Ga naar de inhoud

Amerikaanse militair verkoopt gevoelige informatie aan China

Update:
Militair VS

Sergeant Korbein Schultz, een 24-jarige inlichtingenanalist van de Amerikaanse strijdkrachten, heeft toegegeven dat hij tientallen gevoelige documenten aan China heeft verkocht. Schultz, die eerder dit jaar in Fort Campbell in de staat Kentucky werd opgepakt, had toegang tot topgeheime informatie.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie begon hij in 2022 met het doorspelen van informatie. Eén van de documenten betrof de toepassing van lessen uit de oorlog in Oekraïne op de verdediging van Taiwan.

Wapensystemen en militaire technieken

Daarnaast gingen andere documenten over wapensystemen en militaire tactieken. Hierbij ging het onder meer over militaire vliegtuigen, raketsystemen en de verdeling van Amerikaanse troepen in landen zoals de Filipijnen en Zuid-Korea. Schultz verstrekte deze informatie aan een persoon uit Hongkong die hij koppelde aan de Chinese overheid. Als vergoeding ontving hij een bedrag van 42.000 dollar, wat neerkomt op ongeveer 38.000 euro.

De tekst gaat onder het X-bericht verder >>

Ontkenning en gevangenisstraf

Schultz pleitte in maart van dit jaar nog onschuldig, maar inmiddels heeft hij schuld bekend aan de aanklacht. De juridische gevolgen zijn aanzienlijk, en hij riskeert nu een gevangenisstraf die kan oplopen tot tientallen jaren. Op 23 januari volgend jaar hoort Schultz welke straf hij precies krijgt.

De tekst gaat onder het X-bericht verder >>

Beveiliging van gevoelige informatie

Deze zaak werpt opnieuw een licht op de kwetsbaarheid van militaire- en inlichtingeninformatie. Het incident benadrukt de noodzaak voor striktere controles en beveiligingssystemen binnen militaire instellingen. Bovendien roept het vragen op over de maatregelen die moeten worden genomen om te voorkomen dat militaire geheimen in verkeerde handen vallen.

Lees ook: Amsterdam vervangt Chinese camera’s wegens spionage- en mensenrechtenzorgen

Constante dreiging van buitenlandse spionage

De veroordeling van Sergeant Korbein Schultz heeft opnieuw de agressieve inspanningen van China om Amerikaanse militaire informatie te verkrijgen, onder de aandacht gebracht. De FBI heeft aangegeven dat China actief probeert om gevoelige defensie-informatie en militaire geheimen te verkrijgen, vaak door het benaderen en misleiden van militaire personeelsleden. Dit incident onderstreept de constante dreiging van buitenlandse spionage en de noodzaak voor verhoogde waakzaamheid en tegenmaatregelen om toekomstige lekken te voorkomen.

Bron: BD

Meer over: