Ga naar de inhoud

AOW-uitkering bij emigreren naar het buitenland


Verhuizen naar het buitenland is een spannend avontuur, maar er zijn veel praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Eén daarvan is een AOW-uitkering. Als je naar het buitenland emigreert, heeft dit namelijk gevolgen voor je AOW. In dit artikel leggen we uit wat er gebeurt met je AOW-uitkering wanneer je emigreert en welke stappen je moet nemen om ervoor te zorgen dat je blijft profiteren van een AOW-uitkering

Geen automatische opbouw AOW-uitkering

  • Wanneer je in het buitenland gaat wonen, bouw je vaak geen AOW meer op. Je bent dan namelijk niet meer verplicht verzekerd voor de Algemene Ouderdomswet (AOW). Het heeft ook invloed op je inkomensondersteuning AOW. In sommige landen krijg je een lagere AOW én vervalt de inkomensondersteuning AOW. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kun je per land nagaan wat er met de AOW gebeurt als je emigreert.   
  • Als er geen verdrag is met het land waar je naartoe gaat verhuizen, dan kun je alleen de AOW voor gehuwden blijven ontvangen. Dit geldt ook als je alleenstaand bent. Deze uitkering is per persoon lager dan die voor ongehuwden. Als je bijvoorbeeld naar Australië verhuist wordt je AOW en inkomensondersteuning AOW uitbetaald. Dat komt omdat Nederland een verdrag met dat land heeft afgesloten. In dat verdrag staan afspraken over het recht op AOW en de inkomensondersteuning AOW. En afspraken over de controle op de uitbetaling.   
  • Als je al met pensioen bent en in het buitenland wilt gaan wonen dan moet je je nieuwe adres en je vertrekdatum 2 maanden voor je vertrek melden aan de Federale Pensioendienst.  
  • Voor iedere jaar dat je niet verzekerd bent, word je AOW met 2 procent gekort. Wanneer je je vrijwillig verzekert voor de AOW voorkom je deze problemen. Je wilt toch geen AOW-gat?   
  • De verzekering kun je maximaal 2 maanden voor vertrek tot 1 jaar nadat je in het buitenland bent gaan wonen of werken bij de Sociale Verzekeringsbank aanvragen. Doe dat via de SVB.  
  • De kosten van de premie worden van je salaris afgetrokken. De AOW-premie is in 2022 17,9% van je inkomen. Hoe hoger je inkomen, hoe meer premie je betaalt. Afhankelijk van je inkomen is dit bedrag in 2022 minimaal € 536 en maximaal € 5.364. Is je inkomen € 35.472 of meer? Dan betaal je de maximumpremie van € 5.364. Heb je weinig of geen inkomsten? Dan betaal je de minimumpremie van € 536.   
  • Vraag wanneer je in het buitenland woont je AOW 6 maanden van tevoren aan. Het aanvragen kan per land verschillend zijn. Bekijk hier AOW aanvragen vanuit het buitenland.  
  • Wil je verhuizen naar het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden? Of woon je daar al? Dan wordt dat ook gezien als wonen buiten Nederland. Voor de Cariben geldt het besluit regels export uitkeringen. Je kunt daarom AOW en inkomensondersteuning ontvangen wanneer je naar Aruba, Curaçao of Sint-Maarten verhuist.  
  • Wanneer je terugkeert uit het buitenland en een AOW-gat hebt in je inkomensvoorziening, dan kom je in aanmerking voor toeslagen die je inkomen aanvullen tot het absolute minimum: een AIO -aanvulling. Let op: Een onvolledige AOW met AIO-aanvulling is wel lager dan een volledige AOW! En voor de AIO-aanvulling geldt een vermogenstoets. Wil je meer weten? Informatie over de AIO-regeling vind je op de website van de SVB. 

Hoe gaat de opbouw van de AOW-uitkering?

Voor ieder jaar dat je AOW verzekerd bent bouw je 2 procent AOW op. De opbouw begint 50 jaar voor de AOW leeftijd. Je kunt AOW opbouwen tot die leeftijd. Je krijgt een volledig AOW wanneer je alle jaren verzekerd geweest bent. Ook wanneer je een uitkering ontvangt ben je verzekerd van een AOW-uitkering wanneer je met pensioen gaat. 

Werken in Nederland, wonen in buitenland

Woon je in het buitenland en werk je in Nederland? Dan ben je meestal wel verzekerd voor de AOW. Ben je in loondienst? Dan bouw je naast de AOW waarschijnlijk via je werkgever je pensioen op. Er verandert niets aan de opbouw van je pensioen als je voor dezelfde werkgever in het buitenland gaat werken.

Meer over: