Ervaar je een heftige hoofdpijn aan de zijkant van je hoofd? Dan kan het zomaar zijn dat de slagader aan de zijkant van je hoofd is ontstoken. Dit wordt ook wel arteriitis temporalis genoemd.
Snel handelen is hierbij van groot belang. Dit wil je, volgens margriet.nl, weten over deze aandoening.
In ons lichaam zijn veel bloedvaten aanwezig en door verschillende redenen kunnen deze ook ontstoken raken. Als de grote en middelgrote bloedvaten ontstoken zijn, wordt dit ook wel reuscelarteriitis (RCA) genoemd, volgens Reuma Nederland. Als het om de slagader aan de zijkant van het hoofd gaat, dan spreken we van arteriitis temporalis.
Wat is arteriitis temporalis?
Bij arteriitis temporalis is de slagader bij je slaap ontstoken. Soms kan het voorkomen dat dit aan beide kanten van je hoofd gebeurt, aldus Thuisarts. De oorzaak van deze ziekte is niet bekend, maar het is wel zeker dat het om een auto-immuunziekte gaat. Je eigen
afweercellen beschadigen hierbij je organen en weefsels. In dit geval ontstaat die schade aan de bloedvaten, waardoor ontstekingen ontstaan die weer voor pijnklachten zorgen.
Een ontstoken bloedvat aan de zijkant van je hoofd komt alleen voor bij vijftigplussers en 2 keer zo vaak bij vrouwen als bij mannen.
Symptomen ontstoken bloedvat aan de zijkant van je hoofd
Een ontstoken bloedvat aan de zijkant van je hoofd kan verschillende klachten geven.
Hoofdpijn is het meest voorkomende symptoom, maar je kunt bijvoorbeeld ook last krijgen van een gevoelige hoofdhuid bij de slaap, waardoor haren kammen pijn doet. Andere klachten waar je last van kunt hebben, zijn:
- Rode huid op de plek van het ontstoken bloedvat
- Een stekend of branderig gevoel op de plek van de ontsteking
- Pijn als je kauwt, met name in de kaken
- Koorts
- Nachtelijk zweten
- Vermoeidheid
- Spierpijn en stijfheid
- Het bloedvat is dik en voelt knobbelig aan
- Minder eetlust en gewichtsverlies
- Opeens minder goed zien: dubbelzien, wazig zien of vlekjes voor de ogen
Arteriitis temporalis en reuma
Volgens Thuisarts heeft ongeveer de helft van de mensen met een ontstoken bloedvat aan de zijkant van hun hoofd ook klachten die passen bij spierreuma, zoals pijn en stijfheid in de spieren van je nek, schouders, heupen of billen. De klachten kunnen op hetzelfde moment ontstaan als spierreuma, maar de aandoeningen kunnen ook los van elkaar ontstaan. Dan krijg je arteriitis temporalis pas als je al langer spierreuma hebt.
Behandeling ontstoken bloedvat aan de zijkant van je hoofd
Als je de klachten van arteriitis temporalis herkent, is het van belang om snel te handelen en contact op te nemen met je huisarts. Je wordt doorverwezen naar een internist of reumatoloog voor verder onderzoek. Wat voor onderzoek er uiteindelijk gedaan wordt, hangt af van je eigen situatie. Zo kan er bloedonderzoek uitgevoerd worden of er kan een biopsie gemaakt worden, aldus UMC Utrecht.
Is er vastgesteld dat je arteriitis temporalis hebt? Dan krijg je de medicijnen prednison of prednisolon. De klachten nemen dan vrij snel af, maar kunnen mogelijk weer erger worden als je het medicijn afbouwt. Doe dit dan ook nooit zelf, maar altijd in overleg met een arts.
Hoelang je last hebt van de ontsteking verschilt per persoon. Het kan uiteenlopen van een paar weken tot een paar maanden, maar het kan in erge gevallen ook 2 jaar duren voordat je geen klachten meer ervaart. Soms houd je daarna last van restverschijnselen.
Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.
Bron: thuisarts.nl, UMC Utrecht