Ga naar de inhoud

Alexia doopt Vox Alexia, het baggerschip voor kustbescherming

baggerschip

Prinses Alexia is zaterdag 9 september aanwezig bij de officiële doop van de naar haar vernoemde sleephopperzuiger Vox Alexia. Het baggerschip behoort toe aan het gerenommeerde maritieme bedrijf Van Oord. De plechtigheid vindt plaats in de havenstad Rotterdam.

De tekst gaat verder onder de foto >>

Rondleiding en kennismaking met de bemanning Vox Alexia

De imposante Vox Alexia heeft haar ligplaats aan de statige Wilhelminakade te Rotterdam. Hier ligt ze inmiddels met verwachtingsvolle spanning te wachten op haar doopceremonie. Na de doopplechtigheid krijgt Prinses Alexia een uitgebreide rondleiding op het schip. Deze rondleiding biedt haar de gelegenheid om gesprekken te voeren met diverse bemanningsleden en leden van de vereniging Young Van Oord.

Vox Alexia is essentieel vaartuig binnen de baggerindustrie

De sleephopperzuiger, een essentieel vaartuig binnen de baggerindustrie. Het bezit het unieke vermogen om sedimenten zoals zand, klei en slib van de waterbodem op te zuigen en elders te deponeren. Door haar specifieke ontwerp is dit schip bijzonder geschikt voor projecten gericht op kustbescherming en -onderhoud.

De Vox Alexia onderscheidt zich verder doordat zij vaart op vloeibaar aardgas (LNG) – en dus niet op diesel – wat aanzienlijk minder uitstoot geeft van CO2. Dat is in vergelijking met traditionele sleephopperzuigers en enorme verbetering. Na de doopplechtigheid met de prinses vangt de Vox Alexia haar dienst wereldwijd aan, waarbij zij haar veelzijdige capaciteiten gaat inzetten.

Internationale reputatie bij waterbouwkundige projecten

Van Oord is een bloeiend Nederlands familiebedrijf en heeft een internationale reputatie opgebouwd door haar betrokkenheid bij diverse waterbouwkundige projecten. Met een werkkracht van 5.800 toegewijde professionals nam het bedrijf in het jaar 2022 deel aan meer dan 190 projecten verspreid over 42 landen.

De oprichting van de onderneming dateert reeds 155 jaar terug. Dit maakt dat ze toonaangevend zijn met de rijke ervaring en expertise in hun vakgebied.

Vox Alexia, de nieuwe sleephopperzuiger van Van Oord, werd eerder dit jaar succesvol te water gelaten in Singapore. De Vox Alexia is 1 van de 3 LNG sleephopperzuigers die momenteel geconstrueerd worden door Keppel Offshore & Marine in Singapore.

Bronnen: Rijksoverheid, Van Oord.

Meer over: