Ga naar de inhoud

Antje Monteiro: ‘We zitten in een bewegingscrisis’

Antje Monteiro Fit at Home ONS
In samenwerking met: ONS

Antje Monteiro is een bekende naam in Nederland. Als musicalartieste, zangeres en presentatrice heeft ze talloze harten veroverd. Er is nog een andere kant van haar die misschien minder bekend is: ze is de oprichter van Fit at Home, de nummer 1 beweeg app van Europa.

Antje Monteiro over het gemak van thuis sporten

Antje Monteiro is een veelzijdige Nederlandse artiest met een indrukwekkende carrière in het theater, op televisie en als zangeres. Haar talent en harde werk hebben haar een prominente plaats gegeven in de Nederlandse entertainmentindustrie. De kersverse ambassadeur van de Beweegaliantie spreken we tussen haar bedrijvigheden door. We ontdekken dat Antje een revolutie teweeg heeft gebracht in de wereld van bewegen en fitness met ’thuis sporten’.

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>

Veelzijdige Nederlandse artiest

Naast haar harde werken was Antje ook alleenstaande moeder. Ze vertelt: “Ik woonde aan het begin van mijn carrière nog alleen met mijn dochter en wilde wel graag fit blijven. Maar ik vond het lastig om dan ook nog weer een oppas te zoeken voor de sportschool in de avond. Want ja, ik had elke keer al mijn moeder en die en die als oppas voor mijn werk.”

“Dus kocht ik dvd’tjes  in de tijd van de jaren 90 van die topmodellen, zoals Cindy Crawford. En dan ging ik thuis aan de slag. En dat vond ik eigenlijk ideaal. Dus speelde ik mijn dvd’s af op de tv.”

“Eigenlijk is de dvd-speler natuurlijk de voorloper van on-demand. Dus ik deed dat aan en ik ging lekker sporten voor mijn tv, wanneer het mij uitkwam. Ik ben daardoor een echte thuissporter geworden.”

Herken jij deze sexy workouts nog met Cindy Crawford. De tekst gaat verder onder de YouTube-video >>

Personal trainers schoten als paddenstoelen uit de grond

Later toen haar dochter Romy Monteiro groter werd en Antje doorbrak in de musical Aida, en veel ging presenteren, begon ze ook meer te verdienen. Hierdoor kon ze zich een personal trainer veroorloven.

Antje lacht: “Iedereen nam er 1 in die tijd. De trainers schoten als paddenstoelen uit de grond. Dus ik nam er ook 1. En eigenlijk beviel het me niet. Dan had ik een afspraak op zaterdagmiddag 12.00 uur en merkte ik dat ik eigenlijk op dat tijdstip niet de juiste energie had. Ik ging veel liever om 18.00 uur trainen, dan kon ik veel meer uit mijn training halen.”

Antje moest het echt per dag gewoon aanvoelen en dus werkte het niet voor haar, die afspraken met een personal trainer. Dus stapte ze daar weer vanaf.

“Ik ging toch weer gewoon lekker thuis sporten. Dan kan ik het doen wanneer het mij uitkomt. Ik bleef dit doen en ging daarnaast ook hardlopen. Ik vond het lekker, gewoon sportschoenen aan doen en gaan. Dat is eigenlijk ook on-demand. Je kunt het doen wanneer het uitkomt.”

Ik hou eigenlijk niet van sporten

Antje Monteiro

Antje geeft zelf aan dat ze niet echt een ‘fitgirl’ is. “Ik hou eigenlijk niet van sporten. Dat gelukshormoon wat je aanmaakt als je sport, dat heb ik nog nooit aangemaakt. In al die jaren niet. Ik kreeg nooit dat lekkere gevoel, waar veel sporters ervaring mee hebben. Ik vind het gewoon echt niet leuk. Alleen, ik moet het doen omdat ik weet dat het belangrijk is voor mijn lichaam en longen. Voor mijn werk had ik longconditie nodig. En dat doe je door cardio op te bouwen. Dus ik moet wel sporten.”

“Het is dus niet zo dat ik denk, oh yes, ik mag weer sporten. Dat heb ik nooit. Wel voel ik me heel goed als ik dan een les heb gedaan. Het doen wanneer het mij uitkomt is voor mij toch beter. Zo ben ik een echte thuis sporter geworden.”

Antje vind haar oude dvd’s terug

In 2016 verhuisde Antje binnen Utrecht naar haar nieuwe huis. En bij het inpakken vond ze haar oude sport-dvd’s terug uit de jaren 90. Ze wilde ze meeverhuizen. “Maar waar stop ik ze in? Ik had geen dvd-speler meer, alleen nog een modem van KPN.”

De verhuizing was in 2016 en gek genoeg had je in die tijd nog maar 1 app op Netflix. Er was toen nog geen HBO, geen Disney + en ook geen Videoland. Dat kwam allemaal pas daarna. Dus Antje dacht na. “Zijn er dan echt niet meer sport- en beweeg workouts op tv? Ik zoeken en echt waar, er was geen sportapp op de Nederlandse tv te vinden. Alleen op YouTube en dat wilde ik niet. Ik wilde op mijn grote tv-scherm kijken en met 1 druk op mijn afstandsbediening een lesje in het Nederlands volgen.”

In 2018 ontstond het idee voor een online fitnessprogramma

Het bleef in haar hoofd rondspoken en ergens eind 2016 kreeg Antje het idee voor een eigen beweeg en sport app. Antje heeft een entertainmentbedrijf sinds 2007, dus ze is wel gewend om te ondernemen. Dus startte ze een crowdfunding om een sport-app te ontwikkelen. Al binnen een uur had ze het bedrag binnen voor de opstart.

En zo was in 2018 de lancering van Fit at Home, een app op tv à la Netflix met een beweeg- en sportaanbod voor het hele gezin.

Nog steeds de enige familie sportapp van Europa

En een beweeg en sportapp als deze is anno 2024 nog steeds de enige in Nederland. Er zijn wel meer sportprogramma’s online te vinden, geen tv apps en ook niet met een familieaanbod. De Fit at Home app heet voor de hele familie, voor kinderen, zwangere vrouwen, dames in de overgang, oudere mensen, voor mensen met een beperking, voor iedereen.”

Het blijkt een schot in de roos te zijn. Antje Monteiro: “We waren in 2018 gelanceerd en in 2020 kwam corona. Toen heb ik meteen mijn sportapp gratis beschikbaar gesteld voor een periode want ik mensen moesten toch wel blijven bewegen! Vooral ouderen merkten in die tijd hoe toegankelijk en makkelijk het is om thuis te sporten.”

Veel mensen zijn te dik

“Iedereen zou het sporten in zijn of haar dagelijkse routine moeten brengen”, vindt Antje. “Het niet bewegen is inmiddels een groot probleem wereldwijd. We zitten in een bewegingscrisis. Veel mensen zijn te dik. En omdat ze zich daar onzeker over voelen durven ze niet meer naar de sportschool te gaan.”

“Thuis sporten kan dan voor veel mensen een oplossing zijn. Al is het maar 10 of 15  minuten per dag. Al doe je het maar 2, 3 keer per week. Dat is al een stap in de goede richting. Met een paar keer per week word je al fitter en word je al snel meer zelfverzekerd. En dan hoop ik uiteindelijk dat mensen wel naar de fysieke sportschool of sportvereniging gaan.”

Antjes conditie gaat achteruit door zittend werk

Antje is vorig jaar gestopt met op het toneel staan en merkt meteen dat haar conditie terugloopt. Voor Fit at Home werkt ze veel achter een bureau, zittend achter een computer. “Ik kom niet meer aan die 10.000 stappen die ik normaal gesproken loop. Dat is waar mensen dus tegenaan lopen met een kantoorbaan (aan huis). Dus er zijn veel meer mensen in dezelfde situatie als ik. Nu pak ik na het werken het sporten op. Dit doet niet iedereen met een druk leven en dus dacht ik opnieuw ‘Hoe kunnen we mensen helpen om meer te gaan bewegen?'”

Antje Monteiro is ambassadeur van de Beweegaliantie

In die zoektocht kwam Antje Monteiro in aanraking met de Beweegalliantie en per juli is ze officieel ambassadeur. Ze zet zich nu extra in om mensen in beweging te krijgen door meer te gaan sporten. En met zoveel passie verwachten we zeker dat ze veel mensen gaat motiveren met haar inzet.

“Ergens 50 jaar geleden besloten we ook met z’n allen 2 x per dag onze tanden te poetsen”, geeft Antje als inspirerend voorbeeld. “Dat is nu toch ook een dagelijkse gewoonte. Het kan een irritante bezigheid zijn en toch poets je, omdat je weet dat het gezond voor je tanden is.”

En zo moet het ook worden met sporten en meer bewegen, als het aan Antje ligt. “Het moet in je systeem komen. We moeten meer ommetjes maken, en dat minimaal 3 keer per week. Bijvoorbeeld op maandag, woensdag en vrijdag. Of thuis heel eenvoudig een thuissportles volgen op je eigen niveau.”

Volg de Instagram Fit at Home en lees onder het Instagram-bericht verder >>

Fit at Home maakt groei door

In de afgelopen jaren heeft Fit at Home een aanzienlijke groei doorgemaakt. De app biedt inmiddels een breed scala aan workouts, van yoga en pilates tot zelfs danslessen.

Antje legt uit: “We zorgen ervoor dat er voor ieder wat wils is. Ongeacht leeftijd, fitnessniveau of persoonlijke voorkeur. Het belangrijkste is dat mensen in beweging komen en iets vinden wat bij hen past en waar ze plezier in hebben.”

Het verhaal van Antje Monteiro en Fit at Home inspireert. Het laat zien hoe je met doorzettingsvermogen en ‘in oplossingen denken’ je dromen waarmaakt en daarmee anderen om je heen helpt.

Haar boodschap is duidelijk: “Begin vandaag nog. Of het nu een korte wandeling is of een volledige workout, elke stap telt. Maak het een gewoonte, net als tandenpoetsen, en je zult de voordelen snel merken. Laten we samen werken aan een fittere toekomst.”

Tot eind september is Fit at Home gratis te volgen bij televisiezender ONS. Probeer ook een lesje mee te pakken! Kijk of jij ook meer kan gaan bewegen. Net als met het tandenpoetsen. Doe het voor je gezondheid!

Waar te zien?

Fit at home kijken bij ONS is te zien bij Ziggo (kanaal 50), KPN (kanaal 89), NLZiet (kanaal 23) en Odido (kanaal 377). Bekijk hier alle aanbieders en het bijbehorende kanaal.

Foto’s: Fit at Home.

In samenwerking met: ONS

Meer over: