Ga naar de inhoud

Geheimen onthuld: De angst van Harry’s ghostwriter om ontslagen te worden


Het is geen geheim dat prins Harry hulp heeft gekregen bij het schrijven van zijn memoires. Net als veel andere beroemdheden heeft de Hertog van Sussex een ghostwriter (anonieme tekstschrijver) ingeschakeld. Echter, de samenwerking verliep niet altijd even soepel.

Onthullingen over de samenwerking met Prins Harry aan zijn memoires

In Harry’s boek ‘Spare’ deelt Prins Harry zijn persoonlijke verhaal, maar hij heeft niet alles zelf geschreven. Zijn memoires zijn het resultaat van een samenwerking met ghostwriter J.R. Moehringer. In een opmerkelijk openhartig fragment deelt Moehringer een herinnering die hem altijd zal bijblijven:

Dit is zo vreemd. Ik sta te schreeuwen tegen Prins Harry.

Lees verder om meer te ontdekken over de bijzondere dynamiek tussen de hertog van Sussex en zijn ghostwriter.

Conflict tussen Harry en ghostwriter

Hoewel het uiteindelijke resultaat een buitengewoon entertainend en onthullend boek is, boordevol bizarre details over Harry’s persoonlijke leven, liep het schrijfproces in de zomer van 2022 bijna volledig vast. Moehringer onthult dat hij destijds een intense ruzie via Zoom had met de prins. De inzet? Een passage over Harry’s militaire training, waarin hij een gijzeling en marteling moest naspelen. En het absolute dieptepunt? Een stukje psychologische manipulatie met betrekking tot Harry’s overleden moeder, prinses Diana.

“Harry wilde per se dat deze scène eindigde met een opmerking die hij maakte tegen zijn gijzelnemers – een comeback die voor mij altijd wat overbodig en nutteloos leek,” schrijft Moehringer. “Ik had zijn reactie maandenlang geschrapt, terwijl Harry maandenlang pleitte om het terug te zetten.”

Ondanks stevige ruzie ghostwriter niet ontslagen

Wanneer de prins tijdens een nachtelijke Zoom-vergadering opnieuw over het onderwerp begint, is Moehringer er helemaal klaar mee. “Kerel, we hebben hier al over gesproken!” barst hij uit tegen de prins. Oei! De nacht lijkt uit te draaien op een verhitte discussie tussen de 2 heren. “Ik stelde me al voor dat ik bij zonsopgang ontslagen zou zijn,” aldus de schrijver.

Eind goed, alles goed Ondanks de stevige ruzie tussen de auteur en de prins, komt het uiteindelijk toch goed tussen hen. Moeheringer blikt terug op een feestje dat plaatsvond kort na de publicatie van het boek. “[Harry] bedankte zijn uitgeversteam, zijn redacteur, mij. Hij noemde mijn advies om ’te vertrouwen op het boek’ en hij uitte zijn blijdschap dat hij dat had gedaan, omdat het ongelooflijk voelde om de waarheid naar buiten te brengen, om – zijn stem brak even – zich ‘vrij’ te voelen,” aldus de ghostwriter.

Waar gaat het boek ‘Spare’ over?

Het boek is opgedeeld in 3 delen: Harry’s tienerjaren na het overlijden van zijn moeder, zijn tijd in het leger en zijn leven vanaf het moment dat hij Meghan ontmoette. 2 rode draden lopen door het boek. De eerste draad is het overlijden van zijn moeder. Tot aan zijn twintiger jaren overtuigt Harry zichzelf ervan dat ze niet echt dood is, maar ergens verborgen leeft om aan de pers te ontsnappen. De tweede draad is de aanwezigheid van de pers, die hem zijn hele leven achtervolgt en zelfs tot angstaanjagende en vernederende momenten leidt, allemaal om kranten en roddelbladen te verkopen. Volgens de recensies is het een aanrader. Ga jij hem ook lezen?

Harry’s ghostwriter spreekt zich uit over de samenwerking

Meer over: