoeg glucosamine binnenkrijgt. Uit onderzoek blijkt dat deze voedingstof een positief effect heeft op de pijnbeleving bij artrose.
Er zijn tot slot verschillende behandelingen die gericht zijn op het verlichten van pijn. Als dit geen resultaat heeft, kan je ervoor kiezen om het gewricht te vervangen door een prothese. Dokters adviseren om dit zo lang mogelijk uit te stellen. De ingreep zelf is ingrijpend en daarnaast is de levensduur van een kunstgewricht beperkt.
Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.
Lees ook:
- Wat kun je doen tegen botontkalking?
- Last van tranende ogen? Dat kan door deze oorzaken komen