Ga naar de inhoud

Dit is jouw AOW-vakantiegeld: en zo lang kun je op vakantie

Update:
aow vakantiegeld

Elk jaar kijken veel mensen met een AOW-uitkering uit naar de maand mei, want dat is de maand waarin je vakantiegeld krijgt. Hoe zit het precies met vakantiegeld en AOW in 2025? Wat kun je verwachten, hoe is het berekend. Lees onze handige tips en weetjes als je op vakantie gaat met een AOW-uitkering.

Het boeken en er naartoe leven geeft vaak al veel voorpret. Als je een AOW-uitkering hebt is het wel verstandig om dit regelen:

Wat is AOW-vakantiegeld precies?

Vakantiegeld is een extra bedrag dat je jaarlijks ontvangt naast je reguliere AOW-uitkering. Het is bedoeld om mensen te ondersteunen bij het maken van vakantieplannen of om extra uitgaven te dekken.

Waarom krijg je vakantiegeld bij AOW?

Net als werknemers in loondienst ontvangen AOW-gerechtigden vakantiegeld. Dit bedrag is afgeleid van het minimumloon en is jaarlijks vastgesteld. Het vakantiegeld biedt financiële ruimte om te genieten van vrije tijd of om andere persoonlijke doelen te realiseren.

Lees ook: AOW betaaldagen + vakantiegeld 2025.

Hoeveel vakantiegeld krijg je netto in 2025?

Het netto bedrag van je vakantiegeld hangt af van jouw persoonlijke situatie. Zaken zoals belastingheffing en eventuele aanvullende regelingen spelen hierbij een rol.

1. Ben je alleenstaand en AOW-gerechtigd?

Voor alleenstaanden bedraagt het bruto vakantiegeld in 2025 102,46 euro per maand. Ter vergelijking: in 2024 was dit 76,20 euro bruto per maand. Dat betekent een stijging van 26,26 euro.

2. Ben je getrouwd of samenwonend en ontvangen jullie beiden AOW?

Als jij en je partner beiden AOW ontvangen, krijgen jullie in 2025 ieder 73,18 euro bruto vakantiegeld per maand. In 2024 was dit nog 54,44 euro bruto per maand per persoon. Dit betekent een toename van 18,74 euro.

Heb je recht op een toeslag?

Tot 2015 was het mogelijk een toeslag bovenop de AOW te krijgen als je partner nog geen AOW ontving en niet te veel verdiende. Ontvang je nog zo’n toeslag? Dan blijf je daar in principe recht op houden, zolang je aan de voorwaarden voldoet. Je hebt ook recht op vakantiegeld.

Inloggen op SVB

Vanaf mei kun je inloggen (met je DigiD) op Mijn SVB (Sociale Verzekeringsbank) om te bekijken hoeveel netto vakantiegeld je ontvangt. Hier zie je precies welk bedrag je mag verwachten. Weten hoeveel vakantiegeld je tot nu toe hebt opgebouwd? Door een eenvoudige berekening op Mijn SVB kun je exact zien welk bruto bedrag je ontvangt.

Waarom is het vakantiegeld geen 8%?

Veel mensen denken dat vakantiegeld gelijk is aan 8% van het bruto AOW-bedrag. Dit is niet het geval. Het vakantiegeld voor AOW is berekend als een vast bedrag per maand, gebaseerd op het minimumloon en stelt de SVB.nl vast in januari en juli, rekening houdend met veranderingen in het minimumloon en andere economische factoren.

Hoe lang mag je op vakantie met een AOW-uitkering?

Vakantie is voor veel mensen met AOW een belangrijk moment om tot rust te komen. Er zijn wel enkele regels waar je rekening mee moet houden, zoals:

  1. Vakantie binnen Nederland: Voor vakanties binnen Nederland gelden geen beperkingen. Je hoeft dit ook niet te melden bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
  2. Vakantie naar het buitenland: Als je langer dan 3 maanden in het buitenland verblijft, moet je dit melden bij de SVB. Dit kan invloed hebben op je AOW-uitkering of andere sociale voorzieningen.
  3. AIO-aanvulling en vakantie: Ontvang je naast je AOW een Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO), omdat je inkomen onder het sociaal minimum ligt? Dan gelden strengere regels.

Maximaal 13 weken in het buitenland

Met een AIO-aanvulling mag je maximaal 13 weken per kalenderjaar in het buitenland verblijven. Als je deze periode overschrijdt, kan je AIO-aanvulling worden stopgezet.

Je mag vakantieweken van verschillende jaren niet combineren. Bij langer verblijf moet je de AIO-aanvulling opnieuw aanvragen na terugkeer. Belangrijke aandachtspunten voor langdurige vakanties.

Als je van plan bent langer weg te blijven, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

  • Bij een langdurig verblijf in het buitenland ben je verplicht dit door te geven aan de SVB. Dit voorkomt problemen met je uitkering.
  • Bij een verblijf van enkele maanden kan je Nederlandse zorgverzekering vervallen. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de voorwaarden en sluit eventueel een verzekering af in je vakantieland.

Belastingheffing en AOW-uitkering

Je AOW-uitkering blijft belastbaar, de belastingheffing kan veranderen afhankelijk van het land waarin je verblijft. Controleer de belastingverdragen tussen Nederland en je nieuwe verblijfplaats. Een verblijf van meer dan 8 maanden wordt gezien als emigratie. Dit geldt ook als je deze periode verspreidt over meerdere reizen.

Bij emigratie moet je je uitschrijven bij de gemeente en kan dit invloed hebben op je AOW-uitkering.


Tips om je vakantiegeld verstandig uit te geven:

Het vakantiegeld ontvang je in mei en velen kijken reikhalzend uit naar het jaarlijkse extraatje op hun bankrekening.

Voordat jij het uitgeeft, is het verstandig om vooraf eerst goed na te denken wat je er precies mee gaat doen. Gooi het niet over de balk met impulsaankopen.

Budgetteer je aow-vakantiegeld


Extra tips en weetjes over AOW en vakantiegeld

Check jaarlijks je vakantiegeld. Door in te loggen op Mijn SVB ben je altijd op de hoogte. Houd rekening met wisselkoersen. Als je in het buitenland woont, kan de waarde van je vakantiegeld fluctueren. Plan je vakanties slim. Zeker bij een AIO-aanvulling is het belangrijk goed te plannen.

Het vakantiegeld en de AOW-uitkering bieden financiële zekerheid en de mogelijkheid om van je vrije tijd te genieten. Door goed op de hoogte te zijn van de regels en aandachtspunten, kun je zonder zorgen genieten van je vakantie. Vergeet niet om belangrijke zaken, zoals een langer verblijf in het buitenland, tijdig te melden bij de SVB.

Mijn SVB

Bekijk hieronder de video over de SVB >>

Bronnen:

SVB, 65Plus I Foto: Canva