Ga naar de inhoud

Hoe maak ik de aluminium gaspitten weer glanzend, zonder te boenen?

aluminium-gaspitten

Het schoonmaken van gaspitten kan een tijdrovende en uitdagende klus zijn, vooral als het gaat om aluminium exemplaren. Gelukkig zijn er enkele slimme trucs die je kunt gebruiken om jouw gaspitten weer glanzend te krijgen, zonder urenlang te boenen.

Hoe maak ik de aluminium gaspitten weer mooi glanzend zonder te boenen?

Gaspitten schoonmaken: tips

1. Mix van azijn en bakingsoda

Een effectieve methode om gaspitten schoon te maken, is door een pasta te maken van azijn en baking soda. Meng gelijke delen azijn en baking soda tot een pasta en breng dit aan op de gaspitten. Laat het een paar uur intrekken en veeg het vervolgens goed schoon met een vochtige doek.

Deze natuurlijke reinigingsmiddelen uit de supermarkt helpen bij het verwijderen van vuil en vlekken, waardoor ze weer glanzend worden. Wel goed afspoelen en nadrogen met een microvezeldoek!

2. Citroen en zout scrub

Een ander natuurlijk reinigingsoplossing is het gebruik van citroen en zout. Snijd een citroen doormidden en strooi wat zout op het snijvlak. Wrijf vervolgens met de citroen over de gaspitten en laat het sap en zout enkele minuten inwerken. De natuurlijke zuren van de citroen helpen bij het oplossen van vuil en vet, terwijl het zout fungeert als een schuurmiddel. Spoel ten slotte af met water en droog af voor een glanzend resultaat.

3. Warm water en afwasmiddel

Een veelgebruikte, eenvoudige maar effectieve manier om aluminium gaspitten schoon te maken, is in afwasmiddel laten weken. Vul een bak met warm water en voeg een paar druppels afwasmiddel toe. Laat de gaspitten weken in het zeepwater en gebruik vervolgens een zachte borstel of schuursponsje om vuil en vet weg te schrobben. Spoel ze af met schoon water en droog ze grondig af voor een glanzende afwerking.

Tip: kies een schuursponsje met zachte schuurkorrel om krassen te voorkomen.

4. Aluminiumfolie en soda

Een snelle en gemakkelijke methode om vuile gaspitten te reinigen, is door aluminiumfolie te gebruiken in combinatie met soda. Leg een vel aluminiumfolie op de gaspitten en strooi er wat soda overheen. Giet vervolgens voorzichtig wat kokend water over de folie en laat het enkele minuten inwerken. De combinatie van hitte, soda en aluminiumfolie helpt bij het losweken van vuil en vet, waardoor je gaspitten weer glanzend schoon worden.

5. Gaspitten schoonmaken met cola

Gebruik cola voor het schoonmaken van ingebrande vlekken op het gasfornuis en het schoonmaken van je gaspitten. Je hoeft de cola enkel over de kookplaat te gieten of de pitten in een bakje cola te leggen. Laat het 30 minuten inwerken en veeg de ingebrande vlekken op het gasfornuis met een schuursponsje schoon.

6. Gaspitten schoonmaken met ammoniak

Gietijzeren onderdelen kunnen ook worden gereinigd met ammoniak. Stop de gaspitten, het rooster of andere onderdelen in ammoniak gevulde containers. Houd je adem bij het openen van de bak wel in, omdat de geurdampen schadelijk kunnen zijn! Het vet verwijder je daarna gemakkelijk met een schoonmaakdoek.

Rondom de gaspitten schoonmaken

Heb je last van hardnekkig vuil rondom de pitten? Geen zorgen, je kunt dit ook eenvoudig verwijderen met een krachtige mix van soda en azijnwater. Strooi wat soda op de vuile plekken, spray er vervolgens azijnwater op en zie hoe het vuil begint te bruisen en los te komen. Even goed poetsen, grondig droogmaken en voilà!

Kunnen gaspitten in de vaatwasser?

Je bent misschien sneller klaar door de pitten in de vaatwasser te doen, maar het is toch geen goed idee. Ze worden er dof van en, nog erger, ze kunnen hierdoor gaan roesten!

Je gaspit schoonmaken met een puimsteen:

@gavincleany

Ontdek hoe gemakkelijk het is om je gaspitjes schoon te maken met deze TikTok-video! Je zult het niet geloven totdat je het ziet. Kijk eens hoe vies ze zijn! Gebruik een puimsteen en veel koud water om de gaspitjes schoon te maken. Zorg ervoor dat zowel de puimsteen als de gaspitjes goed nat zijn voordat je begint met boenen, dit werkt beter. En hoppa, ze zijn helemaal schoon! Laat vooral weten of het bij jou ook is gelukt en tot de volgende keer. Later! Druk op het plusje voor meer handige tips en trucs. #schoonmaaktips #schoonmaken #schoonmaker #schoonmakers #gavincleany #cleantwithme #cleanandclear #cleaningday #schoon  #housetips #homehacks #handyhouseholdhacks #easyhometips #tipsandtricks #householdhacks #householdgadgets #lifetips #simplifylife  #hacks #easyhomehacks #cleaninghacks #mumtok #cleantoknederland #cleantoks  #millenialsoftiktok  #boomersoftiktok #fyp #viralvideo

♬ Morning with U – Tollan Kim

RVS gasfornuis schoonmaken

Misschien is het grootste nadeel van een gasfornuis wel het schoonmaken ervan. Want zeg eens eerlijk: poets jij na het koken altijd direct je gasfornuis? Het is verstandig om het eens in de zoveel tijd een grondige schoonmaakbeurt te geven.

Je hebt daarvoor het volgende nodig:

  • keukenhandschoenen
  • kokend water
  • soda
  • afwasmiddel
  • pannenspons
  • oude theedoek

Handig stappenplan gasfornuis schoonmaken

1e stap: Maak de gietijzeren pandragers schoon

  • Vul de wasbak met kokend heet water en voeg een flinke schep ouderwetse soda toe.
  • Laat de gietijzeren pandragers hier ongeveer 30 minuten in weken.
  • Schrob de pandragers schoon en maak goed droog met een oude theedoek om roest te voorkomen.

2e stap: Reinig de aluminium gaspitten

  • Laat de aluminium ringen van de gasbranders weken in een badje met kokend water en afwasmiddel. Minstens een kwartiertje wachten.
  • Poets de ringen schoon met een metalen pannenspons.

3e stap: Maak de branderdeksels schoon

  • Reinig de branderdeksels direct na het koken met allesreiniger en spoel ze af met water (nadat ze zijn afgekoeld).
  • Voor een grondige reiniging, laat de branderdeksels weken in een sopje van afwasmiddel en gebruik een pannenspons of schuurspons om het vuil te verwijderen.

Experimenteer met verschillende methoden en ontdek welke het beste werkt voor jou. Zo kun je snel en gemakkelijk genieten van een schone en glanzende keuken!

Gietijzeren pannendragers schoonmaken: grondige reiniging

Pandragers zijn meestal van gietijzer. Ze worden op een gasfornuis tijdens het koken vaak vuil door aangekoekte etensresten. Het is essentieel om ze regelmatig schoon te maken vanwege de hitte waaraan ze worden blootgesteld. Maar hoe pak je een grondige reiniging aan?

Volg deze stappen voor een grondige reiniging:
Benodigdheden:

  • Grove, droge borstel
  • Vuilniszak
  • Ammoniak
  • Zachte spons
  • Schoonmaaksoda
  • Oude tandenborstel
  • Droge hand- of theedoek
  • Optioneel: plantaardige olie en keukenpapier
  1. Laat de pannendragers volledig afkoelen voordat je begint met schoonmaken. Gebruik een grove, droge borstel om het grootste vuil te verwijderen.
  2. Ammoniakmethode: Plaats de pannendragers in een vuilniszak en voeg een flinke scheut ammoniak toe. Sluit de zak goed af, laat deze een nacht buiten of in de schuur liggen. De ammoniakdampen zorgen ervoor dat aangekoekte etensresten loskomen van het gietijzer.
  3. Spoelen: Spoel de pannendragers de volgende ochtend grondig af onder de kraan. Draag handschoenen en vermijd het inademen van de dampen. Gebruik een spons om het meeste vuil te verwijderen.
  4. Reinigen met soda: Maak een papje van schoonmaaksoda en water. Breng dit met een oude tandenborstel aan op de pannendragers, borstel goed in alle hoekjes en laat enkele uren intrekken.
  5. Droog en onderhoud: Spoel de pannendragers af onder warm water en droog ze grondig na met een hand- of theedoek. Optioneel: breng een dun laagje plantaardige olie aan op het gietijzer om roest te voorkomen. Veeg overtollige olie weg met keukenpapier en plaats de pannendragers terug op het fornuis.

Door deze eenvoudige stappen blijven je gietijzeren pannendragers er als nieuw uitzien en behouden ze hun kwaliteit.

Meer over: