Volgens de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme is er in de meeste gemeenten geen antidiscriminatiebeleid. Er zijn maar slechts 35% gemeenten met een beleid tegen racisme. Veel gemeenten voelen geen urgentie om iets tegen racisme te doen. Lees hoe het zit!
Weinig gemeenten met een racismebeleid
Uit onderzoek van Monitor lokaal antidiscriminatiebeleid 2022 van Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) en kennisinstituut Movisie blijkt dat meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten geen beleid tegen racisme en discriminatie heeft. Rabin Baldewsingh, Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme is hiervan erg geschrokken en noemt het een erg treurige situatie. Het is volgens hem iets om je kapot voor te schamen! Veel mensen zijn het met hem eens. Hoe kan dit anno 2022 nog?
Het aantal gemeenten met een racismebeleid ging dit jaar wel iets omhoog – van 33% naar 35%. Veel gemeenten geven aan geen urgentie voelen om iets tegen racisme te doen. Verschillende burgemeesters gaven aan dat zij meer meldingen over integriteit kregen dan over discriminatie. “Niet heel gek, als je helemaal geen discriminatiebeleid hebt”, aldus Baldewsingh.
Steeds meer aandacht voor discriminatie en racisme
Het is sowieso wel bijzonder, want er is steeds meer aandacht voor discriminatie en racisme. De maatschappelijke aandacht groeit enorm. Denk aan de Black Lives Matter-demonstraties, de zwarte piet discussies en de verschillende herinneringen aan het slavernijverleden. De toeslagen affaire deed hier een schepje bovenop – Nederlanders met een dubbele nationaliteit kregen een strengere controle dan de andere Nederlanders, wanneer zij kinderopvangtoeslag aanvroegen. Het kabinet heeft daarom in 2021 besloten om meer aandacht te geven aan de aanpak van discriminatie en racisme.
Het kabinet treed voornamelijk op tegen:
- Homohaat
- Etnisch profileren
- Antisemitisme
- Moslimhaat
- Vrouwenhaat
- (online) seksuele uitbuiting
Beleid tegen racisme en discriminatie niet verplicht
Hoewel gemeenten wettelijk verplicht zijn om iets tegen discriminatie te doen, is het niet verplicht om een apart beleid tegen racisme en discriminatie te hebben. Veel grote gemeenten hebben wel bureaus tegen discriminaties, maar die krijgen niet altijd een subsidie. Je kunt dus spreken van een maas in de wet. Wel heeft dit onderzoek veel ophef veroorzaakt, wat waarschijnlijk een stap is in de goede richting. Ga maar eens bij je eigen gemeente na, hebben die een antidiscriminatiebeleid?
Lees ook: