Ga naar de inhoud

Amsterdam eert Peter R. de Vries met indrukwekkend kunstwerk

Peter R. de Vries

Ter ere van misdaadjournalist Peter R. de Vries wordt vandaag om 15.00 uur een indrukwekkend kunstwerk onthuld. Deze gebeurtenis vindt plaats op het bruisende Leidseplein in Amsterdam, een symbolische plek die een centrale rol speelt in het stadsleven. Precies 3 jaar na zijn brutale moord.

Met dit monument hoopt men een blijvende herinnering te bieden aan de onverschrokken journalist die zijn leven wijdde aan de misdaadbestrijding.

De betekenis van het monument

Het kunstwerk is meer dan alleen een eerbetoon; het staat symbool voor de strijd tegen onrecht en criminaliteit. Peter R. de Vries was een legendarische figuur in de Nederlandse journalistiek en stond bekend om zijn onvermoeibare inzet en moed. Door hem op deze manier te eren, blijft zijn nalatenschap voortleven. Hopelijk inspireert het nieuwe generaties om ook op te staan tegen onrecht.

De tekst gaat onder het X-bericht verder >>

Reacties van familie en nabestaanden

Royce de Vries, de zoon van Peter R. de Vries, sprak met emotie over de onthulling. “Dankzij het monument kan het toch ook een mooie dag worden”, zei hij. Voor de familie en nabestaanden is dit een bijzonder moment, een mix van verdriet maar ook trots. Het kunstwerk biedt hen een plek om te herdenken en te rouwen, terwijl het voor het publiek een herinnering is aan de dappere journalist.

Het artistieke proces

Het ontstaan van het monument voor Peter R. de Vries is een intens proces geweest. Nauwgezet gevolgd door familie, vrienden en betrokkenen. Kunstenares Rini Hurkmans heeft met veel zorg en toewijding gewerkt aan het ontwerp en de realisatie ervan. Het beeld, bestaande uit 2 bronzen handen die elkaar omhelzen, symboliseert de helpende hand die Peter R. de Vries gedurende zijn leven bood aan velen. De totstandkoming van dit indrukwekkende kunstwerk is gedocumenteerd in een speciale uitzending op NPO 1. Hierin belichten de programmamakers het proces nauwkeurig, inclusief interviews met buurtbewoners en betrokkenen.

De tekst gaat onder het X-bericht verder >>

De symboliek van het kunstwerk

Het gekozen ontwerp is een krachtige metafoor voor de waarden waar Peter R. de Vries voor stond. De bronzen handen zijn gegraveerd met ‘leefregels’ in 41 verschillende talen, geïnspireerd door de adviezen die Peter in zijn laatste brief aan zijn kinderen schreef. Deze regels, zoals ‘houd je rug recht’ en ‘kom op voor zwakkeren en minderheden’, zijn bedoeld om bezoekers te inspireren en aan te moedigen om rechtvaardigheid na te streven, net zoals Peter dat deed. Royce de Vries hoopt dat het monument mensen motiveert om de helpende hand te bieden aan degenen die het nodig hebben, en de strijd tegen onrecht voort te zetten.

Bron: De Telegraaf. Foto: Patrick van Katwijk/BSR Agency/Getty Images

Meer over: