Ga naar de inhoud

Amsterdam vervangt Chinese camera’s wegens spionage- en mensenrechtenzorgen

Chinese camera's vervangen

De gemeente Amsterdam heeft besloten om in de komende 5 jaar bijna 1.300 Chinese beveiligingscamera’s te vervangen. Dit besluit komt voort uit zorgen over spionage en schendingen van mensenrechten door de fabrikanten van deze camera’s.

Dreiging van cyberspionage

Wethouder Alexander Scholtes (D66, ICT en Digitale Stad) maakte dit bekend in een brief aan de gemeenteraad. Het besluit volgt op een vorig jaar aangenomen motie waarin werd opgeroepen om te onderzoeken hoe de Chinese camera’s uitgefaseerd kunnen worden. De gemeente maakt zich zorgen dat beelden of metadata van camera’s van fabrikanten zoals Hikvision en Dahua via heimelijke software in handen van de Chinese overheid kunnen komen. Dit risico wordt al jaren benadrukt door Nederlandse inlichtingendiensten, die wijzen op de dreiging van cyberspionage door landen als China en Rusland.

Chinese fabrikanten indirect uitsluiten

In Nederland is het echter juridisch complex om camera’s uit een specifiek land volledig te verbannen. Bij aanbestedingen kunnen producten uit een bepaald land niet categorisch worden uitgesloten, omdat de camera’s vaak via tussenleveranciers worden aangeschaft. Wel kunnen mensenrechten een belangrijk criterium worden bij het toekennen van opdrachten, waardoor Chinese fabrikanten indirect kunnen worden uitgesloten. Camera’s van Hikvision en Dahua worden onder andere gebruikt in Xinjiang, waar de Chinese overheid wordt beschuldigd van mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoerse moslimminderheid.

Wordt spionage in Nederland onderschat? De tekst gaat onder de video verder >>

Amsterdam wil krachtig signaal afgeven

De vervanging van de camera’s brengt aanzienlijke kosten met zich mee. Een camerasysteem kost gemiddeld 4.000 euro, exclusief contractkosten voor beheer en onderhoud. Scholtes benadrukt dat een tussentijdse vervanging van alle Chinese camera’s hoge extra kosten zou veroorzaken, waaronder vervroegde afschrijving en projectkosten om lopende contracten aan te passen.

Met deze stap wil Amsterdam een krachtig signaal afgeven aan de markt om alternatieven voor Chinese camerasystemen te vinden. Hoewel enkele Limburgse gemeenten al eenzelfde besluit hebben genomen, loopt Amsterdam volgens Scholtes voor op Europese wetgeving die vanaf 2026 mensenrechten een belangrijker criterium bij aanbestedingen maakt. Niet alle Chinese producten zullen door de gemeente worden verbannen. Scholtes benadrukt dat per geval een afweging zal worden gemaakt.

Tienduizenden netwerken wereldwijd geïnfecteerd

Deze beslissing komt op een moment dat de zorgen over Chinese cyberspionage toenemen. Onlangs bleek dat een Chinese hack van een Nederlandse defensiecomputer slechts het topje van de ijsberg was. De MIVD onthulde dat tienduizenden netwerken wereldwijd, waaronder overheids- en defensiebedrijven, door Chinese cyberspionage zijn geïnfecteerd. Deze aanvallen werden mogelijk gemaakt door een zwakheid in de Fortigate-firewallsoftware, die veel gebruikt wordt voor beschermd thuiswerken.

Het openbaar maken van de werkwijze van Chinese hackers door de MIVD is een opmerkelijke stap, bedoeld om bedrijven te helpen controleren of hun systemen mogelijk ook besmet zijn. Dit benadrukt de ernst van de dreiging en dient als waarschuwing aan China. Volgens de MIVD heeft China een immense honger naar informatie, niet alleen naar defensietechnologie maar ook naar persoonsgegevens en bedrijfsdata.

Het signaal dat Amsterdam met deze vervanging wil afgeven, past binnen een bredere context van toenemende alertheid en maatregelen tegen cyberspionage en mensenrechtenschendingen wereldwijd.

Bekijk ook deze reacties op X >>

Bron: NRC/Volkskrant/De Telegraaf.

Meer over: