Met een appelboom of perenboom in de tuin geniet je jaarlijks van eigen fruit. Hoe weet je wanneer je de appels en de peren kan oogsten? En kan ik alle rassen in dezelfde periode plukken? We zochten het voor je uit.
Invloed van het weer bepaald rijping
Het weer speelt slechts een kleine rol bij de rijping van appels en peren. Een lange periode van warmte of juist kou kan de oogsttijd iets vervroegen of vertragen. Hierdoor rijpen soms meer en grotere of juist minder en kleinere vruchten. Belangrijker is het ras van je fruitboom.
Rijpe appelsoorten oogsten
Er zijn vroege en late appelrassen. Zo pluk je zomerrassen als Collina, Belgica en Delbare al eind juli. Latere rassen, zoals Cox Orange, Golden Delicious en Elstar, zijn vanaf september oogstrijp.
Appelbomen laten rijpe appels vanzelf vallen: wacht daar niet op, omdat ze soms beschadigen. Pluk ze net daarvoor. Een blos of diepere kleur geeft aan dat ze rijp zijn.
Wanneer de peren oogsten?
Peren zijn van eind augustus tot begin oktober klaar voor de pluk. Stoofperen pluk je beter later, vanaf half september, tot in oktober. Doe de ‘draaitest’; laten ze makkelijk los, dan zijn ze te oogsten. Vroege appels eten we meteen, latere moeten eerst rijpen, bij voorkeur een maand.
Lees ook: heerlijke stoofperengerechten.
Hoe lang blijven peren goed op de fruitschaal?
Om de optimale smaak te krijgen laat je na het oogsten de peren een paar dagen rusten, dan zijn ze op hun best. Buiten de koelkast bewaren verbetert de smaak, na 4 dagen zijn ze optimaal. Ze blijven tot een week daarna goed op de fruitschaal.
Zomerappels eet je snel na de pluk op, late rassen bewaar je koeler voor langere houdbaarheid. Appels met dikkere schil, zoals Fuji, blijven lang lekker.
Bewaartips peren en appels voor lange tijd
Voor langdurige bewaring van peren is de koelkast een goede optie, niet langer dan 4 weken. Goede conditie bereik je door een temperatuur van 0-1°C en voldoende luchtvochtigheid. Ze moeten elkaar niet aanraken.
Beschadigde exemplaren verwijderen voorkomt rot. Invriezen verlengt de houdbaarheid tot 12 maanden: snijd ze daarvoor in stukjes en gebruik water met citroensap om verkleuring te voorkomen.
Wat doe je met appeloverschot? Dit zijn 10 gerechten met appels.
De juiste verzorging van je fruitbomen
Om een optimale oogst van appels en peren te garanderen, is het essentieel om je fruitbomen goed te verzorgen. Dit begint met het regelmatig snoeien van de takken om voldoende zonlicht door te laten, wat de rijping van de vruchten versnelt. De grond rondom de boom moet vrij zijn van onkruid en goed gedraineerd blijven, zodat de wortels maximaal profiteren van voedingsstoffen en water.
Lees ook: Appelboom snoeien: hoe en wanneer kan ik dat het beste doen?
Bemesting is ook belangrijk: gebruik bij voorkeur organische meststoffen die specifiek ontworpen zijn voor fruitbomen. Regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes, helpt om grotere en sappigere vruchten te ontwikkelen.
Invloed van de bodem en juiste locatie
- De kwaliteit van de bodem en de locatie van de planten zijn essentiële factoren die de vruchtproductie beïnvloeden. Zandgrond is ideaal voor de teelt van een groot aantal appel- en perensoorten, omdat deze type grond een goede drainage biedt en de wortels stevig ondersteunt.
- Een pH-waarde tussen 6.0 en 7.0 is optimaal voor de meeste fruitbomen. Hou bij de aanplant rekening met de afstand tot andere bomen, om elke boom voldoende ruimte te geven voor groei en ontwikkeling.
- Bovendien speelt de windbescherming een rol: fruitbomen gedijen beter als ze beschut staan tegen harde wind. Zorg ervoor dat je fruitbomen minstens 6 tot 8 uur zonlicht per dag krijgen om een gezonde groei te bevorderen.
Video: appel en peren oogsten
Bronnen: Mijn tuin, Jansen Hoveniers. I Foto: Canva.