Het Amsterdam Dance Event (ADE) is wereldwijd bekend als een van de grootste elektronische muziekfestivals ter wereld. Elk jaar trekt het festival 1000-den bezoekers van over de hele wereld, variërend van jong tot oud. Hoewel veel mensen het festival associëren met jongeren en nachtleven, is het ADE ook verrassend geschikt voor ouderen. In dit artikel lichten wij leuke suggesties uit.
Het festival vindt plaats van 16 tot en met 20 oktober. Bekijk de ADE 2024 agenda.
Wat is het Amsterdam Dance Event?
Het ADE is een 5-daags evenement dat plaatsvindt in Amsterdam en dat draait om elektronische muziek. Gedurende deze dagen vinden er talloze feesten, optredens en workshops plaats op verschillende locaties in de stad. Het evenement is uitgegroeid tot een wereldwijd platform waar dj’s, artiesten en muziekliefhebbers (jong en oud) samenkomen om te genieten van de nieuwste trends in de elektronische muziek.
Diversiteit aan muziekstijlen
Een van de redenen waarom het ADE aantrekkelijk is voor mensen van alle leeftijden, is de enorme diversiteit aan muziekstijlen. Elektronische muziek is een breed genre. Dit betekent dat het interessant is voor iedereen.
Oudere generaties die wellicht niet bekend zijn met de hedendaagse trends in de elektronische muziek, laten zich verrassen door rustigere, melodische stijlen zoals ambient of downtempo, die meer ontspannen en minder intens zijn dan de typische clubmuziek.
ADE By Day: Meer dan alleen nachtleven
Hoewel het nachtleven een groot deel van het ADE uitmaakt, biedt het festival ook een uitgebreid dagprogramma. Dit is bijzonder interessant voor ouderen die liever overdag activiteiten ondernemen.
Tijdens de ADE By Day zijn er tal van workshops, lezingen, kunstinstallaties en muziekevenementen waar bezoekers leren over de geschiedenis van elektronische muziek, technologie en de creatieve processen achter de muziekproductie.
ADE Sound Lab, een van de programmaonderdelen overdag, biedt bijvoorbeeld de kans om deel te nemen aan interactieve workshops en masterclasses met bekende dj’s en producers. Voor muziekliefhebbers die geïnteresseerd zijn in de technische aspecten van muziekproductie is dit een geweldige manier om meer te leren, ongeacht hun leeftijd.
Culturele ervaringen en innovatie
Het ADE draait niet alleen om muziek. Tijdens het evenement staat de stad Amsterdam in het teken van kunst, cultuur en innovatie. Veel galerieën, musea en kunstinstellingen werken samen met het ADE om speciale tentoonstellingen en evenementen te organiseren.
Voor ouderen die een passie hebben voor kunst en cultuur biedt dit de perfecte gelegenheid om de stad op een geheel nieuwe manier te beleven. Daarnaast is het mogelijk om deel te nemen aan filmvertoningen, documentaires.
De toegankelijkheid van ADE
Een andere reden waarom het ADE ook aantrekkelijk is voor ouderen, is de toegankelijkheid van het festival. Veel evenementen en locaties zijn geschikt voor mensen met mobiliteitsproblemen. Bovendien vindt een groot deel van het ADE overdag plaats, waardoor ouderen niet genoodzaakt zijn om tot diep in de nacht op stap te gaan.
Het festival trekt professionals uit de hele wereld, waaronder producers, dj’s, managers en muziekenthousiastelingen. De sociale interactie tijdens het ADE is een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten.
Ontsnappen aan de drukte
Hoewel het ADE bekend staat om zijn drukke feesten, zijn er ook rustigere alternatieven te vinden voor wie de massale drukte wil vermijden. Veel evenementen vinden plaats in kleinere, intiemere locaties waar de sfeer gemoedelijker is en het mogelijk is om op een ontspannen manier van de muziek te genieten. Dit is ideaal voor ouderen die een meer relaxte ervaring zoeken tijdens het festival.
Daarnaast biedt Amsterdam zelf een prachtige achtergrond voor het festival, met zijn grachten, parken en historische gebouwen. Tussen de evenementen door wandel je door de stad en ontsnap je aan de festivaldrukte om even bij te tanken en naar een volgende locatie te gaan. We hebben een aantal suggesties voor je op een rij gezet:
1. ADE Openingsconcert: cocon II
ADE Opening Concert: COCON II is een audiovisuele live performance van het Cello Octet Amsterdam en Nick Verstand.
