Ga naar de inhoud

Angela Merkel: Poetin is een bange man

Angela Merkel en Poetin

Oud-bondskanselier Angela Merkel blikt in haar vuistdikke autobiografie ‘Vrijheid’ dat in 300 landen verschijnt terug op haar politieke erfenis. Ze beschrijft haar jeugd in de DDR, haar eerste schreden op het politieke toneel, haar invloed op het wereldtoneel en de vaak moeilijke beslissingen die ze moest nemen.

Weloverwogen en vastberaden

“Het 700 pagina’s tellende boek ademt de sfeer van weloverwogen kalmte die haar zo vastberaden maakte op het internationale podium. Zelfs in de euforie vindt Merkel de nuance, ook in de verrukking vindt ze een enerzijds-anderzijds”, stelt Humo-journalist en recensent Jeroen Maris.

De streken van Poetin

Als een minutieuze klerk beschrijft ze in ‘Vrijheid’ de financiële crisis, de klimaatproblematiek, de pandemie, de streken van Vladimir Poetin, en de vluchtelingenstroom die op Duitsland afkwamen. Ze blijft zich erover verbazen dat haar woorden ‘Wir Schaffen Das’ zo’n rond zingend eigen leven zijn gaan leiden. 

Over Vladimir Poetin houdt ze het beschaafd. “De Russische president, in wie ik toch eerder een klinische geheelonthouder had gezien, blijkt een liefhebber van Radeberger-bier”, meldt ze eerst nog geamuseerd, om daarna toch subtiel het beeld van de kille barbaar te bevestigen.

Angela Merkel blijft beheerst en beschaafd

Poetin weet dat ze bang is van honden en dus geeft hij haar grijnzend een pluchen exemplaar cadeau. Angela Merkel zegt verder over de Rus: “Iemand die altijd bang was om slecht behandeld te worden, en te allen tijde bereid om zelf een klap uit te delen, machtsspelletjes met een hond en anderen op je laten wachten incluis.” Beheerst en beschaafd blijft ze, precies zoals de wereld haar heeft leren kennen.

Lees verder onder de X-berichten >>

Geur van boenwas en terpentijn

Angela Merkel geeft ons een inkijkje in de vele onderhandelingen die ze jarenlang voerde, leidde en overzag. Maar ze doet niet aan roddel en is uitermate spaarzaam met oordelen over wereldleiders die haar pad kruisten.

De mooiste passages zitten volgens de Humo-recensent Maris in het eerste deel van het boek, waarin ze de val van het IJzeren Gordijn beschrijft. Angela Merkel ziet hoe haar toekomst en die van Duitsland zich als een bloem ontvouwen als de Berlijnse muur wordt afgebroken. Daarvoor heeft ze haar jeugd in de DDR beschreven: het oosten dat ruikt naar schoonmaakmiddelen, boenwas en terpentijn. Die geur heeft ze tot op vandaag in haar neus. 

De tekst gaat onder de video verder >>

Onvermurwbaar achter haar besluiten

Politiek Duitsland keek al maanden uit naar haar memoires. Ze maken duidelijk dat CDU-politica onvermurwbaar achter al haar besluiten staat. Van Nord Stream tot ‘Wir Schaffen Das’, van de euro- tot de Oekraïnecrisis; Angela Merkel verdedigt haar politieke erfenis tot op het bot en heeft nergens nadrukkelijk spijt van. Op een enkele beslissing in de coronacrisis na.

Dat onderschrijft ze in het interview dat ze gaf aan Buitenhof. Lees verder onder de video >>

Veiligheid voor alles

Ze verdedigt haar blokkade van een snelle NAVO-toetreding van Oekraïne en Georgië in 2008. Dat besluit is haar na de Russische inval in Oekraïne op kritiek komen te staan. De oud-kanselier benadrukt daarbij het eigen veiligheidsbelang. “Een nieuw lid moet niet alleen veiligheid voor dat land brengen, maar ook voor de NAVO zelf.”

Bronnen: Humo, NOS. Foto: Peter Macdiarmid/Getty Images

Meer over: