In 2025 verandert er veel rondom de APK-keuring die invloed op iedereen met een voertuig zal hebben. De meeste opvallende veranderingen in het keuringsproces komen door administratieve en technische wijzigingen. Wat merk je daarvan?
Dit zijn de belangrijkste veranderingen bij de APK keuring per 2025:
Nieuwe APK 2025 keuringsrapporten
Vanaf 2025 krijgt de keurmeester acht nieuwe soorten keuringsrapporten om de status van een voertuig vast te leggen. De rapporten verschillen duidelijker tussen een goedkeuring, een afkeuring of een goedkeuring met steekproef.
- Bij een goedgekeurde APK verschijnt een groen vinkje met een auto-icoon.
- Is de auto afgekeurd, dan zie je een rood kruis en een QR-code.
Deze code geeft toegang tot een website met uitgebreide APK-informatie. Daar vind je ook een overzicht van reparatiepunten, advies voor herstel, en afkeurpunten.
Veranderingen in keuringsproces
- Een opvallende verandering betreft de naam van de keurmeester. Deze zal voortaan ontbreken op het keuringsrapport. Dit zorgt voor meer anonimiteit tijdens het keuringsoordeel.
- Verder zet de RDW een stevige stap tegen illegale ‘online APK’s’. De nieuwe regel dicteert dat er minimaal 5 minuten moet zitten tussen twee goedkeuringen, waardoor de keurmeesters meer tijd moeten nemen voor een APK.
De tekst gaat onder het X-bericht verder >>
Nieuwe rapporten, QR-codes en strengere controles
— JFK.men (@JFKmen) December 9, 2024
📸: © Kenny Eliason
🤵: #apk #2025 #autokeuring #nederland https://t.co/qk4Ur6zU6O
Verbetering steekproefsysteem
Deze veranderingen verbeteren ook het steekproefsysteem. De steekproeven worden gelijkmatiger verdeeld. Bedrijven en keurmeesters die zich niet aan de regels houden, krijgen meer controle, terwijl degenen die correct handelen, minder steekproeven hoeven te verwachten.
Met deze wijzigingen hoopt de RDW de kwaliteit en integriteit van het APK-proces aanzienlijk te verhogen.
Lees ook: grote en kleine beurt niet meer van deze tijd.
Impact van QR-codes op APK-processen
De introductie van QR-codes in de vernieuwde APK-rapporten is bedoeld om de toegang tot informatie te vergemakkelijken. Deze codes bieden voertuigbezitters een directe ingang naar online gegevens die relevant zijn voor hun keuring.
Hoewel het gebruik van digitale tools de efficiëntie kan verhogen, roept het ook weerstand op bij sommigen die de voorkeur geven aan traditionele papieren documentatie. Critici wijzen erop dat vertrouwen in digitale systemen ook nadelen heeft, zoals bij stroom- of internetstoringen.
Verhoogde bewustwording onder voertuiggebruikers
Naast de technische en administratieve veranderingen, is er binnen de RDW een groeiende nadruk op het verhogen van de bewustwording bij voertuiggebruikers over hun verantwoordelijkheden bij de APK-keuring.
De vernieuwde rapporten zijn ontworpen in samenwerking met brancheorganisaties om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de behoeften van de gebruikers. Deze samenwerking heeft geleid tot een begrijpelijke presentatie van gegevens die ervoor moet zorgen dat informatie toegankelijker wordt en gebruikers beter geïnformeerd zijn over de staat van hun voertuigen.
Lees ook: 1 op 5 kiest verkeerde autoverzekering.
Hoe vaak moet je je auto APK laten keuren?
Bekijk de uitleg hieronder in de video >>
Bronnen:
RDW I Hoofdfoto: Canva