De scenografie is ontworpen door Nick Verstand. 8 robotarmen omarmen de cellisten op het podium. De mechanische cocon ontvouwt zich langzaam en beweegt mee met de muziek. Lampen aan de uiteinden van de robotarmen verlichten zowel de musici als de ruimte, en creëren driedimensionale vormen in de lucht. De cocon symboliseert de omarming van Moeder Aarde als bron voor de mensheid, maar vertegenwoordigt tegelijkertijd ook onze menselijke toevoeging aan, en vernietiging van diezelfde bron.
Dit contrast wordt versterkt door de klassieke cello’s tegenover de futuristische robots. De robotstructuren gedragen zich als autonome entiteiten op het podium en interageren met de musici om een spanningsboog te creëren van licht, geluid en beweging.
COCON II is de tweede iteratie van het project, speciaal ontworpen voor ADE. Door de enorme loods van Door Open Space te gebruiken als canvas, worden cellisten, kinetische structuren, licht, geluid en publiek in cirkelvormige lagen gepositioneerd, met de nadruk op rituele, trance-opwekkende bewegingen in licht en geluid.
- Woensdag 16 oktober van 20.00 tot 21.00 uur in Open Space, Tt. Vasumweg 31, Amsterdam.
2. ADE Opening Concert: Greetje Bijma x Oceanic + LUXE (live)
Voor het Amsterdam Dance Event presenteert het Bimhuis de albumlancering van de legendarische freejazz-zangeres Greetje Bijma en house-, techno- en ambientartiest Oceanic. De avond begint met een genre-overschrijdend concert van de klassiek geschoolde producer LUXE (live).
Een bijzondere samenwerking: de ontmoeting tussen de experimentele techno-dj en producer Oceanic en jazzvocaliste Greetje Bijma. Dit duo creëert een sprankelende hybride van improvisatie en elektronica. Oceanic, een rijzende ster in de Nederlandse elektronische underground, staat bekend om zijn mechanische ritmes, minimalistische melodieën en levendige elektronica.
Hoewel ze uit verschillende generaties komen, vonden ze direct een muzikale connectie. Verwacht grensverleggende vocalen, dansbare ritmes en adembenemende beats. Deze avond is de officiële albumrelease van hun tweede album ‘Sykheljende Lûden’, uitgebracht op het label yeyeh.
- Woensdag 16 oktober van 20.30 tot 22.00 uur, Bimhuis, Piet-Heinkade 1, Amsterdam.
3. Jonge componisten in het Orgelpark
2 jonge componisten nemen het werk van de Oostenrijkse componist Anton Bruckner (1824 – 1896) onder handen in een verborgen parel in Amsterdam: Het Orgelpark, naast het Vondelpark, een monumentale kerk die is omgebouwd tot een orgelconcert-locatie.
Frieda Gustavs – SYMPHONY 2
Stel je voor dat je beneden zit terwijl 20 trombones vanaf het balkon boven je spelen, samen met de orgels van het Orgelpark. Pitou Nicolaes en Jasmine Karimova zingen met Frieda over wat er in onze tijd zo anders is in vergelijking met de tijd van Bruckner, maar ook over dingen die nooit veranderen. 4 brieven aan haar betovergrootmoeder vertellen het verhaal.
Rick van Veldhuizen – ZERO
Bruckner trok deze symfonie terug omdat een beroemde dirigent er geen thema in kon vinden. Rick van Veldhuizen herschikt deze symfonie tot het punt waarop niets meer herkenbaar lijkt. Totdat uiteindelijk, aan het einde, het niet-herkende thema glorieus tevoorschijn komt, gespeeld door elektrische gitaren, saxofoons en de elektronica van Ensemble Klang.
- Zondag 20 oktober in het Orgelpark, Gerard Brandstraat 26, Amsterdam.
- Van 20.15 tot 20.50 uur SYMPHONY 2
- Van 20.50 tot 21.15 uur pauze
- Van 21.15 tot 21.45 uur ZERO
Hoofdfoto: Jasper ter Tusscher/ADE.