
De AOW (Algemene Ouderdomswet) is het basispensioen van de overheid voor mensen die de AOW-leeftijd bereiken. De AOW-leeftijd hangt af van de geboortedatum van de persoon, wat betekent dat het belangrijk is om deze leeftijd te berekenen en te begrijpen. Maar hoe werkt het precies, wanneer krijg je AOW, en wat als je in het buitenland woont of tijdelijk zonder inkomen zit?
In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de AOW, inclusief de AOW-leeftijd tot 2030 en de voorwaarden voor uitkeringen. Dit zijn de veelgestelde vragen over AOW (leeftijd):
Wat is de AOW en wanneer krijg je het?
De AOW is een basispensioen voor iedereen die in Nederland heeft gewoond of gewerkt. Men krijgt AOW vanaf de AOW-leeftijd, mits men verzekerd is geweest voor de AOW.
Deze leeftijd wordt jaarlijks vastgesteld en is gekoppeld aan de levensverwachting. De AOW-leeftijd is afhankelijk van de geboortedatum en er kan mogelijk een vertraging zijn in de uitbetaling van de AOW in de eerste maand.
Hieronder zie je de vastgestelde AOW-leeftijden tot 2030:
Jaar | AOW-leeftijd | Voor personen geboren |
---|---|---|
2024 | 67 jaar | Na 28 februari 1957 en voor 1 januari 1958 |
2025 | 67 jaar | Na 31 december 1957 en voor 1 januari 1959 |
2026 | 67 jaar | Na 31 december 1958 en voor 1 januari 1960 |
2027 | 67 jaar | Na 31 december 1959 en voor 1 januari 1961 |
2028 | 67 jaar en 3 maanden | Na 31 december 1960 en voor 1 oktober 1961 |
2029 | 67 jaar en 3 maanden | Na 30 september 1961 en voor 1 oktober 1962 |
2030 | 67 jaar en 3 maanden | Na 30 september 1962 en voor 1 oktober 1963 |
Bereken je AOW-leeftijd
Je kunt je eigen AOW-leeftijd berekenen via de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De AOW leeftijd hangt af van je geboortedatum.
Vul je geboortedatum in en ontdek jouw AOW leeftijd:
Het is belangrijk om deze AOW leeftijd te berekenen en te begrijpen, omdat dit invloed heeft op de ontvangst van AOW van de overheid en je pensioenleeftijd.
Het bedrag aan AOW dat men ontvangt, is gebaseerd op de opgebouwde AOW tijdens de jaren van verblijf of werk in Nederland.
Waarom stijgt de AOW-leeftijd?
De AOW-leeftijd stijgt omdat mensen langer leven en langer AOW ontvangen. Om de AOW betaalbaar te houden, wordt de pensioenleeftijd in stappen verhoogd.
Dit heeft invloed op wanneer iemand met pensioen gaat, omdat de AOW-leeftijd en de pensioenleeftijd met elkaar zijn verbonden. De overheid baseert de verhogingen op de levensverwachting zoals berekend door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Hoe vraag je AOW aan?
4 maanden voor je AOW-leeftijd ontvang je automatisch bericht van de SVB over hoe je de AOW-uitkering aanvraagt.
Woon je in het buitenland?
Dan moet je zelf contact opnemen met de SVB of de pensioeninstantie in jouw land.
Daarnaast is het belangrijk om contact op te nemen met verschillende pensioenfondsen waar je je pensioen hebt opgebouwd, zodat je een volledig overzicht hebt van je pensioen bij elk fonds en het proces van het aanvragen hiervan kunt starten.
- Lees ook: Pensioenen flink omhoog, eerste resultaten nieuwe pensioenstelstel.
Wat als je AOW later ingaat en je een inkomensgat hebt?
Tot 1 januari 2025 kon je in sommige gevallen een overbruggingsuitkering krijgen. Deze regeling is inmiddels gestopt. Als je niet genoeg inkomen hebt tot je AOW ingaat, kun je in bepaalde situaties aanspraak maken op bijstand via de gemeente.
- Lees ook: De AOW bedragen voor 2025.
Bijstand vult onvolledige AOW aan
Als je geen volledige uitkering hebt ontvangen, kun je inkomen verliezen.
- Het kan worden gebruikt om een kleine AOP te bouwen als je in het buitenland bent.
- Het voorziet ook in een aanvullende inkomensuitkering voor ouderen (AIO).
Om dat te doen moet je aan AIO’s eisen voldoen. De extra uitkering geldt alleen voor mensen die in Nederland wonen.
Overzicht pensioenfondsen
Daarnaast is het belangrijk om een overzicht te hebben van het opgebouwde pensioen bij verschillende pensioenfondsen. Dit opgebouwde pensioen kan namelijk invloed hebben op je aanvullende inkomensuitkering.
Zorg ervoor dat je contact opneemt met elk fonds waar je pensioen hebt opgebouwd om het proces van het aanvragen hiervan te begrijpen. Alle opgebouwde pensioenen vind je op mijnpensioenoverzicht.nl.
- Lees ook: Let op er zijn verschillen in je pensioen.
Bouw je AOW op als je in het buitenland woont of werkt?
Als je buiten Nederland woont of werkt, bouw je vaak minder of geen AOW op. Per niet-verzekerd jaar wordt je AOW met 2% verlaagd. Dit betekent dat de opgebouwde AOW lager zal zijn dan wanneer je in Nederland zou blijven.
In sommige gevallen kun je je vrijwillig verzekeren om dit te voorkomen.
Vrijwillige verzekering voor AOW
Je kunt je AOW-opbouw vrijwillig voortzetten als je binnen een jaar na vertrek naar het buitenland een aanvraag doet bij de SVB. Dit kan voordelig zijn om een AOW-korting te voorkomen.
Door vrijwillig je opgebouwde AOW voort te zetten, zorg je ervoor dat je vakantiegeld niet afhankelijk is van een percentage van de opgebouwde AOW, maar een afgeleid bedrag is van het vakantiegeld dat hoort bij het minimumloon.
Volledige AOW en kleine pensioenen
Als je een volledige AOW-uitkering hebt opgebouwd, betekent dit dat je een basisinkomen ontvangt zodra je de AOW-leeftijd bereikt. Dit basisinkomen is bedoeld om in je primaire levensbehoeften te voorzien. Maar wat als je daarnaast ook kleine pensioenen hebt opgebouwd bij verschillende werkgevers?
Kleine pensioenen zijn pensioenbedragen die je heeft opgebouwd bij verschillende werkgevers, maar die afzonderlijk niet voldoende zijn om van te leven. Deze kleine pensioenen kunnen echter een waardevolle aanvulling zijn op je volledige AOW. Het is belangrijk om te weten dat deze kleine pensioenen niet automatisch worden samengevoegd met je AOW-uitkering. Je zult deze pensioenen apart moeten aanvragen bij de pensioenfondsen waar je ze hebt opgebouwd.
Combineren AOW + kleine pensioenen
Het combineren van een volledige AOW met kleine pensioenen kan je totale inkomen verhogen, waardoor je meer financiële zekerheid krijgt tijdens je pensioen. Houd er echter rekening mee dat het ontvangen van meerdere pensioenen invloed kan hebben op eventuele toeslagen die je ontvangt, zoals huurtoeslag of zorgtoeslag. Het is daarom verstandig om je totale inkomen goed in kaart te brengen en eventueel advies in te winnen bij een financieel adviseur.
Wil je meer weten over hoe u uw kleine pensioenen kunt aanvragen en combineren met uw AOW? Bezoek dan de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) of neem contact op met de pensioenfondsen waar je jouw pensioenen hebt opgebouwd.
Kan ik eerst een hoger en straks een lager pensioen krijgen, of andersom?
Ja. Het is mogelijk. Jouw pensioen zal variëren naar gelang je behoeften. Je kunt bijvoorbeeld hogere pensioenen krijgen zodra je de leeftijd hebt bereikt. Misschien wil je eerst je pensioen verhogen voordat je begint met het afbetalen van je hypotheek?
Je kunt ervoor kiezen om tijdelijk een hoger pensioen te ontvangen, waarna het pensioen lager wordt. Dit stelt je in staat om financiële keuzes te maken die passen bij je situatie.
Tip: Je mag je pensioen maximaal tot je 78e tijdelijk verhogen of verlagen. Je kunt maar 1 keer kiezen voor een hoger of lager bedrag!
- Lees meer over: jaarruimte.
Waar kan ik terecht met vragen over AOW?
Als je vragen hebt over je AOW, kun je terecht bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dit is de organisatie die de AOW regelt en uitbetaalt. Je kunt contact opnemen via:
De Sociale Verzekeringsbank
- Website: www.svb.nl – Hier kun je veel informatie vinden en je AOW aanvragen.
- Telefoonnummer: (+31) 50 316 90 70 (SVB Groningen, voor vragen over de overbruggingsuitkering).
- Mijn SVB: Je kunt inloggen met je DigiD op de website van de SVB om persoonlijke informatie over je AOW te bekijken.
- Fysiek bezoek: SVB heeft meerdere vestigingen in Nederland waar je op afspraak terecht kunt.
Als je in het buitenland woont en vragen hebt over je AOW, kun je contact opnemen met de pensioeninstelling in je woonland of direct met de SVB.
Vragen en antwoorden over pensioen en AOW
De AOW is een belangrijke basisvoorziening voor ouderen in Nederland. De AOW-leeftijd verandert en stijgt geleidelijk mee met de levensverwachting. Het is verstandig om je goed te informeren over je persoonlijke situatie, vooral als je in het buitenland woont of te maken hebt met een inkomensgat voor je AOW ingaat. Wil je precies weten wanneer jij AOW krijgt? Bezoek dan de website van de SVB voor een persoonlijke berekening.
Nieuwe pensioenwet
Daarnaast heeft de nieuwe pensioenwet implicaties voor pensioenplannen. Deze wet brengt veranderingen met zich mee die belangrijk zijn om te begrijpen voor een goede pensioenplanning.
Startpagina geeft geen financieel advies, alleen tips en informatie. Raadpleeg bij vragen altijd een officieel adviseur.
Wil je geen AOW tips missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Bronnen
SVB, rijksoverheid, belastingdienst